facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Κινητό τηλέφωνο και βρέφος

Ερώτηση από Katmum (3.05.2020)

Κύριε Ρενιέρη καλησπέρα και πάλι, οι συμβουλές σας πολύτιμες και θα ήθελα να κάνω ακόμα μια ερώτηση. Στην σύγχρονη κοινωνία που γεννιούνται πλέον τα παιδιά μας, είμαστε όλη μέρα με ένα κινητό στο χέρι, με WiFi μόνιμα ανοιχτό, να συνομιλούμε με τους δικούς μας και μετά από την κοινωνική αποχή βιντεοκλήσεις με τους αγαπημένους μας κ.τ.λ. Θα ήθελα να ρωτήσω η ακτινοβολία του κινητού πόσο επηρεάζει τον εγκέφαλο ή οποιοδήποτε άλλο όργανο ενός βρέφους όταν είναι όλη μέρα μέσα σε αυτά; Επίσης τον πρώτο καιρό μέχρι να εδραιωθεί ο θηλασμός, κάνοντας μαραθώνιους θηλασμούς είχε τύχει να έχω το κινητό πάνω από το κεφάλι του μωρού για ώρες και να είμαι στο ίντερνετ η να συνομιλώ ή το οτιδήποτε. Πόσο μπορεί να έχει επιβαρυνθεί και τι ζημιά μπορεί να έχει προκαλέσει ή να συνεχίσει να προκαλεί; Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας

Απάντηση από παιδίατρο (3.05.2020)

Αγαπητή μητέρα,

μελέτη που να αποδεικνύει τις βλαβερές συνέπειες της έκθεσης σε ακτινοβολία δικτύου wifi στα παιδιά, δεν γνωρίζω. Έχουν δημοσιευτεί διάφορα στοιχεία εδώ κι εκεί, αλλά κάτι ουσιαστικό, ώστε να μπορώ να σάς δώσω οδηγίες, δεν γνωρίζω. Αυτό που μπορώ να σάς πω είναι πως η ένταση του wifi στο σπίτι σας μπορεί να ρυθμιστεί (κατά κανόνα είναι στο 6 από 10) ώστε να είναι η μικρότερη δυνατή που θα σάς επιτρέπει να έχετε "σήμα" εκεί που θέλετε.

Το κινητό σας σίγουρα έχει ακτινοβολία, η οποία ως και το 4G δεν φαίνεται να επηρεάζει τον εγκέφαλο. Οι εντάσεις αυτές όμως είναι σχετικά νέες, και ενδέχεται σε σπάνιες περιπτώσεις να υπάρχουν προβλήματα. Για παράδειγμα ξέρουμε πως μπορεί να προκαλείται πονοκέφαλος. Η ερώτηση αν ένα βρέφος μπορεί να βιώνει τις αρνητικές συνέπειες χωρίς εμείς να το αντιλαμβανόμαστε, δεν έχει σίγουρη απάντηση.

Θεωρώ πως η εξάντληση της αυστηρότητάς μας στην θηλάζουσα μητέρα είναι λανθασμένη στρατηγική. Μια νέα μητέρα ως εχθές βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τους φίλους και τον κόσμο μέσα από τις συσκευές αυτές, και σήμερα τής ζητάμε να τα εγκαταλείψει όλα, να αποκοπεί και να αφιερωθεί σε μια εκ των πραγμάτων δύσκολη συνθήκη. Παρότι αυτό θα ήταν "ιδανικό" για το μωρό, αν δεν έχει υπάρξει κατάλληλη ενημέρωση μήνες πριν απο γυναικολόγο και παιδίατρο, ώστε η γυναίκα να προετοιμάσει τον εαυτό της, να τροποποιήσει τις συνήθειές της, και να βρει μια νέα ρουτίνα (βιβλία, μουσική κλπ) ΠΡΙΝ γεννήσει, είναι μάλλον σκληρό να τής ζητήσουμε να τα εγκαταλείψει όλα. Ουσιαστικά όμως αυτό τής ζητάμε. Ας πούμε οτι υπάρχει ένας ιδανικός στόχος που λέει "καμία ηλεκτρονική συσκευή την ώρα του θηλασμού", και οτι κάθε γυναίκα προσπαθεί να φτάσει όσο πιο κοντά μπορεί.

Εδώ έχω να πω και κάτι στους μπαμπάδες, καθώς πολύ συχνά όταν τα λέω αυτά στο ιατρείο, υπάρχουν χαμόγελα ικανοποίησης του τύπου "ορίστε, στα 'λεγα εγώ" από την μεριά τους. Πρώτον, οι μπαμπάδες που τόσο κόπτονται να μην κρατά η μητέρα κινητό όσο θηλάζει, μπορούν να βοηθήσουν στο να μειωθεί το αίσθημα απομόνωσης που έχει εκείνη την ώρα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αν εκείνοι είναι μεν εκεί, αλλά απασχολημένοι με το κινητό τους. Αφού λοιπόν τόσο πολύ θέλουν "να μην είναι το μωρό κοντά στο κινητό" μπορούν να κάτσουν ενεργητικά με την μητέρα, να μιλάνε, να γελάνε, να συζητάνε, να διαβάζουν μαζί, σε ΚΑΘΕ θηλασμό. Αν δεν μπορούν να κάνουν αυτό, τότε ας μού επιτραπεί να πω πως η επιλογή είναι της μητέρας και μόνο.

Περιληπτικά:

1. Μπορείτε να μειώσετε στο ελάχιστο λειτουργικό την ένταση του δικτύου στο σπίτι σας.
2. Αποφύγετε όσο περισσότερο μπορείτε την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών όταν θηλάζετε.
3. Κάντε γενικά ελάχιστη χρήση της τεχνολογίας.

Με εκτίμηση,