facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Καθαρά παιχνίδια

Καθαρά παιχνίδια και ασφάλεια του μωρού σας.

Καθαρά παιχνίδια και ασφάλεια του μωρού σας.

Στους παιδότοπους το προσωπικό υποχρεούται να αποστειρώνει τα παιχνίδια προς αποφυγή διάδοσης ασθενειών μεταξύ των παιδιών. Συγκεκριμένα, τα παιχνίδια για μωρά αποστειρώνονται συνήθως καθημερινά, ενώ εκείνα για τα μεγαλύτερα παιδάκια κάθε βδομάδα.

Εσείς στο σπίτι δε χρειάζεται να τα αποστειρώνετε. Μόνο βάλτε ένα πρόγραμμα για τον καθαρισμό των παιχνιδιών του συχνά, προς αποφυγή διάδοσης ασθενειών αλλά και να προστατέψετε άλλα παιδάκια που θα έρθουν να παίξουν με το παιδί σας στο σπίτι.

Ένας πρακτικός τρόπος να καθαρίζεις τα παιχνίδια του είναι να τα πλένεις με λευκαντικό και νερό. Σιγουρευτείτε ότι τα ξεπλύνατε πολύ καλά και αφήστε τα να στεγνώσουν. Εάν τα παιχνίδια είναι λίγα μπορείτε επίσης να τα βάλετε σε μία κατσαρόλα με βραστό νερό για λίγα λεπτά, όπως ακριβώς αποστειρώνετε τα μπιμπερό.  

Θυμηθείτε...

  • Να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί με τα υφασμάτινα και λούτρινα παιχνίδια (το λευκαντικό μπορεί να τα καταστρέψει) και με τα παιχνίδια που έχουν μηχανισμούς. Τα υφασμάτινα και λούτρινα παιχνίδια μπορεί να καθαριστούν με απλό σαπούνι και νερό ή στο πλυντήριο ρούχων σε πρόγραμμα με λίγες στροφές. Αυτά με τους μηχανισμούς καθαρίστε τα με ένα βρεμένο πανί. Σε περιπτώσεις που έρχονται και άλλα παιδάκια στο σπίτι για παιχνίδι, ψεκάστε σε ένα πανί ειδικό καθαριστικό spray και σκουπίστε τα. Επίσης εάν ο μηχανισμός αφαιρείται από το παιχνίδι μπορείτε να το βάλετε και στο πλυντήριο.
  • Να έχετε στο νου σας ότι εάν το μωρό σας έχει μεγαλύτερο αδερφάκι θα είναι πολύ πιο δύσκολο να διατηρείτε ένα πρόγραμμα καθαριότητας αφού θα τα πιάνει και εκείνο. Να προσέχετε ιδιαίτερα τα εξαρτήματα από τα παιχνίδια, τα μολύβια ή τα τουβλάκια που μπορεί να αφήσει το μεγαλύτερο κοντά στο μωρό. Μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό.
  • Επίσης, στο κρεβάτι του μωρού δεν θα πρέπει να υπάρχουν αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν ασφυξία ή πνιγμό στο μωρό, όπως ογκώδη παιχνίδια ή αντικείμενα με κομμάτια που μπορεί να αποσπασθούν.

Εν κατακλείδι, δε μπορείτε να βάλετε το μωρό σας σε καραντίνα. Ένα πρόγραμμα με συχνούς καθαρισμούς των παιχνιδιών είναι το ιδανικό. Εξάλλου άλλο η καθαριότητα και άλλο η αποστείρωση. Το μωρό σας πρέπει να έρχεται σε επαφή και με μικρόβια για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού του συστήματος.

 

Από τη συντακτική ομάδα του babyzone.gr με τη συνεργασία του Χειρουργού Παίδων Γεώργιο Π. Σπυρίδη

Γεώργιος Π. Σπυρίδης
Γράφτηκε από: Γεώργιος Π. Σπυρίδης
Χειρουργός Παίδων - Επικουρικός Επιμελητής στην Α’ Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
E-mail: gspyridis@hotmail.com
Άλλα άρθρα του συγγραφέα