Ερώτηση από Didi (01.11.2020)
Μετά από μερικούς μήνες είμαι πάλι εδώ ζητώντας την συμβουλή σας σχετικά με τον ύπνο μας. Από δύο μηνών ( αποκλειστικά θηλάζων βρέφος ) είχαμε ρουτίνα ύπνου και μπορώ να πω πήγαινε πολύ καλά. Καταφέραμε να κοιμάται από τις 19:30 και να ξυπνάει στις 07:00. Ξυπνούσε ανα 2-2,5 ώρες μόνο για να θηλάσει και ξανακοιμόταν. Έξι μηνών ήρθαν τα πάνω κάτω. Ξυπνούσε ανα σαράντα λεπτά και όσο περνούσαν οι μέρες ανά μισή ώρα. Καταλήξαμε να κοιμόμαστε μαζί. Έρχομαι στο σήμερα που είναι δέκα μηνών. Έχει βγάλει τέσσερα κάτω και τέσσερα πάνω δοντάκια. Συνεχίζουμε την συγκοίμηση αλλά ξυπνάει ανά μία ώρα...Πολλές φορές ανά μισή. Από τις 00:00 και μετά θα ξυπνήσει 2 φορές μόνο. Ίσως οι παρακάτω πληροφορίες βοηθήσουν. Δεν εργάζομαι και είμαστε όλη μέρα μαζί. Με την εισαγωγή των στερεών δεν έχουν μειωθεί οι θηλασμοί μας. Μολις βλέπω τα πρώτα σημάδια νύστας κατά τη διάρκεια της ημέρας τον κοιμίζω ώστε να αποφύγω την υπερκόπωση και την υπερένταση. Κοιμάται 3 σαραντάλεπτα μέσα στη μέρα. Είμαι πολύ αυστηρή και τυπική στην ώρα που θα ξεκινήσουμε την ρουτίνα μας όπου είναι πάντα σταθερή. Δεν βλέπει ποτέ οθόνες. Στην τελευταία μέτρηση ( 8 μηνών ) ήταν 10,5 κιλά και 75 cm. Νομίζω ότι κάπου κάπου το χάνω το "παιχνίδι" γιατί ενώ μέχρι τώρα ήμουν πεπεισμένη ότι κάνω το σωστό, με βομβαρδίζει ο περίγυρος ότι βάζω πολύ νωρίς το παιδί για ύπνο, το δικό τους παιδί κοιμάται από τις δέκα/εντεκα το βράδυ μέχρι το πρωί. Άφησε το να κλαίει δύο τρία βράδια να δεις πως θα κοιμηθεί (πράγμα που δεν διανοούμαι να κάνω ). Μέχρι τώρα ο άντρας μου πίστευε ότι κάνουμε το σωστό, ξαφνικά αρχίζει να αναρωτιέται μήπως έχουν δίκιο οι φίλοι μας, οι μαμάδες μας οι θειάδες μας και ίσως πρέπει να δοκιμάσουμε να βάζουμε το μωρό για ύπνο πιο αργά. Απορώ, τι μπορεί να κάνω λάθος ή τι μπορεί να συμβαίνει και έχει τόσο συχνές αφυπνίσεις. Εχω ρεαλιστικές προσδοκίες, δεν ζητάω να κοιμηθεί σερί μέχρι το πρωί αλλά αυτό το ανά μισή ώρα - μία ώρα με προβληματίζει. Ευχαριστώ πολύ και ελπίζω να μην σας μπερδεψα.
Απάντηση από παιδίατρο (02.11.2020)
Αγαπητή μητέρα,
η συγκοίμηση έχει πολύ συχνά σαν επακόλουθο τα προβλήματα που αναφέρετε. Το μωρό δεν πρέπει ποτέ να κοιμάται στην ίδια επιφάνεια με εσάς, ακόμα και αν κοιμάται δίπλα σας, πρέπει να βρίσκεται στην δική του επιφάνεια (π.χ. next-to-me). Άρα εδώ έχουμε ένα πρώτο πρόβλημα, το οποίο για να ξεπεράσετε τώρα που βρίσκεστε στο αποκορύφωμα του άγχους αποχωρισμού... είναι μάλλον δύσκολο (έως απίθανο). Τα παιδιά μεταξύ 9 και 12 (ως 15 μηνών) κοιμούνται λίγο χειρότερα απ' ό,τι κοιμόντουσαν όταν έγιναν 9 μηνών (και ο λόγος είναι το άγχος αποχωρισμού, μια εντελώς φυσιολογική αναπτυξιακή διαδικασία). Άρα, αν θέλετε να δείτε τι μπορεί να έγινε "λάθος" πρέπει να κοιτάξετε στο διάστημα 6 (εισαγωγή στερεών) ως 9 (εμφάνιση άγχους αποχωρισμού) μηνών.
- Τα γεύματα του παιδιού, εφόσον μπουν τα στερεά πρέπει να είναι σταθερά και 5 (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό). Ενδιάμεσα το παιδί δεν πρέπει να τρώει τίποτα, και σίγουρα τίποτα μέσα στην νύχτα (όπου νύχτα ορίζεται το διάστημα ανάμεσα στο βραδινό και το πρωινό γεύμα). Αυτό το ξεκινάμε σταδιακά στους 6 μήνες (το παιδί μπορεί να το πετύχει από τους 4,5 μήνες και τα 5,5 κιλά, αλλά ας πούμε πως.... στην Ελλάδα το πάμε από τους 6 μήνες), ώστε να έχουμε καταφέρει ΠΡΙΝ τους 9 μήνες (οπότε και κλείνει το παράθυρο της εκπαίδευσης και ξεκινά η "δοκιμασία" του άγχους αποχωρισμού) να έχει μάθει να ΜΗΝ τρώει μέσα στη νύχτα. Συνεπώς, ανεξάρτητα από το αν θηλάζετε (και πολύ καλά κάνετε!) για όσο το παιδί σας τρώει μέσα στην νύχτα, οι πιθανότητες καλού ύπνου μειώνονται δραματικά!
- Η συγκοίμηση είναι δεδομένο πως μειώνει τις πιθανότητες να κοιμάται το παιδί σας χωρίς διακοπή (αυτό δεν σημαίνει πως αποκλείεται, σημαίνει οτι είναι πιο απίθανο να καταφέρετε... το παραπάνω, δηλαδή να μην τρώει!). Επίσης η συγκοίμηση στην ίδια επιφάνεια απαγορεύεται αυστηρά. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. - Πολύ σωστά έχετε βάλει το παιδί σας να κοιμάται νωρίς (μη σάς πω και το 7μιση αργά είναι). Αφήστε τους να λένε... δεν είναι τυχαίο που είμαστε πρώτοι στην παιδική παχυσαρκία και τελευταίοι στην ακαδημαϊκή απόδοση... - Πολύ σωστά όχι οθόνες, και σταθερή ρουτίνα ύπνου. Μπράβο σας! Μόνο που... τώρα που το παιδί σας είναι φουλ μέσα στο άγχος αποχωρισμού (για να το πω πολύ απλά...) τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για αλλαγές. Ό,τι κι αν αποφασίσετε να κάνετε, κάντε το σιγά-σιγά, αλλά σταθερά και αμετάκλητα, και πάνω απ όλα... μην περιμένετε πολλά πριν τους 12-15 μήνες. Θα ήμουν πολύ πιο βοηθητικός αν κάναμε αυτή τη συζήτηση στους 7 ή τους 8 μήνες. Αλλά τώρα, αν θέλω να είμαι ειλικρινής, θα χρειαστεί να κάνετε κυρίως, υπομονή. Μικρές αλλαγές (π.χ. πρώτα απ όλα να κόψετε σιγά σιγά τα βραδινά γεύματα) αλλά αμετάκλητες - αυτό είναι το μυστικό. Βάλτε όλα όσα πρέπει να αλλάξετε σε μια σειρά, και να εφαρμόζετε το επόμενο, αφού κατακτήσετε το προηγούμενο. Όσο για το να βάζετε το παιδί σας να κοιμάται "πιο αργά για να είναι κουρασμένο"... δεν νομίζω οτι αξίζει να απαντήσει κανείς σε αυτό. Δεν βασίζεται πουθενά, είναι μάλλον... "χαζομαρούλα", και μάλλον εξυπηρετεί τους Έλληνες γονείς και όχι τα παιδιά μας. Υπομονή κι επιμονή και θα τα καταφέρετε.
Πάντα δίπλα σας,