Το διάστημα της εγκυμοσύνης αποτελεί μια χρονική περίοδο, κατά την οποία υιοθετείται βαθμιαία ο ρόλος του μελλοντικού γονέα. Μέσα από σκέψεις και συζητήσεις οι γονείς αρχίζουν να κάνουν όνειρα και σχέδια, να προβλέπουν την εξέλιξη του παιδιού πολύ πριν την γέννησή του.
Στα πλαίσια της «προετοιμασίας», πολλοί μελλοντικοί γονείς ρωτάνε τακτικά: Τι στρώμα να πάρω για το αγγελούδι μου, που έρχεται; Πώς πρέπει να είναι;
Είναι λογικό να δημιουργούνται αυτές οι ανησυχίες στους νέους γονείς. Αφενός βομβαρδίζονται από τεράστιο όγκο πληροφοριών -από ερευνητές και εταιρίες, που πολλές φορές αλληλοαναιρούνται- και αφετέρου έχουν το στρες και την αγωνία το παιδί τους να έχει τις ιδανικότερες συνθήκες ανάπτυξης.
Τα τελευταία χρόνια η γνώση επί αυτών των θεμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά. Οι αναπτυξιολόγοι λένε πως οι ρυθμοί που αναπτύσσεται το σώμα μας τα πρώτα 4 χρόνια της ζωής δεν θα υπάρξουν ξανά σε όλη την υπόλοιπη ζωή μας, αφού σ’ αυτό το διάστημα η σπονδυλική μας στήλη και τα όργανά μας υπερδιπλασιάζονται! Αυτό από μόνο του καθιστά ιδιαίτερα σημαντική αυτή την περίοδο.
Επίσης, τελευταίες έρευνες απέδειξαν ότι το σώμα έχει μνήμη αντίστοιχη με αυτή του εγκεφάλου. Συνεπώς, ό,τι ερεθίσματα και «εικόνες» λαμβάνει καταγράφονται με σκοπό να ανασυρθούν και να χρησιμοποιηθούν σε μεταγενέστερο χρόνο˙ όπως ακριβώς οι αναμνήσεις μας…
Η διαδικασία αυτή λαμβάνει χώρα από τη στιγμή που θα έρθουμε στον κόσμο. Το περιβάλλον αλληλεπιδρά μαζί μας και μας επηρεάζει. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα μέχρι την ηλικία των 4 ετών, που χαρακτηρίζεται ως η περίοδος της μη λεκτικής επικοινωνίας.
Με το που θα γεννηθούμε η σπονδυλική μας στήλη -όπως και όλο το σώμα- είναι ιδιαίτερα εύπλαστα. Αυτό σημαίνει ότι το παιδί επηρεάζεται –και προσαρμόζεται– με οτιδήποτε έρχεται σε επαφή˙ και ιδιαίτερα με το στρώμα του, στο οποίο δαπανά παραπάνω από 14 ώρες τον 1ο χρόνο˙ και συνεχίζει να περνάει 10-12 ώρες ως τα 4-5 χρόνια του.
Όπως γίνεται κατανοητό, το στρώμα του παιδικού κρεβατιού κατέχει μια σημαντική θέση σ’ αυτή τη λειτουργία.
Πώς πρέπει να είναι, λοιπόν, το παιδικό στρώμα;
Υπάρχουν άλλες δύο πολύ σημαντικές ερωτήσεις που μπορούν να δώσουν απάντηση σ’ αυτό το θέμα:
α) Σκληρό ή μαλακό;
Η απάντηση είναι ημίσκληρο. Οι τελευταίες έρευνες επισημαίνουν πως το ημίσκληρο στρώμα είναι το πιο «φιλικό» προς το ανθρώπινο σώμα. Δηλαδή, είναι σχετικά σταθερό στο κράτημα αλλά όχι άκαμπτο ώστε να μας δυσκολεύει όταν γυρνάμε στον ύπνο μας. Ένας ενήλικας γυρίζει κατά μέσο 6-8 φορές στην διάρκεια του ύπνου του ενώ ένα παιδάκι 2-3 ετών πολύ περισσότερες.
β) Τι σύνθεση πρέπει να έχει το στρώμα για να έχει τις σωστές ιδιότητες; Να είναι με ελατήρια ή χωρίς; Με κόκκους ή με αφρολέξ; Mήπως από κάποιο άλλο υλικό;
Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί η τεχνολογία στα στρώματα, που ονομάζεται memory foam. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα στρώματα αποτελούνται από υλικά, που επιτρέπουν στο στρώμα να παίρνει το σχήμα του σώματος. Η σπονδυλική μας στήλη δεν είναι επίπεδη. Έχει κυρτώματα˙ δύο πρόσθιες καμπύλες σε αυχένα και οσφυϊκή μοίρα, που ονομάζονται λορδώσεις και δύο οπίσθιες σε θώρακα και ιερό οστό, που ονομάζονται κυφώσεις.
Σκοπός, λοιπόν, των υλικών του στρώματος είναι να διατηρούνται πάντα σε φυσιολογική θέση αυτές οι καμπύλες. Δηλαδή, ανάλογα με την πίεση που δέχονται -από το αντίστοιχο σημείο του σώματος- να αυξάνουν ή να μειώνουν την αντίσταση που βάζουν. Συνεπώς, όταν μετακινούμαστε από πρηνή (μπρούμυτα) σε πλάγια θέση ή ύπτια (ανάσκελα) το στρώμα αλλάζει την αντίσταση που ασκεί.
Τα συνηθέστερα υλικά που χρησιμοποιούνται, γι’ αυτό τον σκοπό, είναι το latex, η βισκόζη και η πολυεθαιράνη.
• Πλεονέκτημα αυτών των στρωμάτων αποτελεί το ότι παίρνουν το σχήμα του σώματος διατηρώντας τα φυσιολογικά κυρτώματα της σπονδυλικής στήλης.
Εξαιτίας της ιδιότητας αυτής «ταλαιπωρούνται» ομοιόμορφα. Αυτό τους επιτρέπει να διατηρούν αυτές τις ιδιότητες για πολλά χρόνια. Τα περισσότερα έχουν εγγύηση καλής λειτουργίας για 10 έτη.
• Μειονεκτήματα:
-Το αυξημένο κόστος. Συνήθως, η τιμή τους είναι διπλάσια ή και παραπάνω από ένα καλό «συμβατικό» στρώμα.
-Το συμπαγές υλικό τους. Επειδή, τα περισσότερα παράγονται σε βόρειες χώρες με διαφορετική μέση θερμοκρασία και από συμπαγή υλικά, είναι αρκετά ζεστά το καλοκαίρι˙ κάτι που φυσικά περιορίζεται με τη χρήση ενός «δροσερού» σεντονιού, βαμβακερού ως επί το πλείστον.
Το πιο «δροσερό» υλικό είναι η βισκόζη.
Η επιλογή είναι δική σας.