Ερώτηση από Κωνσταντίνα (15.01.2018)
“Το κοριτσάκι μου είναι τώρα 11 μηνών και 10 ημερών έως τώρα έπινε μητρικό γάλα το οποίο το έβγαζα με το θηλαστρο. Τώρα έχω αρχίσει να κόβω το γάλα διότι δεν επαρκούσε κιόλας. Το θέμα είναι πως έχω δοκιμάσει σκόνη ( διάφορες μάρκες) και δεν το θέλει, μόλις δοκιμάζει, σφραγίζει το στόμα και τίποτα. Οπότε λέω μήπως να την ξεκινήσω φρέσκο αγελαδινό γάλα μικρής φάρμας που βρήκα. Ποια είναι η συμβουλή σάς! Ευχαριστώ”
Απάντηση από παιδίατρο (16.01.2018)
“Αγαπητή μητέρα,
η σύσταση για το πότε περνάει ένα παιδί στο φρέσκο γάλα διαφέρει ανάμεσα στις χώρες, το οποίο από μόνο του μας λέει πως δεν υπάρχουν καλές μελέτες που να υποστηρίζουν την μία ή την άλλη άποψη. Στην Ελλάδα παραδοσιακά αρχίζουμε το φρέσκο γάλα στους 12 μήνες, αντίθετα σε άλλες χώρες (για παράδειγμα σε πολλές της Β. Ευρώπης) το φρέσκο γάλα αρχίζει στους 9 ακόμα μήνες.
Με βάση αυτό, και το οτι το παιδάκι σας είναι μόλις 20 μέρες μακριά απο τον "κανόνα" (πολλά εισαγωγικά) των 12 μηνών, θα έλεγα ναι, να ξεκινήσετε με όποιο ΠΑΣΤΕΡΙΩΜΕΝΟ φρέσκο γάλα θέλετε.
Με εκτίμηση,
Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP
Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική
τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782