Ερώτηση από Dimstef (6.8.2019)
“Καλησπέρα!
Συγχαρητήρια για το έργο σας.
Έχουμε ένα μωράκι και αύριο είναι ακριβώς 3 μηνών. Θα ήθελα να σας ρωτήσω 2 πράγματα.
1ον: έχει κυρίως ανοιχτή μόνο τη δεξιά παλάμη, συχνά μέσα στη μέρα έχει τη δεξιά ανοιχτή και την αριστερή κλειστή. Ανοίγει και την αριστερή αλλά πολύ λιγότερο.
2ον: ακόμα δεν κάνει συντονισμένες κινήσεις με τα 2 του χέρια αλλά απότομες και όχι ίδιες.
Είναι φυσιολογικά αυτά ;
Ευχαριστώ.
”
Απάντηση από παιδίατρο (6.8.2019)
Αγαπητή μητέρα,
η αναπτυξιολογική εκτίμηση ενός παιδιού γίνεται πάντα επί του συνόλου της εικόνας του, δηλαδή αξιολογούνται πολλά διαφορετικά σημεία στις τρεις κύριες κατηγορίες (αδρή κινητικότητα, λεπτή κινητικότητα, και γλώσσα/ψυχοκοινωνική ανάπτυξη). Εκτός αν κάποιο απο αυτά τα σημεία είναι πραγματικά πολύ εκτός ορίων (π.χ. ένα παιδί 2 ετών που δεν περπατά), ή αν συνυπάρχει κάποιο άλλο νευρολογικό σημείο ή σύνδρομο, το να εκτιμήσει κανείς ένα ή δύο σημεία απομονωμένα είναι εντελώς λανθασμένη προσέγγιση. Για παράδειγμα, ένα παιδί που έχει φυσιολογική εξέταση, έχει πιάσει όλα του τα ορόσημα κανονικά, και έχει μια μικρή καθυστέρηση σε ένα ή δύο απο αυτά - θεωρούμε αυτό το παιδί φυσιολογικό και περιμένουμε την εξέλιξή του.
Αυτό συμβαίνει διότι τα ορόσημα που πιθανώς διαβάζετε σε διάφορες πηγές, ναι μεν έχουν ηλικιακά όρια, αλλά τα όρια αυτά είναι ελαστικά, και συνεκτιμόνται έναντι της συνολικής εικόνας ή άλλων προβλημάτων υγείας που μπορεί να υπάρχουν. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει το οικογενειακό και περιγεννητικό ιστορικό (για παράδειγμα ένα παιδί μπορεί να μην κινεί το ένα του χέρι απλά επειδή είχε ένα.. κάταγμα κλείδας στον τοκετό, κάτι όχι σπάνιο, και σχετικά αβλαβές).
Όλα αυτά σας τα αναφέρω για να καταλάβετε πως για να απαντήσει κανείς υπεύθυνα στις ερωτήσεις σας θα πρέπει να κάνει πλήρη εξέταση, το λιγότερο, και ιδανικά να έχει και πλήρες ιστορικό. Σας προτείνω λοιπόν να εμπιστευθείτε τον παιδίατρό σας, και να μην διαβάζετε εδώ κι εκεί πράγματα καθώς αυτά μόνο θα σας αγχώνουν. Αν πάλι κάτι σας προβληματίζει ιδιαίτερα υπογραμμίστε το στην επόμενη επίσκεψή σας, ώστε ο γιατρός σας να το δει πιο συγκεκριμένα.
Μην εξετάζετε το παιδί σας - αφήστε να το κάνει ο γιατρός σας. Εσείς απολαύστε αυτή την ηλικία που δεν θα ξανάρθει ποτέ.
Με εκτίμηση,
Παναγιώτης Ρενιέρης