facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Επιχείλιος έρπης και πιθανή μετάδοση σε βρέφος

Ερώτηση από Κατερίνα(7.4.2019)

“Καλημέρα γιατρέ. Έχουμε ένα κοριτσάκι 2,5 μηνών. Μας επισκέφθηκε η πεθερά μου η οποία είχε εμφανίσει έρπη μια εβδομάδα νωρίτερα και τώρα στα χείλη της, αν μπόρεσα να διακρίνω καλά είχε πιάσει κακάδι η πληγή της. Είναι μεταδοτικός ο έρπης σε αυτή τη φάση που σας περιγράφω; Φοβάμαι μην έπιασε τα χεράκια της μικρής έχοντας πάνω στα δικά της τον ιό γιατί αργότερα το μωρό τα έβαλε στο στόμα του. Το λέω γιατί πρίν φύγει την είδα να πιάνει τη μικρή εκεί όμως της τα καθάρισα και κάτι ακόμα. Στον προγεννητικό έλεγχο είχα αντισώματα από παλαιότερη μόλυνση στον cmv. Αυτό σημαίνει ότι έχω αντισώματα έρπητα; Δεν έχω εμφανίσει ποτέ, έχει όμως ο άντρας μου. Την θηλάζω αποκλειστικά αν έχει σημασία. Έχει πάρει τα αντισωματά μου; Σας παρακαλώ απαντήστε μου σε όλα γιατί διάβασα στο ίντερνετ για συνέπειες όπως εγκεφαλοπάθεια, νοητική υστέρηση και έχω πανικοβληθεί. Να κάνω κάτι; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.”

Απάντηση από παιδίατρο (9.4.2019)

“Αγαπητή μητέρα,

1. Ο έρπης των γεννητικών οργάνων και ο επιχείλιος έρπης προκαλούνται απο την ίδια ομάδα ιών (όχι απαραίτητα απο τα ίδια στελέχη, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που σάς αφορά). Κολλάει με την απλή επαφή, κολλάει και όταν δεν είναι εμφανής, αλλά περισσότερο όταν είναι. Δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για να μάθετε αν κόλλησε ή όχι το παιδί σας, ή για να αποφύγετε την εκδήλωση σε περίπτωση που κόλλησε. Η ερπητική εγκεφαλοπάθια είναι σπάνια, αλλά γνωστή και υπαρκτή επιπλοκή. Και πάλι δεν μπορείτε να κάνετε κάτι εκ των υστέρων για να προστατεύσετε το παιδί.

2. Όποιος έχει έρπη στα χείλη θα πρέπει να μην φιλάει το παιδί ΠΟΤΕ, ούτε όταν δεν φαίνεται η βλάβη, εκτός αν βρίσκεται σε χρόνια αγωγή.

3. Ο έρπης των γεννητικών οργάνων (που έχει ο σύζυγός σας) επίσης είναι εξαιρετικά μεταδοτικός, και είναι πολύ πιθανό να έχετε και εσείς, άσχετα αν τον έχετε εκδηλώσει ή όχι. ΑΝ είχατε ενεργές βλάβες στα γεννητικά οργανα είναι πιθανόν να μεταδίθηκε στο παιδί. Λιγότερο πιθανό να γεννήθηκε με καισσαρική, και ακόμα λιγότερο πιθανό αν δεν είχατε βλάβες. Η μετάδοση απο τα γεννητικά όργανα ή τον κόλπο (σπάνιο) προς το έμβρυο, είναι πολύ σπάνια, κατά κανόνα προκαλεί προβλήματα στην κύηση, και πλην του να γίνει καισσαρική, δεν γνωρίζω άλλο μέτρο που να προστατεύει (φυσικά και να πάρει αγωγή η μητέρα αν υπάρχουν ορατές βλάβες).

Όλα αυτά είναι εξαιρετικά αγχωτικά για εσάς, και το καταλβαίνω, όμως ο έρπης είναι πολύ κοινή λοίμωξη, υπάρχει ήδη στο σπίτι σας (έχει ο σύζυγός σας και η γιαγιά) και είναι πιθανό να κολλήσει και το παιδί. Μακράν η πιθανότερη εκδήλωση (ΑΝ υπάρξει) θα είναι να εμφανίσει επίσης επιχείλιο έρπη, ο οποίος αντιμετωπίζεται επιθετικά (αν συμβεί θα σάς βοηθήσει ο παιδίατρός σας). Δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι να κάνετε, πλην του να μην φιλάει η γιαγιά το παιδί, και το προφανές... να μην έρχεται το παιδί σε επαφή με τα γεννητικά όργανα του μπαμπά, άμεσα ή έμμεσα, το οποίο δεν συμβαίνει έτσι κι αλλιώς.

4. Ο CMV είναι ένας άλλος, άσχετος ιός, ο οποίος δεν σάς αφορά πλέον εφόσον το παιδί γεννήθηκε και δεν έχει προβλήματα. Ο CMV ΔΕΝ είναι ο ιός που προκαλεί τον έρπη. Εφόσον είχατε αντισώματα όμως το πιθανότερο είναι πως για ένα διάστημα μετά την γέννα το παιδί είναι σχετικά προφυλαγμένο, κανείς όμως δεν μπορεί να σάς πει πόσο και για πόσο χρόνο. Ξανά, ο CMV, δεν έχει καμία σχέση με τον έρπη.

Εν ολίγοις -- καθρά χέρια, όχι πολλά φιλιά, και όχι άγχος. Αν δείτε κάτι στο παιδί, να το δει ο παιδίατρός του.”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782