Ερώτηση από Maria (26.7.2016)
“Γιατρέ καλησπέρα. Έχω ένα αγοράκι 23 μηνών και έχω μεγάλο θέμα με το φαγητό του. Είναι 9.5 κιλά και 86 πόντους. Όλη μέρα δε θα φάει τίποτα. Φρουτόκρεμα ούτε να τη δει. Θα πιει το πρωί 200ml γάλα και μετά τίποτα. Το μεσημέρι θα φάει πέντε κουταλιές και αυτές όχι με όρεξη. Δεν ανοίγει το στόμα του να μπει όλη η κουταλιά. Το στοματάκι του είναι μια σταλιά όταν θα το ανοίξει. Το απόγευμα θα φάει λίγο τοστάκι και το βράδυ πάλι γάλα 120ml. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Και τώρα που θα πάμε στο χωριό που θα τρέχει όλη μέρα ?? Σας ευχαριστώ πάρα πολύ”
Απάντηση από παιδίατρο (27.7.2016)
“Αγαπητή μητέρα,
δυστυχώς είναι αδύνατον να σάς δώσω καλές συμβουλές για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα από εδώ, καθώς περιγράφετε ένα παιδί που δεν τρώει αρκετά.
Διαπιστώνω δε πως το παιδί σας τρώει κρέμες, κάτι που θα έπρεπε να έχετε σταματήσει από τους 12 μήνες.
Επειδή έχω αντιμετωπίσει αρκετές φορές παρόμοια προβλήματα, είμαι σχεδόν βέβαιος πως το όλο ζήτημα είναι αρκετά πιο περίπλοκο από "ένα παιδί που δεν τρώει". Θα μπορούσα να σάς γράψω εδώ δέκα σελίδες κείμενο, και πάλι θα υπήρχε η πιθανότητα να μην σάς καλύψω, καθώς δεν γνωρίζω τις ιδιαίτερες συνθήκες της οικογένειάς σας, ή το ίδιο το παιδί (που είναι και το πιο σημαντικό). Μαγική λύση δεν υπάρχει, και η επίλυση τέτοιων προβλημάτων παίρνει εβδομάδες, αν όχι μήνες συμβουλευτικής και τακτικών εξετάσεων του παιδιού.
Ως σήμερα δεν συνάντησα κάποιο παιδί που να μην ξεπέρασε το "πρόβλημα", αν και δυο φορές ήδη χρειάστηκε να παραπεμφθούν οι γονείς για αντιμετώπιση παθολογικού stress προκειμένου να τελειώσει το πρόβλημα - δεν λέω πως ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, απλώς προσπαθώ να σάς εξηγήσω πως όχι μόνο θα ήταν αδύνατον να σάς λύσω το πρόβλημα από εδώ υπεύθυνα και μόνιμα, αλλά και από κοντά θα χρειάζονταν αρκετές επισκέψεις και παρακολούθηση. Δυστυχώς όταν εγκατασταθεί ένα τέτοιο πρόβλημα η λύση του είναι βραδεία και επίπονη, απαιτεί σχεδόν μηνιαίες επισκέψεις στον παιδίατρο, και βήμα-βήμα προσέγγιση.
Θεωρώ πολύ πιθανό πως πολλά πράγματα που κάνετε για να "φάει" το παιδί, έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα σε αυτή την ηλικία που εγκαθίσταται σταδιακά η ανεξαρτησία του παιδιού.
Είμαι στην διάθεσή σας εφόσον με χρειάζεστε, όμως η διαδικασία δεν θα είναι ούτε γρήγορη, ούτε εύκολη.”
Με εκτίμηση,
Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP
Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική
τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782