facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Κάθε πότε πρέπει να γίνονται τα εμβόλια;

Ερώτηση από maria (8.4.2017)

“Έχω παιδί 7 μηνών. Από 2 μηνών κάθε μήνα ο παιδίατρός μας έκανε εμβόλιο. Τώρα μας πήγε κάθε 2 μήνες να κάνουμε εμβόλιο μέχρι δύο ετών. Αυτό είναι σωστό;”

Απάντηση από παιδίατρο (8.4.2017)

“Αγαπητή μητέρα,

το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού δίνει χρονικά διαστήματα μέσα στα οποία πρέπει να γίνουν κάποια εμβόλια. Ως εκ τούτου ο κάθε παιδίατρος επιλέγει συνήθως κάποιο πρόγραμμα που τού επιτρέπει, κατά την κρίση του, να ελέγχει και την ανάπτυξη του παιδιού. Οι επισκέψεις είναι πάντα συχνότερες τον πρώτο χρόνο της ζωής (και ιδίως το πρώτο εξάμηνο), και σύμφωνες με την ταχύτατη ανάπτυξη του παιδιού. Όσο αυτό μεγαλώνει, ο ρυθμός μεταβολών αλλάζει, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να το βλέπει τόσο συχνά. 

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, οι τακτικοί έλεγχοι (που κατά κανόνα, αλλά όχι πάντα, περιλαμβάνουν και εμβολιασμό) είναι: 15 ημερών, 30 ημερών, 2, 4, 6, 9 (χωρίς εμβόλιο), 12, 15, 18, 24 μηνών, 2,5 ετών (30 μηνών), 3 ετών (36 μηνών), και μια φορά τον χρόνο μέχρι την ενηλικίωση (το αργότερο ως τα 21). 

Τώρα, στην Ελλάδα οι περισσότεροι παιδίατροι (αλλά και οι περισσότεροι γονείς, όπως διαπίστωσα με μεγάλη μου έκπληξη επιστρέφοντας από την Αμερική), επιλέγουν να "σπάνε" τους εμβολιασμούς, κάνοντας ένα-ένα τα εμβόλια του πρώτου χρόνου (που είναι αρκετά), αντί να τα κάνουν όλα μαζί σε μία επίσκεψη (κάτι που όχι μόνο δεν βλάπτει το ΥΓΙΕΣ παιδί, αλλά προτείνεται κιόλας). Έτσι, η συχνότητα των επισκέψεων μεταβάλλεται. 

Προσωπικά, στους γονείς που το παιδί τους δεν έχει κάποια αντένδειξη και δεν ανησυχώ για παρενέργειες, δίνω (πλέον) την επιλογή στους εμβολιασμούς, με την έννοια ότι θα γίνουν όλα εγκαίρως μεν, αλλά σε περισσότερες επισκέψεις από όσες πραγματικά χρειάζονται. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι επιλέγουν αντί να κάνουν από 3 εμβόλια (1 πόσιμο, και 2 ενέσιμα) στην επίσκεψη των 2, 4 και 6 μηνών (και μετά να τους ξαναδώ στους 9 μήνες, χωρίς εμβόλιο τότε, και ύστερα στους 12 μήνες), να κάνουν από ένα εμβόλιο ανά μήνα (2, 3, 4, 5, 6, 7 μήνες). Το ίδιο επιλέγουν οι περισσότεροι και στους 12 μήνες (που τα εμβόλια είναι 3-4 και μπορούν με ασφάλεια να γίνουν όλα μαζί), οπότε αντί να κάνουν μία επίσκεψη στους 12, μία στους 15 και μία στους 18 μήνες, κάνουν 12, 13, 15, 16, 18 κλπ. 

Καταλαβαίνετε λοιπόν πως δεν υπάρχει "σωστό" και "λάθος". Υπάρχει μόνο το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών με τα περιθώρια που δίνει σε γονείς και παιδιάτρους, και η πρόθεση του παιδιάτρου και της οικογένειας. Δεν μπορώ να πω ειδικά για το παιδί σας, καθώς δεν γνωρίζω ποιά εμβόλια σκοπεύει να κάνει πότε ο παιδίατρός σας, όμως δεν μού κάνει καμία απολύτως εντύπωση να υπάρχει ένα τέτοιο πρόγραμμα, ειδικά όταν ο παιδίατρος επιλέγει (για ιατρικούς ή διαχειριστικούς λόγους) να "σπάσει" τα εμβόλια. Σίγουρα δεν βλάπτεται το παιδί σας, και αν ανήκετε στην μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων γονέων, δεν... "στεναχωριέστε" κι εσείς με τις "πολλές" βελόνες.

Αν με ρωτάτε καθαρά ιατρικά, πιστεύω πως τα εμβόλια στα υγιή παιδιά πρέπει και μπορούν να γίνονται όλα μαζί. Είναι οικονομικότερο για τους γονείς, δεν επιβαρύνουν με κανέναν τρόπο το παιδί, και στην πραγματικότητα ο κίνδυνος παρενεργειών (πυρετού, τοπικής αντίδρασης κλπ) αλλάζει ελάχιστα (π.χ. πηγαίνει από το 5% για τον πυρετό, στο 8% περίπου). Τώρα, για τις σπανιότερες (σπανιότατες για την ακρίβεια) και σοβαρότερες παρενέργειες των εμβολίων, ο κίνδυνος ΔΕΝ μεταβάλλεται σημαντικά με τους πολλαπλούς εμβολιασμούς. Όσο για το επιχείρημα "αν μού κάνει κάποια αλλεργία, πώς θα ξέρω σε ποιό εμβόλιο την έκανε", οι αλλεργικές αντιδράσεις σε εμβολιασμούς είναι τόσο σπάνιες, που δεν έχει καν νόημα και αξία να συζητάμε σχετικά. 

Ελπίζω να σάς κατατόπισα.”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782