Από το πρώτο κιόλας τρίμηνο της εγκυμοσύνης, πραγματοποιούνται πολύ σημαντικές -αν και όχι ιδιαίτερα εμφανείς- φυσιολογικές αλλαγές. Κατά τη διάρκεια άσκησης χαμηλής έντασης, οι ανταποκρίσεις της αρτηριακής πίεσης και των σφυγμών δεν διαφοροποιούνται ιδιαίτερα από εκείνες των μη εγκύων γυναικών, αν και το αίσθημα της κόπωσης μπορεί να επέλθει νωρίτερα.
Καθώς η εγκυμοσύνη προχωράει, ο όγκος του αίματος αυξάνεται καθώς και το μέγεθος της μήτρας. Η αύξηση του βάρους είναι συνήθως μικρή και μπορεί να κυμαίνεται από 0 έως και 5 κιλά.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το έμβρυο διανύει το πιο κρίσιμο στάδιο της ανάπτυξής του συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού των οργάνων και των άκρων. Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ισορροπία στη διατροφή, στην κατάσταση υδάτωσης, στην άσκηση και στη ξεκούραση.
Κατά την άσκηση, η έγκυος θα πρέπει να αποφεύγει μεγάλες αυξήσεις στη θερμοκρασία του σώματός της. Ευτυχώς, η επαρκής ενυδάτωση, η φυσική δραστηριότητα και η εγκυμοσύνη βελτιώνουν την ικανότητα της γυναίκας για φυσιολογική ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Η έκθεση σε ακραίες δραστηριότητες όπως καταδύσεις και αναρρίχηση θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οι έγκυες που ασκούνται θα πρέπει να εξασφαλίζουν ισορροπημένη πρόσληψη υγρών πριν, κατά και μετά την άσκηση.