Ερώτηση από Βαρβάρα (29.12.2020)
Καλησπέρα γιατρέ μου,
Εχω μπέμπα 12 μηνών και τους τελευταίους 2 μήνες δε μου τρώει τίποτα. Πίνει το δικό μου γάλα. Το ξένο δεν το θέλει με τίποτα. Που και που τρώει μικρά κομμάτια κρέατος αλλά κι αυτά με το ζόρι γιατί δεν έχει βγάλει ακόμη δοντάκια. Η αλήθεια είναι ότι από έξι μηνών έχει σκαμπανεβάσματα. Φαγητό και απογευματινό έτρωγε πάντα πολύ λίγο και μόνο η φρουτόκρεμα της άρεσε. Αλλα ακόμη κι αυτήν κάποιες φορές δεν την έτρωγε. Η παιδίατρος μου είπε ότι φταίει ο θηλασμός και να πάρω χαπακι για να αποθηλάσω. Φοβήθηκα να το κάνω και πήρα ενα θήλαστρο για να βγάζω το γάλα και να μην βρίσκει. Εδώ και δυο μέρες όμως που το κάνω είναι παντελώς νηστική. Δεν τρώει τίποτα και ξημεροβραδιάζεται στο στήθος και γκρινιάζει. Εχει πολύ ενέργεια και περπατάει από 11 μηνών. Αυτη την στιγμή ανεβαίνει και σκαλάκια μόνη της. Στους 9 μήνες ήμασταν 7.5 με 70 εκ και τώρα είμαστε 7.7 με 74εκ. Σας ευχαριστώ πολύ.
Απάντηση από παιδίατρο (29.12.2020)
Αγαπητή μητέρα,
το παιδί σας βρίσκεται σε μεταβατική ηλικία, δηλαδή στους 12 μήνες θα πρέπει να περάσει στο φαγητό της οικογένειας, και να διακοπεί εντελώς η χρήση μπιμπερό - αυτό σημαίνει πως οι ανησυχίες σας σχετικά με τους πουρέδες αλλά και το μπιμπερό μπορούν να κάνουν στην άκρη, καθώς δεν χρειάζεστε τίποτα από τα δύο πλέον!
Η μετάβαση στο φαγητό της οικογένειας είναι μια πολύπλοκη διαδικασία η οποία καταρρέει εντελώς όταν υπάρχει αυξημένο άγχος στους φροντιστές. Καθώς όμως δεν γνωρίζω την πρόοδο του παιδιού τους τελευταίους 12 μήνες, την δυναμική της οικογένειας (το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει το παιδί, τις συνήθειες της οικογένειας, τις αγωνίες κλπ) δεν μπορώ να σάς δώσω συγκεκριμένες συμβουλές.
Το μόνο που μπορώ να σάς πω με βεβαιότητα είναι πως α) δεν διακόπτεται ο θηλασμός "για να φάει το παιδί" β) με το να τραβάτε το γάλα σας με θήλαστρο δεν θα κοπεί ο θηλασμός (αντιθέτως ίσως). Η μεγαλύτερη ποσότητα του γάλακτος που παίρνει το παιδί σας σε έναν θηλασμό παράγεται εκείνη την ώρα. Τραβώντας το γάλα σας δεν... "αδειάζετε" το στήθος σας όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά τού λέτε πως θα χρειαστεί να παράξει ακόμα περισσότερο καθώς δεν φτάνει (μιας και το παιδί θα βρεί "λιγότερο")... Με λίγα λόγια προετοιμάζετε τον εαυτό σας για μαστίτιδα και σάς προτείνω να μην το κάνετε καθόλου. Πράγματι ο θηλασμός μπορεί να διακοπεί με χρήση θήλαστρου, αλλά ΟΧΙ με τον τρόπο που το κάνετε. γ) τα δόντια παίζουν ελάχιστο (έως καθόλου) ρόλο στο αν τρώει ή όχι το παιδί
Σάς προτείνω να παρακολουθήσετε αυτό το βίντεο (https://youtu.be/_x2pWEyXAcE) - πρόκειται συμπτωματικά για το πρώτο βίντεο μιας σειράς που θα δημιουργηθεί με τις συναντήσεις γονέων που κάνω. Δείτε το, μελετήστε το, και αν έχετε ακόμα απορίες και θέλετε, δηλώστε συμμετοχή καθώς τα θέματα θα επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Δεν θα βρείτε πολύ άλλο υλικό εκεί καθώς το κανάλι κυριολεκτικά δημιουργήθηκε μόλις εχθές - παρόλ' αυτά, αυτό που υπάρχει εκεί σάς αφορά.
Πάντα δίπλα σας,