Ερώτηση από Δώρα (17.5.2017)
“Καλησπέρα Γιατρέ ! Έχω ένα αγοράκι 1,5 ετών που από 40 ημερών είχε μάθει να κοιμάται μόνο του (να τονίσω εδώ πως από την πρώτη στιγμή έχει μπει σε ένα πρόγραμμα ρουτίνας). Πριν 2 μήνες έκανε μια επέμβαση (κρυψορχίας) και κατά την παραμονή μας στο χώρο του νοσοκομείου κόλλησε μια ίωση με πυρετό και βρογχίτιδα... Εκείνα τα βράδια ήταν ανήσυχος, με αποτέλεσμα να κλαίει, να ανεβάζει πυρετό και να να βήχει .. Θεωρώ ότι το λάθος εδώ είναι δικό μου αφού εκείνες τις μέρες μιας και ήμουν κι εγώ εξαντλημένη και τρομαγμένη τον έπαιρνα στο κρεβάτι μου ώστε να τον παρακολουθώ και να ξεκουράζομαι κι εγώ όσο μπορώ ... Από τότε κάθε βράδυ ξυπνάει και κλαίει σε σημείο να μη μπορεί να ανασάνει για να τον πάρουμε στο δικό μας κρεβάτι... Θα ήθελα την γνώμη σας-συμβουλή σας !!! Ευχαριστώ εκ των προτέρων !”
Απάντηση από παιδίατρο (18.5.2017)
“Αγαπητή μητέρα,
η παραμονή στο νοσοκομείο, αλλά και ειδικότερα μια επέμβαση, αποτελούν σημαντικούς στρεσογόνους παράγοντες για το παιδί. Εσείς δεν κάνατε κανένα λάθος! Το παιδί σας είναι πολύ μικρό ακόμα, και είναι λογικό να αναστατώθηκε ο ύπνος του από όλη αυτή την ιστορία. Το να κοιμάστε μαζί στο ίδιο κρεβάτι θεωρείται από τις περισσότερες παιδιατρικές κοινότητες επικίνδυνο, και τείνω να συμφωνήσω, αν και σε αυτή την ηλικία πλέον ο κίνδυνος (ο φυσικός κίνδυνος) είναι απειροελάχιστος (εκτός αν συντρέχουν άλλοι λόγοι, όπως χρήση ουσιών στους γονείς).
Άρα υποθέτω πως η ανησυχία σας αφορά κυρίως το ψυχολογικό κομμάτι. Σε αυτές τις περιπτώσεις τείνω να είμαι μάλλον δεκτικός. Το παιδί έχει περάσει στρες, και θέλει να είναι κοντά σας. Προτείνω να τού το επιτρέψετε, αλλά να μην τού το κάνετε και πάρα πολύ ευχάριστο: μην παίζετε μαζί του στο κρεβάτι, μην δείχνετε ενθουσιασμένη που θα κοιμηθείτε μαζί. Ταυτόχρονα, κάντε το κρεβάτι του πιο ενδιαφέρον για το ίδιο το παιδί (π.χ. αγοράστε του ένα καινούριο μαξιλάρι), και συνεχίστε πάντα να τον βάζετε κατ αρχήν στο δικό του κρεβάτι.
Δώστε χρόνο στο παιδί και σε εσάς, και σιγά σιγά όλα θα πάνε καλά.
Αν περάσουν δυο ακόμα μήνες και δεν έχει διορθωθεί το πρόβλημα, τότε απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας.”
Με εκτίμηση,
Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP
Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική
τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782