facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Τα μωρά επιτρέπεται να βλέπουν τηλεόραση; Αν όχι, γιατί;

Ερώτηση από T. (12.7.2016)

“Τα μωρά επιτρέπεται να βλέπουν τηλεόραση; Αν όχι, γιατί; Ισχύει ότι μπορεί να προκαλέσει και αυτισμό; Το δικό μου μωρό είναι 2.5 και όποτε είναι ανοιχτή του αρέσει...προσπαθώ να το αποτρέψω αλλά όχι πάντα.”

Απάντηση από παιδίατρο (12.7.2016)

“Αγαπητή μητέρα,

Οι κανόνες για την τηλεόραση είναι μάλλον απλοί (αν και τελευταία εμφανίζεται ένα νέο κύμα ακόμα πιο αυστηρό από αυτό που θα σάς περιγράψω εδώ, το 3-6-12, μπορείτε να το αναζητήσετε online). Μέχρι στιγμής αυτό που ισχύει είναι το εξής:

  1. Όλα τα παιδιά από 0 έως και 2 ετών δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου σε ενεργές οθόνες (αυτό περιλαμβάνει τηλεόραση, υπολογιστή, κινητά, tablets, βιντεοπαιχνίδια, όλα). 
  2. Ειδικά για την ηλικία 0-12 μηνών φαίνεται πως πέραν του ζητήματος της ανάπτυξης, υπάρχει και το θέμα της απευθείας βλάβης στον αμφιβληστροειδή από την ακτινοβολία. Ειδικά για την υποομάδα 0-6 μηνών η βλάβη αυτή ενδέχεται να είναι και μη αντιστρεπτή.
  3. Η τηλεόραση, όπως και ό,τι έχει να κάνει με οθόνη, συμπεριλαμβανομένων των υποτιθέμενων "εκπαιδευτικών παιχνιδιών ή προγραμμάτων για παιδιά" τοποθετεί τον θεατή (εν προκειμένω το παιδί) σε παθητική θέση, πράγμα που δεν βοηθά στην μάθηση. Τα παιδιά μπορεί να ησυχάζουν, αλλά σίγουρα δεν μαθαίνουν, σίγουρα δεν αναπτύσσονται, και στις πολύ μικρές ηλικίες φαίνεται πως βλάπτονται κιόλας.
  4. Η έκθεση στην τηλεόραση στα παιδιά όλων των ηλικιών έχει σχετιστεί μεταξύ άλλων με: παχυσαρκία, απομόνωση, παιδικό διαβήτη τύπου 2, και μάλιστα φαίνεται πως οι γονείς που τοποθετούν τα παιδιά τους μπροστά στην τηλεόραση δεν περνούν μαζί τους ποιοτικό χρόνο και εκτός τηλεόρασης.

Για τα παιδιά άνω των 2 ετών, ο μέγιστος χρόνος έκθεσης σε οθόνη (συνολικά) δεν πρέπει να ξεπερνά τις 2 ώρες ημερησίως, χρόνος που πρέπει να αντισταθμίζεται από ενεργητικό παιχνίδι και εκπαιδευτικό παιχνίδι.

Η πρότασή μου είναι απλή, διότι τους παραπάνω "κανόνες" τούς έχω δει να επιβεβαιώνονται σχεδόν χωρίς εξαίρεση - μην βάζετε το παιδί σας μπροστά στην τηλεόραση, και μην έχετε ανοιχτή καμία οθόνη (κοινώς, μην κοιτάτε ούτε το κινητό σας), όταν βρίσκεστε με τα παιδιά σας. Τα μεγαλύτερα παιδιά, άνω των 2 ετών, μπορούν να δουν κάποια επιλεγμένα παιδικά προγράμματα, πάντα με την ενεργητική παρουσία του γονιού δίπλα τους, δηλαδή ενός ενήλικα που τούς μιλάει για αυτό που βλέπουν, που σχολιάζει και συζητά για αυτό ενεργητικά.

Η τηλεόραση, το tablet και το κινητό σας, και η θέση σας απέναντι σε αυτά, είναι εξίσου σημαντικά για την ανάπτυξη και το μέλλον του παιδιού σας, όσο η διατροφή του και η άσκηση. Μην υποτιμάτε την δύναμη της οθόνης να μετατρέψει έναν αναπτυσσόμενο οργανισμό σε έναν παθητικό άνθρωπο.”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of NewYork, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782