Οι παθήσεις που αφορούν τον μαστό διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Τις καλοήθεις παθήσεις και τις κακοήθεις. Οι συχνότερες καλοήθεις παθήσεις του μαστού είναι η ινοκυστική νόσος, οι μεγάλες μονήρεις ή πολλαπλές κύστεις, το ινοαδένωμα, το λίπωμα, το θήλωμα και τέλος η μαστίτιδα.
Όσον αφορά τις κακοήθεις παθήσεις αυτές αφορούν αποκλειστικά τον καρκίνο του μαστού.
Το 90% περίπου της παθολογίας του οργάνου αφορά τις καλοήθεις παθήσεις, οι οποίες προβληματίζουν σχεδόν καθημερινά το γιατρό. Η διάγνωση τίθεται από την κλινική εξέταση, την μαστογραφική και υπερηχογραφική εικόνα, καθώς και από την κυτταρολογική ή ιστολογική εξέταση. Όσον αφορά δε την κακοήθεια του μαστού, η μαστογραφία σήμερα ανακαλύπτει την βλάβη σε ποσοστό περίπου 90%. Ο συνδυασμός του μαστογραφικού και υπερηχογραφικού ελέγχου, καθώς και η κλινική ψηλάφηση - εξέταση, καταφέρνει να φτάσει στο 99% την πιθανότητα της ορθής διάγνωσης. Τα ποσοστά αυτά είναι φυσικά σε άμεση συνάρτηση με τις τεχνικές προδιαγραφές των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται, καθώς και με την εμπειρία και υπευθυνότητα των γιατρών που εκτελούν αυτές τις εξετάσεις. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι είναι τεράστιας σημασίας η πρόληψη, καθώς και η έγκαιρη διάγνωση. Δεν νοείται στην εποχή μας, ενήλικη γυναίκα να μην ψηλαφά τους μαστούς της κάθε μήνα, δεν νοείται στην εποχή μας να χάνονται γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας, από κακοήθεια, επειδή δεν ήξεραν, φοβήθηκαν, ή αμέλησαν να ασχοληθούν με τους μαστούς τους. Η σημερινή εποχή μας δίνει τη δυνατότητα της έγκαιρης διάγνωσης, μας δίνει το οπλοστάσιο της τεχνολογικής εξειδίκευσης, μας δίνει την δυνατότητα να διαγνώσουμε και να θεραπεύσουμε! Η πρόληψη λοιπόν είναι το άλφα και το ωμέγα. Κάθε γυναίκα αφού διδαχτεί από τον γιατρό της, πρέπει οπωσδήποτε να ψηλαφά κάθε μήνα, μετά την περίοδο, τους μαστούς της. Κάθε γυναίκα πρέπει να εξετάζεται, στον ετήσιο γυναικολογικό της έλεγχο, από τον γιατρό της, υπερηχογραφικά και ψηλαφητικά. Κάθε γυναίκα πρέπει να πείθεται από τον γιατρό της για το χρονικό διάστημα στο οποίο θα κάνει τις μαστογραφίες της. Κάθε γυναίκα θα πρέπει να συμβουλεύεται ή να εξετάζεται από τον γιατρό της σε οτιδήποτε διαφορετικό παρατηρήσει ή ψηλαφήσει τον μαστό της.
Η ψηφιακή μαστογραφία, ένα μοντέρνο, υψηλής τεχνολογίας απόκτημα, στη διάθεσή μας, για την έγκαιρη διάγνωση. Γίνεται για πρώτη φορά στην ηλικία των 35, και κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 40. Σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες εξετάσεις, η γυναίκα μπορεί να διασφαλίσει ότι η διάγνωση θα γίνει, και το κυριότερο θα γίνει έγκαιρα.
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να ευαισθητοποιήσουμε τις γυναίκες για να δίνουν την δέουσα προσοχή στον μαστό τους, και εκείνες, με την σειρά τους ας ευαισθητοποιήσουν τις γυναίκες του κύκλου τους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα ανάχωμα, ένα τείχος, που θα διακόπτει τον ξέφρενο καλπασμό της κακοήθειας του μαστού. Ας καταλάβει κάθε γυναίκα ότι έγκαιρη διάγνωση σημαίνει ίαση, ζωή!