Ερώτηση από Μάρθα (5.2.2015)
"Το μωράκι μου είναι 6 μηνών και σκέφτομαι να ξεκινήσω να δουλεύω πάλι. Φοβάμαι όμως ότι αν μένει πολλές ώρες με τη μητέρα μου κάθε μέρα θα προτιμάει εκείνη από εμένα. Είναι φυσιολογικός ο φόβος μου; Ή μήπως είμαι υπερβολική;"
Απάντηση από παιδίατρο (9.2.2015)
"Αγαπητή μητέρα,
η επιστροφή της μητέρας στην δουλειά είναι μια περίοδος προσαρμογής τόσο για το παιδί, όσο και για την ίδια την μητέρα (ίσως μάλιστα περισσότερο για την μητέρα, παρά για το παιδί). Τα περισσότερα παιδιά αντιδρούν ήπια στην αρχή, και μετά από λίγες εβδομάδες προσαρμόζονται πλήρως. Αν έχετε την δυνατότητα να λείπετε για λίγες ώρες μόνο αρχικά, και να επιστρέψετε full-time στην εργασία σας μετά από 1-2 εβδομάδες, ίσως να γίνουν πιο ομαλά τα πράγματα. Ακόμη κι αν αυτό δεν γίνεται όμως, μην ανησυχείτε - είναι κάτι που περνούν τα περισσότερα παιδιά στις μέρες μας, και δεν φαίνεται πως με κάποιο τρόπο τα πληγώνει ή τα βλάπτει.
Η αγωνία σας ότι το παιδί σας θα προτιμά την μητέρα σας από εσάς δεν είναι σπάνια, και προσωπικά δεν θα την αποκαλούσα “παράλογη”. Μπορώ όμως να σάς διαβεβαιώσω πως ουδέποτε το παιδί σας θα προτιμήσει κάποιον άλλον από τη μητέρα του, ακόμη κι αν δείχνει εξαιρετική τρυφερότητα προς άλλο πρόσωπο, ακόμη και αν προτιμά να το έχει κάποιος άλλος αγκαλιά. Όχι μόνο είστε το πιο αγαπημένο του πρόσωπο, αλλά το παιδί ταυτίζεται με εσάς σε πολύ μεγάλο βαθμό (κάτι που φυσιολογικά αποχωρεί με το πέρασμα των μηνών). Αυτό δεν θα αλλάξει για πάρα πολλά χρόνια, και ίσως να μην αλλάξει και ποτέ.
Μια άλλη ανησυχία που συχνά έχουμε οι γονείς είναι πως το παιδί θα οικειοποιηθεί τις συνήθειες και τις εκφράσεις αυτών που το φροντίζουν, π.χ. θα μάθει να λέει “κακές λέξεις” ή κάτι παρόμοιο. Πράγματι, είναι σημαντικό να εξηγήσετε (και θα χρειαστεί να το κάνετε πολλές φορές!) στους παππούδες πως, ανεξαρτήτως από το τι νομίζουν εκείνοι πως είναι το καλύτερο για το παιδί, εσείς είστε η μητέρα του, και εσείς αποφασίζετε τελικά (τι θα φάει, τι θα φορέσει, αν θα κρυώσει ή όχι κλπ). Παρόλ’ αυτά, κι εκείνοι με την σειρά τους μπορεί να σάς απαντήσουν πως κάποια από αυτά που ζητάτε δυσκολεύονται να τα εφαρμόσουν (π.χ. να μην το ντύνουν “ζεστά”, που στην Ελλάδα συχνά σημαίνει υπερβολικά ζεστά). Θα πρέπει να βρείτε μια μέση οδό μέσα από συζήτηση (η οποία ξαναλέω, θα γίνει πολλές πολλές φορές).
Εν ολίγοις - κανένας δεν μπορεί να απομακρύνει το παιδί σας από εσάς. Το παιδί, ακόμη κι αν εμφανίσει μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά που έμαθε αλλού (τώρα η γιαγιά, στο μέλλον το σχολείο πχ), σύντομα θα επιστρέψει σε αυτό που μαθαίνει αυτόματα ότι είναι το σωστό - δηλαδή, αυτό που κάνετε εσείς (όχι αυτό που λέτε, αυτό που κάνετε). Το πιο σημαντικό είναι να περνάτε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας όταν είστε μαζί του, και όχι ο αριθμός των ωρών.
Ελπίζω να σάς καθησύχασα,"
Π. Ρενιέρης