Ερώτηση από Vasilikigant@86 (29.5.2015)
“Καλησπέρα σας θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την προετοιμασία του γάλακτος του μωρού (ξένο γάλα). Ποιός είναι ο σωστός τρόπος προετοιμασίας? Σε λίγες ημέρες γεννάω και δεν θα θηλάσω. Έχω αγχωθεί με τον τρόπο προετοιμασίας των γευμάτων! Θα πρέπει να βράζω νερό στο βραστήρα και έπειτα να ετοιμάζω το γάλα του... Έχω αγοράσει θερμαντήρα αλλά ποια η χρήση του αν ετοιμάζω το γάλα όπως προανέφερα? Μπορώ να βράζω νερό στο βραστήρα να γεμίζω τα μπουκάλια με την αντίστοιχη ποσότητα και όταν κρυώσουν να τα έχω στο ψυγείο κ όταν έρθει η ώρα του φαγητού να το βγάζω το μπουκάλι κ να το ζεσταίνω στο θερμαντήρα κ έπειτα να ρίχνω την σκόνη γάλακτος? Είναι υγιεινό κ σωστό κάτι τέτοιο? Δεν έχω καταλάβει ποια η χρήση του θερμαντήρα ? Σας παρακαλώ θα ήθελα να με ενημερώσετε με ποιον τρόπο θα πρέπει να ετοιμάζω το γεύμα του μωρού. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και περιμένω για τις δικές σας ενέργειες ”
Απάντηση από παιδίατρο (30.5.2015)
“Αγαπητή μητέρα,
κατ' αρχάς εύχομαι να πάνε όλα καλά με τον τοκετό και το νέο σας μωρό. Πριν απαντήσω στις ερωτήσεις σας, νιώθω υποχρεωμένος να εκφράσω την ελπίδα μου να αναθεωρήσετε τους λόγους για τους οποίους αποφασίζετε να μην θηλάσετε - ο θηλασμός εύκολα διακόπτεται και περνάτε στη φόρμουλα, το αντίστροφο όμως είναι από δύσκολο έως αδύνατο σε κάποιες περιπτώσεις. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για τα συν του θηλασμού, αλλά είναι ξεκάθαρο πως ο θηλασμός υπερτερεί σε όλα τα σημεία.
Η προετοιμασία της φόρμουλας καλό είναι να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν πάνω σε κάθε γάλα, θεωρητικά μιλώντας πάντα. Μιας και οι εταιρίες ετοιμάζοντας τα κουτιά τους είναι υποχρεωμένες να έχουν κατά νου την ασφαλέστερη μέθοδο, αναφέρουν κατά κανόνα το βράσιμο του νερού. Στην πραγματικότητα, εφόσον δεν ανησυχείτε για την ποιότητα του νερού της βρύσης σας (κοινώς, εφόσον είστε στο κεντρικό δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, και δεν έχετε προβλήματα στις σωληνώσεις σας), και δεν λαμβάνετε νερό από κάποιο πηγάδι ή άλλη μη-ασφαλή πηγή, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να βράζετε το νερό πριν φτιάξετε την φόρμουλα. Με δεδομένο λοιπόν πως θα φτιάχνετε το γάλα με νερό της βρύσης, αφού φτιάξετε το μίγμα και το ανακινήσετε επαρκώς, θα πρέπει να το ζεσταίνετε στον θερμαντήρα.
Τα περισσότερα (αν όχι όλα τα) γάλατα φτιάχνονται με αναλογία 30 mL νερού + 1 μεζούρα (κοφτή, το κουτάλι περιλαμβάνεται στην συσκευασία). Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ΜΗΝ αλλάζετε αυτή την αναλογία ποτέ, ούτε για λόγους οικονομίας, ούτε όταν το παιδί "έχει γαστρεντερίτιδα και χρειάζεται περισσότερο νερό", ούτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο μπορεί να σάς πουν. Ο κίνδυνος από την χρόνια αραίωση του γάλακτος είναι σημαντικός, και μπορεί να οδηγήσει σε σπασμούς από υπονατριαιμία (χαμηλό νάτριο στο αίμα).
Η φόρμουλα καλό είναι να μην προπαρασκευάζεται. Φτιάχνετε πάντα εξ αρχής το μπουκάλι που πρόκειται να πιεί άμεσα το μωρό. Αν αποφασίσετε για δικούς σας λόγους να βράζετε το νερό που θα χρησιμοποιείτε, τότε μπορείτε να βράζετε νερό, να το χωρίζετε σε καθαρά βρεφικά μπουκαλάκια τα οποία θα διατηρείτε στο ψυγείο, και όταν έρχεται η ώρα να προσθέτετε την σκόνη, και να ζεσταίνετε το μίγμα στον θερμαντήρα. Προσωπικά δεν βρίσκω κανέναν λόγο να το κάνετε αυτό. Δεν θα έχετε κέρδος χρόνου - αντιθέτως, το κρύο νερό από το ψυγείο θα αργήσει περισσότερο να ζεσταθεί από το νερό της βρύσης.
Τα μπουκάλια ΔΕΝ χρειάζεται να τα αποστειρώνετε. Η συμβουλή μου είναι να τα βράσετε μια φορά πριν τα χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά, κι ίσως μια στο τόσο να κάνετε ένα βράσιμο για 10 λεπτά. Κατά τα άλλα να τα πλένετε είτε στο πλυντήριο πιάτων, είτε στο χέρι με χλιαρό νερό και σαπούνι.
Καλώς ή κακώς, δεν υπάρχει "εύκολος" τρόπος να το κάνετε όλο αυτό. Θα πρέπει να κάνετε τις ίδιες κινήσεις πολλές φορές και να βρείτε την μέθοδο που εξυπηρετεί τις ανάγκες σας αλλά και τις ανάγκες του μωρού. Και σε αυτόν τον τομέα υπερτερεί ο θηλασμός, αφού το στήθος σας προσαρμόζεται άψογα στις ανάγκες του μωρού, παράγει πάντα την ιδανική ποσότητα, στην ιδανική θερμοκρασία, την στιγμή ακριβώς που χρειάζεται το μωρό, δεν έχει μπουκάλια και θηλές να πλένετε ή να ζεσταίνετε κλπ. Με την εμπειρία όμως, και η όλη ιστορία με την φόρμουλα θα γίνει μάλλον απλή.
Εύχομαι ολόψυχα να πάνε όλα καλά,”
Με εκτίμηση,
Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP
Παιδίατρος
CohenChildren’sMedicalCenterofNewYork, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική
τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο α’ : Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
Ιατρείο β’: Μεθώνης 87, Κερατσίνι, Πειραιάς
τ. 6958477782