facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Ερωτήσεις για τον θηλασμό σε νεογέννητο

Ερώτηση από Άννα (30.8.2015)

“Γεια σας. 21/08 γέννησα την κορούλα μου 2.750. Οι οδηγίες που μου έδωσαν είναι κάθε 3 ώρες τάισμα ή όποτε ζητήσει το παιδί και ο θηλασμός να γίνεται πότε από το ένα στήθος πότε από το άλλο. Έχω 2 απορίες:

  1. Όταν την ταΐζω για παράδειγμα από τις 7 έως τις 7:20 και στις 8 ζητήσει από μόνη της, το τρίωρο από πότε πιάνει από τις 7 ή από τις 8? Και
  2. Θηλάζω από το δεξί στήθος 20 λεπτά και από το αριστερό 5 λεπτά. Στον επόμενο θηλασμό θα ξεκινήσω με το στήθος που πρέπει ή από αυτό που θήλασα τα 5 λεπτά? Ευχαριστώ ”

Απάντηση από παιδίατρο (31.8.2015)

“Αγαπητή μητέρα,

συγχαρητήρια! Επειδή είναι αρκετά αυτά που πρέπει να σάς πω, θα τα αριθμήσω εδώ για να είναι σε μια λογική σειρά.

  1. Καθώς το παιδί είναι νεογέννητο και μάλιστα με βάρος μικρότερο των 2.900, θα πρέπει να το παρακολουθεί παιδίατρος σε τακτά χρονικά διαστήματα, τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα τον πρώτο μήνα. Ιδανικά το παιδί θα πρέπει να πηγαίνει στο ιατρείο του γιατρού (εφόσον υπάρχει η δυνατότητα να μην έρθει σε επαφή με άρρωστα παιδιά) για να ζυγίζεται πάντα στην ίδια ζυγαριά (δηλαδή αυτή του γιατρού σας). Οι ζυγαριές που ενοικιάζονται ή αγοράζονται ακόμα από τους γονείς είναι κατά κανόνα χαμηλής ποιότητας, και στα χαμηλά βάρη (κάτω των 8-10 κιλών) αναξιόπιστες.
  2. Θεωρητικά ένα νεογέννητο πρέπει να παίρνει 30 γραμμάρια την ημέρα (μέσος όρος 3 ημερών τουλάχιστον, κανονικά πάνω από 7-10 ημέρες). Παρόλ' αυτά, ξέρουμε πως βρέφη μικρότερα των 2.900 (Βάρος Γέννησης) μπορεί να παίρνουν πιο αργά βάρος (ως και 20 γραμμάρια την ημέρα), χωρίς αυτό να είναι πρόβλημα. Μάλιστα ξέρουμε πως αν αυτά τα παιδιά τα πιέσουμε να πάρουν βάρος με τον ρυθμό που παίρνουν παιδιά που γεννήθηκαν μεγαλύτερα, για τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής, τότε αυξάνουμε σημαντικά τον κίνδυνο για παιδική παχυσαρκία στο μέλλον (με ό,τι συνεπάγεται αυτή). Άρα, μην έχετε ιδιαίτερο άγχος για το βάρος του παιδιού, αλλά να το ελέγχετε τακτικά (προτείνω εβδομαδιαίως τον πρώτο μήνα).
  3. Ο θηλασμός πρέπει να γίνεται και από τα 2 στήθη (και ναι, πρέπει να ξεκινάτε από το στήθος που τελειώσατε την προηγούμενη φορά και υπάρχουν διάφορα έξυπνα τρικ για να θυμάστε πού αρχίσατε και πού τελειώσατε), μέχρι "να έρθει το γάλα". Μιας και το παιδί σας είναι ήδη 10 ημερών, πιστεύω πως το γάλα σας έχει έρθει, άρα πλέον πρέπει να θηλάζετε από ένα στήθος μόνο την φορά. Μην βάζετε το παιδί σας και στα δύο στήθη - του στερείτε το πλούσιο σε λίπος γάλα, και του προσφέρετε πολλούς υδατάνθρακες που μπορεί να το ενοχλήσουν στην κοιλίτσα του.
  4. Η διάρκεια του θηλασμού διαφέρει ανάλογα το βρέφος. Έχουν περιγραφεί 4-5 βασικοί τύποι μωρών ανάλογα με το πώς τρώνε, όμως αυτά είναι θεωρητικοί οδηγοί, κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Είκοσι λεπτά στο στήθος κατά κανόνα είναι υπεραρκετά.
  5. Ο χρόνος από τον ένα θηλασμό στον άλλον μετράει από την έναρξη του ενός θηλασμού, μέχρι την έναρξη του επόμενου. ΜΗΝ έχετε ωράριο και επιτρέψτε στο παιδί να τρώει όποτε θέλει. Αν πεινάσει στην μισή ώρα, ας φάει στην μισή ώρα. Το 3ωρο στο οποίο αναφέρονται είναι ο μέγιστος χρόνος που επιτρέπουμε να περάσει από την έναρξη του ενός θηλασμού μέχρι τον επόμενο. Άρα, αν αρχίσατε να θηλάζετε στις 12:00 και πήγε 15:00 και το παιδί δεν έχει ζητήσει ακόμα να φάει, τότε θα το βάλετε εσείς στο στήθος.
  6. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε και να αναγνωρίζετε τα σημεία πείνας. Καλό είναι να μην μπαίνει πολύ πεινασμένο το παιδί στο στήθος. 

Ελπίζω να βοήθησα. Είναι πολύ σημαντικό να έχετε παιδίατρο που εμπιστεύεστε και απαντάει σε όλες σας τις ερωτήσεις, ειδικά σε αυτή την φάση.”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο α’ : Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
Ιατρείο β’: Μεθώνης 87, Κερατσίνι, Πειραιάς
τ. 6958477782