Το μωρό σας θα αρχίσει σιγά-σιγά να ακολουθεί μια ρουτίνα. Τα μωρά διαφέρουν στο πόσο συχνά και πόσο πολύ θέλουν να τρώνε. Ορισμένα μπορεί να θέλουν να τρώνε κάθε 3-4 ώρες ενώ κάποια άλλα μπορεί να θέλουν να τρώνε μικρότερες ποσότητες πιο συχνά.
Ανταποκριθείτε στις ανάγκες του μωρού σας και ταΐζετέ τον/την όποτε πεινάει, όπως θα κάνατε και εάν θηλάζατε. Με τον ίδιο τρόπο, μην αναγκάζετε το μωρό σας να τελειώσει όλο το γάλα στο μπουκάλι. Αυτός ή αυτή μπορεί να έφαγε αρκετά ή να θέλει να ξεκουραστεί.
Η θερμοκρασία του γάλακτος
Πριν αρχίσετε να ταΐζετε το μωρό σας, να ελέγχετε πάντα ότι το γάλα δεν είναι καυτό, στάζοντας λίγο γάλα πάνω στον καρπό σας. Ορισμένα μωρά τρώνε το γάλα κρύο. Άλλα το προτιμούν ζεστό. Εάν θέλετε να ζεστάνετε λίγο το γάλα, τοποθετήστε το μπουκάλι όρθιο μέσα σε ζεστό νερό, κρατώντας το μπιμπερό έξω από το νερό. Το ζεστό γάλα πρέπει να το κρατάτε λιγότερο από 20 λεπτά πριν το τάισμα καθώς μπορούν να αναπτυχθούν μικρόβια με την θερμότητα. Μην ζεσταίνετε το γάλα στο φούρνο μικροκυμάτων καθώς δεν είναι ασφαλές. Το γάλα συνεχίζει να ζεσταίνεται για κάποια ώρα, παρόλο που το μπουκάλι μπορεί να σας φαίνεται κρύο. Το γάλα μέσα στο μπουκάλι μπορεί να είναι καυτό και να κάψετε το στόμα του μωρού σας.
Μια βολική θέση
Έχετε τα πάντα έτοιμα πριν ξεκινήσετε το τάισμα. Βρείτε μια βολική θέση για να κρατήσετε το μωρό σας κατά την διάρκεια του ταΐσματος. Δώστε χρόνο στο μωρό σας. Ορισμένα μωρά, τρώνε λίγο, κοιμούνται για λίγο και ξυπνάνε για να συνεχίσουν. Οπότε να είστε υπομονετική.
Το μπιμπερό
Καθώς ταΐζετε, κρατήστε το μπουκάλι με κλίση έτσι ώστε το μπιμπερό να είναι πάντα γεμάτο γάλα. Αλλιώς το μωρό σας μπορεί να καταπίνει αέρα. Εάν το μπιμπερό ξεφουσκώσει κατά τη διάρκεια του ταΐσματος, τραβήξτε απαλά το μπουκάλι για να αφαιρεθεί η πίεση. Εάν μπλοκάρει το μπιμπερό, αντικαταστήστε το με ένα αποστειρωμένο. Τα μπιμπερό έρχονται σε διαφορετικά σχήματα και οι τρύπες τους είναι διαφορετικού μεγέθους. Μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε πολλά διαφορετικά, μέχρι να βρείτε αυτό που ταιριάζει στο μωρό σας. Εάν η τρύπα είναι πολύ μικρή, τότε το μωρό σας δεν θα τρώει αρκετό γάλα. Εάν είναι πολύ μεγάλη, θα τρώει πολύ γρήγορα. Ελέγξτε ότι το μπιμπερό δεν είναι σκισμένο ή φθαρμένο.
Μετά το τάισμα
Χαϊδέψτε ή τρίψτε απαλά την πλάτη του μωρού σας για να δείτε εάν θέλει να ρευτεί. Δεν υπάρχει λόγος να το παρακάνετε. Το ρέψιμο δεν είναι μεγάλο πρόβλημα, όπως θεωρούν πολλοί. Το μωρό σας, όμως, θα απολαύσει το τρίψιμο σας μετά το τάισμα. Μην ξεχάσετε να πετάξετε ότι γάλα έχει απομείνει στο μπουκάλι. Το τάισμα είναι μια διαδικασία που σας βοηθάει να μάθετε το μωρό σας και να νιώσετε πιο κοντά του. Αλλά να θυμάστε, ακόμα και αν το μωρό σας μεγαλώσει δεν θα πρέπει να το αφήνετε μόνο του όταν τρώει καθώς υπάρχει ο κίνδυνος πνιγμού.
Χρήση εμφιαλωμένου νερού
Εάν χρησιμοποιείτε εμφιαλωμένο νερό για να ετοιμάσετε την τροφή του μωρού σας, για παράδειγμα στις διακοπές σας, θα πρέπει πρώτα να το βράσετε και να το κρυώσετε. Χρησιμοποιήστε νερό πηγής και όχι μεταλλικό ή ανθρακούχο.
Ετοιμάζοντας την τροφή
1. Βεβαιωθείτε ότι τα χέρια σας είναι απόλυτα καθαρά.
2. Βράστε νερό και αφήστε το να κρυώσει.
3. Πάρτε ένα αποστειρωμένο μπουκάλι και μπιμπερό.
4. Γεμίστε το μπουκάλι με το χλιαρό νερό μέχρι τη μεζούρα.
5. Μετρήστε την ακριβή ποσότητα της σκόνης, χρησιμοποιώντας το ειδικό κουτάλι που δίνεται με το γάλα. Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό μαχαίρι για να ισιώσετε την ποσότητα της σκόνης. Μην πιέσετε την σκόνη μέσα στο κουτάλι.
6. Προσθέστε τη σκόνη στο μπουκάλι με το νερό.
7. Κουμπώστε το καπάκι και κουνήστε καλά μέχρι να διαλυθεί η σκόνη.
8. Αποθηκεύστε το μπουκάλι στο ψυγείο εάν δεν το χρησιμοποιήσετε κατευθείαν.