facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Είμαι έγκυος και το πρώτο μου παιδί έχει Coxsackie. Πόσο επικίνδυνο είναι για το έμβρυο;

Ερώτηση από Δήμητρα (8.12.2014)

"Καλησπέρα!

Είμαι έγκυος και έχω ένα κοριτσάκι 25 μηνών με κοξάκι. Πόσο επικίνδυνο είναι και πώς θα προστατεύσω το έμβρυο;"

Απάντηση από παιδίατρο (11.12.2014)

"Αγαπητή μητέρα,

Η λοίμωξη με εντεροϊό Coxsackie μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ανάμεσα στους οποίους οι πιο συχνές είναι ο μη ειδικός πυρετός, και η hand-foot-mouth disease. Ο ιός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και μπορεί να μεταδοθεί με την επαφή, αλλά και με σταγονίδια εφόσον η λοίμωξη έχει προσβάλει τον στοματικό βλεννογόνο.

Η θεραπεία στην μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων είναι υποστηρικτική, ενώ η φαρμακευτική αγωγή χορηγείται εφόσον υπάρξει βακτηριακή επιπλοκή, ή στις σπάνιες σοβαρές περιπτώσεις όπου επηρεάζονται άλλα συστήματα (νευρικό, καρδιαγγειακό κλπ). Ο καταλληλότερος να σάς δώσει οδηγίες για το πώς να αντιμετωπίσετε την κόρη σας που νοσεί, είναι ο παιδίατρός σας.

Όσον αφορά σε εσάς που είστε έγκυος, οι πιθανότητες μετάδοσης σε εσάς είναι παρόμοιες με αυτές που ανέφερα παραπάνω. Εφόσον νοσήσετε, και αν υπάρξει μετάδοση στο έμβρυο, υπάρχει πάντα κίνδυνος το νεογνό να νοσεί όταν γεννηθεί, να προκληθεί πρόωρος τοκετός, ή και χειρότερα. Τα περισσότερα νεογνά που γεννιούνται με μόλυνση Coxsackie εκδηλώνουν συμπτώματα από την πρώτη κιόλας μέρα, και η μεγάλη πλειονότητα περνά μια σχετικά ελαφρά πυρετική νόσο, η οποία όμως αντιμετωπίζεται ενδονοσοκομειακά - τα περισσότερα πηγαίνουν πολύ καλά, χωρίς συνέπειες. Κάποιες λίγες μελέτες έχουν συνδέσει την ενδομήτριο λοίμωξη με κάποια στελέχη του ιού με συγγενείς ανωμαλίες στο έμβρυο, αλλά δεν υπάρχουν μεγάλες μελέτες για να είναι κανείς σίγουρος.

Εν περιλήψει, σάς προτείνω να είστε εξαιρετικά προσεκτική και να αποφύγετε όσο είναι δυνατόν την επαφή με την κόρη σας που νοσεί, καθώς, ειδικά αν είστε άνω των 30 ετών, μπορεί να κολλήσετε, να μην έχετε κανένα σύμπτωμα εσείς, αλλά να νοσήσει το έμβρυο. Σάς ζητώ επίσης να θυμίσετε στους παιδιάτρους όταν με το καλό γεννήσετε την έκθεσή σας σε ιό Coxsackie, ώστε να το έχουν υπόψη τους. Εάν νοσήσετε τελικά, θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον γυναικολόγο σας - η πρόκληση πρόωρου τοκετού γενικώς ΔΕΝ προτείνεται, αλλά αυτή η απόφαση είναι εκτός της ειδικότητάς μου, και φαντάζομαι πως εξατομικεύεται.

Εύχομαι αυτές οι πληροφορίες να σάς βρίσκουν υγιή, και όλα να πάνε καλά, όπως είναι άλλωστε και μακράν το πιθανότερο να συμβεί.

Με εκτίμηση,

Π. Ρενιέρης

Πηγή: Nelson’s Pediatrics, 19th edition