facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Κοκίτης. Μία από τις συχνότερες λοιμώξεις της παιδικής ηλικίας

Ο κοκίτης είναι μία οξεία λοίμωξη με βήχα διάρκειας τουλάχιστον 2 εβδομάδων, με εισπνευστική «κραυγή» ή μετακριτικούς εμέτους, χωρίς άλλη εμφανή αιτία. Είναι από τις συχνότερες λοιμώξεις της παιδικής ηλικίας.

Η νόσος είναι εξαιρετικά μεταδοτική και η μετάδοσή της γίνεται με την αναπνευστική οδό (σταγονίδια, εκκρίσεις), κυρίως κατά την πρώιμη φάση (2-3 πρώτες βδομάδες από την έναρξη του βήχα). Ο χρόνος επώασης της νόσου είναι 7-10 ημέρες, με εύρος 4-21 μέρες. Η κλινική εικόνα διακρίνεται σε 3 στάδια:

Καταρροϊκό στάδιο του κοκίτη

Αιφνίδια έναρξη ρινικής καταρροής, μέτριος πυρετός και ήπιος βήχας βαθμιαία επιδεινούμενος. Η διάρκεια του σταδίου αυτού είναι 1-2 βδομάδες.

Παροξυσμικό στάδιο

Χαρακτηρίζεται από κρίσεις παροξισμικού βήχα που οφείλεται στη δυσκολία αποβολής της κολλώδους βλέννης από το τραχειοβρογχικό δένδρο. Στο τέλος του παροξυσμού παρατηρείται χαρακτηριστικός εισπνευστικός ήχος, σαν «κραυγή». Η εισπνευστική αυτή δυσχέρεια είναι ασυνήθης σε βρέφη μικρότερα των 6 μηνών, όπου υπερισχύουν οι κρίσεις άπνοιας. Ο ασθενής μπορεί να είναι κυανωτικός , να κάνει εμετούς και να είναι εξαντλημένος . Οι κρίσεις εμφανίζονται κυρίως τις νυχτερινές ώρες. Αυτό το στάδιο διαρκεί 6 βδομάδες.

Στάδιο ανάρρωσης

Η βελτίωση είναι βαθμιαία. Ο βήχας μειώνεται σε ένταση και εξαφανίζεται σε 2-3 βδομάδες. Ωστόσο οι παροξυσμοί μπορούν να υποτροπιάζουν για πολλούς μήνες μετά την εμφάνιση του κοκκύτη . Ο πυρετός είναι γενικά μέτριος. Η διάρκεια κλασικής μορφής κοκίτη είναι 6-10 βδομάδες.

Τα βρέφη δεν έχουν ανοσία στον κοκίτη κατά τη γέννησή τους. Έτσι μπορεί να αναπτύξουν αυτό το λοιμώδες νόσημα ήδη από τη νεογνική ηλικία. Κάθε βήχας που επιδεινώνεται τις νυκτερινές ώρες και προκαλεί επανειλημμένους εμετούς στο παιδί πρέπει να θεωρείται σαν κοκιτικός βήχας μέχρι την απόδειξη του εναντίου. Σημειώνεται ότι ο τυπικός κοκιτικός εισπνευστικός συριγμός μπορεί να μην παρατηρηθεί στις περιπτώσεις ήπιας λοίμωξης ή μερικής ανοσίας ή στα μικρά βρέφη και μπορεί να μείνει απαρατήρητος επί 1- 2 εβδομάδες από την εμφάνιση της νόσου. Ο εισπνευστικός συριγμός δεν είναι ειδικό διαγνωστικό σημείο για τον κοκίτη επειδή παρατηρείται και σε άλλες παθήσεις όπου υπάρχει παχύρρευστη βλέννη την οποία το παιδί αποβάλλει δύσκολα –συγκεκριμένα στην κυστική ίνωση. Στον κοκίτη που διατρέχει χωρίς επιπλοκές δεν ανευρίσκονται παθολογικά σημεία κατά την ακρόαση ενώ σε περιπτώσεις σοβαρών επιπλοκών όπως βρογχοπνευμονία ανευρίσκονται παθολογικά φυσικά σημεία.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Κλινική Παιδιατρική, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, Καθ. Παν. Αθηνών. Με τη συνεργασία μελών Δ.Ε.Π. όλων των ιατρικών σχολών της Ελλάδος, Τόμος Α', Ζήτα Ιατρικές Εκδόσεις, Κεφάλαιο 6, Λοιμώξεις απο βακτήρια, Κοκίτης (Ι. Καβαλιώτης) σελ 431