facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Αίμα στα κακά του - Αλλεργική πρωκτοκολίτιδα

Ερώτηση από Μαρίνα(13.12.2015)

“Γεια σας, Θα ήθελα να ρωτήσω σε τι μπορεί να οφείλεται κόκκινη βλέννη στα κακά του 4 μηνών μωρού μου εδώ και 2 εβδομάδες; Ο παιδογαστρεντερολόγος μάς είπε ότι είναι αλλεργική πρωκτοκολίτιδα και μου είπε να κόψω οτιδήποτε μπορεί να περιέχει πρωτεΐνη γάλακτος, μιας και θηλάζω αποκλειστικά. Τα έκοψα. Δύο μέρες μετά δεν βρήκα ίχνη αίματος στα κακά. Αργότερα ήπια φυσικό χυμό πορτοκάλι (πρώτη φορά όσο θηλάζω) και μετά έφαγα και φακές και σαλάτα με μαρούλι, καλαμπόκι και αυγό. Την επομένη έκανε κακά τρεις φορές και κάθε φορά είχε και πιο πολύ αίμα. Εμφανώς επιδεινώθηκε η κατάσταση. Ποια είναι η γνώμη και η συμβουλή σας; Μήπως πρέπει να πάω σε άλλο γιατρό;”

Απάντηση από παιδίατρο (13.12.2015)

“Αγαπητή μητέρα,

πράγματι αυτό που περιγράφετε ακούγεται σαν αλλεργική πρωκτοκολίτιδα. Από εδώ δεν μπορώ να διαφωνήσω με τον συνάδελφο, και η πρότασή μου είναι να τον ενημερώσετε για τα νέα ευρήματα. Η συνηθέστερη πρακτική είναι η δίαιτα αποκλεισμού 5 τροφών (5 ομάδων τροφών στην πραγματικότητα), και ο επανέλεγχος. Αν το αίμα επιμείνει, τότε περνάμε σε ειδικό γάλα. 

Επειδή τα διαστήματα που αναφέρετε είναι μικρά για να υπάρξει πραγματική βελτίωση, θεωρώ πως ούτε την πρώτη φορά είχε εξαφανιστεί το αίμα από τα κόπρανα του παιδιού, απλώς ήταν μικροσκοπικό, δηλαδή όχι ορατό με γυμνό μάτι - αν κάνατε εξέταση στα κόπρανα, θα το βρίσκατε εκεί. 

Εφόσον το αίμα στις κενώσεις ξεπερνά την 1 κουταλιά της σούπας σε επαναλαμβανόμενες κενώσεις, ιδανικά το παιδί σας πρέπει να νοσηλευθεί, και να γίνει εκτεταμένος έλεγχος ενδονοσοκομειακά - εκεί θα βρείτε και τις απαντήσεις που αναζητάτε. Αν πάλι το φαινόμενο είναι σποραδικό και οι ποσότητες μικρές, τότε μπορεί να αντιμετωπιστεί και εκτός νοσοκομείου, είτε από τον παιδίατρό σας, είτε εφόσον το επιθυμείτε εσείς (ή ο παιδίατρός σας) από ειδικό παιδογαστρεντερολόγο. 

Δυστυχώς από εδώ δεν μπορώ να σάς πω περισσότερα, καθώς ναι μεν το πρόβλημα είναι συνηθισμένο και λύνεται εύκολα, από την άλλη όμως, χωρίς να έχω εξετάσει το παιδί δεν μπορώ και δεν πρέπει να εκφέρω γνώμη, πέρα από γενικές συμβουλές.”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο α’ : Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
Ιατρείο β’: Μεθώνης 87, Κερατσίνι, Πειραιάς
τ. 6958477782