Η κυτταρίτιδα απασχολεί πολλές γυναίκες, ιδιαίτερα το καλοκαίρι που αποκαλύπτουν μεγάλο μέρος του σώματός τους.
Η κυτταρίτιδα είναι μια χαρακτηριστική ιστοαγγειοπάθεια, με τυπικές ανωμαλίες των τριχοειδών αγγείων, υπερτροφία των λιποκυττάρων, εγκλωβισμό ύδατος και τοξινών, ακανόνιστη αύξηση των ινών του συνδετικού ιστού και μείωση της ελαστικότητάς του δέρματος. Έτσι το δέρμα έχει ανώμαλη επιφάνεια, είναι μαλακό ή σκληρό, ρυτιδωμένο, με αίσθημα πίεσης στα αρχικά στάδια και εμφάνιση πόνου στα προχωρημένα στάδια.
Τα αίτια της κυτταρίτιδας είναι:
- Η κληρονομική προδιάθεση ή η ατομική προδιάθεση, η ηλικία, η ορθοστασία, η έλλειψη περιποίησης του δέρματος και γυμναστικής, η δυσκοιλιότητα, το κάπνισμα και ορισμένες παθήσεις.
- Οι γυναικείες ορμόνες είναι υπεύθυνες για το 75% της κυτταρίτιδας, Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι υπεύθυνα για το 19% της κυτταρίτιδας ενώ η εγκυμοσύνη είναι υπεύθυνη για το 17% γιατί παράγονται πολλές ορμόνες που προκαλούν κατακράτηση υγρών.
- Η κακή οξυγόνωση των ιστών όπως όταν φοριούνται στενά ρούχα εμποδίζουν την καλή κυκλοφορία του αίματος και αναπτύσσεται κυτταρίτιδα
- Η κακή διατροφή όπως οι τροφές που είναι πλούσιες σε αλάτι, λίπος και ζάχαρη και τα ποτά βοηθούν στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας
Θεραπεία
Η καταπολέμηση της κυτταρίτιδας γίνεται με:
- Άθληση
- Μείωση σωματικού βάρους
- Σωστή διατροφή
Σωστή διατροφή για μείωση της κυτταρίτιδας
Οι τροφές που δημιουργούν κυτταρίτιδα είναι γλυκά, παγωτά, αναψυκτικά, αλκοόλ, σοκολάτα, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, σκληρά τυριά, πλήρες γάλα και γιαούρτι, παχιά κρέατα, μπέικον και κατεργασμένα τρόφιμα.
Οι τροφές που βοηθούν στη μείωση της κυτταρίτιδας είναι λαχανικά, φρούτα, όσπρια, άπαχο κρέας, ψάρι, μαύρο ψωμί, δημητριακά, αποβουτυρωμένο γάλα, άπαχο τυρί και γιαούρτι και άφθονο νερό έως 12 ποτήρια τη μέρα.
Στην περίπτωση του αυξημένου σωματικού βάρους η δίαιτα και η απώλεια των πρώτων κιλών οδηγεί σε αξιοσημείωτη μείωση της κυτταρίτιδας.