Ερώτηση από Τόνια (27.8.2017)
“Το μωρό μου (2 μηνών) τρέφεται με αποκλειστικό θηλασμό από την πρώτη μέρα. Όταν έκλεισε 40 ημέρες έπρεπε να λείπω για κάποιες ώρες και το κρατούσε εναλλάξ η μητέρα μου και ο άντρας μου. Άντλησα γάλα και ήπιε από μπιμπερό και στη μητέρα μου και στον άντρα μου. Αυτό μόνο την πρώτη φορά γιατί από εκεί και μετά δεν δέχεται να πιει με μπιμπερό με τίποτα. Έχουμε δοκιμάσει όλων των ειδών τα μπιμπερό και τις θηλές για μητρικό και μη γάλα χωρίς αποτέλεσμα. Σε 1 εβδομάδα θα πρέπει να επιστρέψω στη δουλειά μου με κανονικό ωράριο και δεν ξέρω πως θα γίνει. Έχετε να μου προτείνετε κάτι;
Υ.Γ. Δεν έχω δοκιμάσει εγώ να του δώσω μπιμπερό γιατί φοβάμαι μην αρνείται το στήθος μου μετά.”
Απάντηση από παιδίατρο (29.8.2017)
“Αγαπητή μητέρα,
η συμπεριφορά αυτή δεν είναι σπάνια στα βρέφη. Το να αρνηθεί το στήθος επειδή του δώσατε μπιμπερό είναι μάλλον απίθανο, οπότε δεν θα με ανησυχούσε. Όμως - δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να πάρει από εσάς το μπουκάλι, αφού δεν θα είστε εσείς εκείνη που θα τού το δίνει στο μέλλον. Εδώ θα χρειαστεί να δείξετε υπομονή και επιμονή, χωρίς να αγχώνεστε για το αποτέλεσμα. Δηλαδή:
- επιλέξτε μια σταθερή θέση μέσα στο σπίτι.
- επιλέξτε το μπουκάλι με το οποίο είχατε τις πρώτες επιτυχίες, και μην αλλάζετε διαρκώς μπουκάλια και θηλές.
- βεβαιωθείτε πως η θηλή είναι η κατάλληλη. Μην ανοίγετε και μην διευρύνετε τις τρύπες που ήδη υπάρχουν. Η ροή θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε ούτε να το βλέπετε ότι δυσκολεύεται να το πάρει, ούτε (κι αυτό είναι το πιο συχνό πρόβλημα) η ροή να είναι τέτοια που να πνίγεται. Δοκιμάστε νούμερο θηλής, χωρίς να αλλάζετε διαρκώς μάρκες και σχήματα.
- επιλέξτε το άτομο με τις περισσότερες επιτυχίες, εφόσον αυτό το πρόσωπο θα τού δίνει το μπουκάλι στο μέλλον.
- μείνετε απόλυτα σταθεροί στα παραπάνω για τουλάχιστον 6 εβδομάδες πριν δοκιμάσετε να δώσει άλλος το μπουκάλι, ή να αλλάξετε οτιδήποτε.
- βεβαιωθείτε ότι αποθηκεύετε κατάλληλα το γάλα σας, και πως αυτό δεν έχει αλλοιωθεί!
- βεβαιωθείτε πως ξεπλένετε επαρκώς τα μπουκάλια και δεν μένει υπόλειμμα σαπουνιού που μπορεί να αλλοιώνει τη γεύση.
- διατηρείστε την ψυχραιμία σας, και ΜΗΝ ΠΙΕΣΕΤΕ ΠΟΤΕ το παιδί να φάει άλλο αν δεν θέλει. Σιγά-σιγά θα το μάθει και θα το δεχτεί. Αν όμως γίνει θέμα πίεσης, μπορεί να έχετε σοβαρό πρόβλημα (από την πλευρά της ταλαιπωρίας).
Ελπίζω τα παραπάνω να σάς λύσουν το πρόβλημα (όπως γίνεται στο 99% των περιπτώσεων). Αν ακολουθήσετε τα παραπάνω με συνέπεια για 6 εβδομάδες και δεν δείτε καμία βελτίωση, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας για τα επόμενα βήματα.”
Με εκτίμηση,
Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP
Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική
τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782