Επειδή δε γίνεται να προστατεύουμε συνέχεια τα παιδιά μας από τραυματισμούς, αυτές οι απλές προφυλάξεις μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εγκαύματος.
Γενικά
- Δεν αφήνουμε σπίρτα, αναπτήρες, χημικά προϊόντα, αναμμένα κεριά και τσιγάρα εκεί που μπορούν να τα φτάσουν τα παιδιά.
- Βάζουμε καλύμματα ασφαλείας σε όλες τις πρίζες.
- Δεν κρατάμε ηλεκτρικές συσκευές με παλιά, ξεφτισμένα ή κατεστραμμένα καλώδια.
- Επιλέγουμε πάντα βαμβακερά ρούχα για τα παιδιά.
- Βεβαιωνόμαστε ότι τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούν ηλεκτρικό σίδερο ή άλλες ηλεκτρικές συσκευές.
- Δεν καπνίζουμε μέσα στο σπίτι ιδιαίτερα όταν είμαστε κουρασμένοι ή ξαπλωμένοι στο κρεβάτι ή παίρνουμε φάρμακα που φέρνουν υπνηλία, γιατί μπορεί πολύ εύκολα να μας πάρει ο ύπνος και να προκληθεί πυρκαγιά.
Μπάνιο
- Επειδή η επιδερμίδα των μωρών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη του ζεστού νερού στους 54ο C. Όταν ετοιμάζουμε το μπάνιο τους, πρέπει να βάζουμε πρώτα το κρύο νερό, μετά το ζεστό και να το ελέγχουμε με τον αγκώνα μας, πριν τα βάλουμε μέσα.
Κουζίνα - Τραπεζαρία
- Όταν κρατάμε το μωρό στην αγκαλιά μας, δε μεταφέρουμε ούτε πίνουμε ζεστά ροφήματα που μπορεί να τα ακουμπήσει και να καεί.
- Δοκιμάζουμε πάντα το γάλα ή το φαγητό πριν το δώσουμε σε μωρό, για να μην καεί.
- Όταν μαγειρεύουμε χρησιμοποιούμε τα πίσω μάτια της κουζίνας, ενώ έχουμε τα χερούλια από τα σκεύη πάντα στραμμένα προς τα μέσα.
- Αποφεύγουμε να ζεστάνουμε το μπιμπερό στο φούρνο μικροκυμάτων, γιατί ζεσταίνεται υπερβολικά και μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα στο στόμα του μωρού.
- Ποτέ δεν αφήνουμε μικρά παιδιά χωρίς επίβλεψη κοντά σε αναμμένο τζάκι, σόμπα ή άλλου είδους θέρμανση, ακόμα και εάν έχουμε τοποθετήσει σήτα ασφαλείας.
Εξωτερικοί Χώροι - Αυτοκίνητο
- Όταν κάνει πολύ ζέστη, είναι καλύτερα τα παιδιά να μην πηγαίνουν το πρωί στην παιδική χαρά, γιατί θα έχουν πυρώσει όλα τα όργανα και μπορεί να προκληθεί έγκαυμα.
- Δεν αφήνουμε ποτέ στον ήλιο το παιδικό καθισματάκι ή το καρότσι γιατί μπορεί το καυτό βινύλιο ή το μέταλλο να προκαλέσει έγκαυμα στο μωρό. Εάν πρέπει οπωσδήποτε να μείνουν στον ήλιο πρέπει να τα σκεπάσουμε με μία πετσέτα ή με μία κουβέρτα.
- Ο ήλιος είναι πολύ επικίνδυνος. Πάντα να βάζουμε καπέλο, άσπρη μπλούζα και αντηλιακή προστασία στα παιδιά μας και να αποφεύγουμε την παραμονή στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες. Το αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείται 20-30 λεπτά πριν εκτεθεί το παιδί στον ήλιο και να επαναλαμβάνεται η χρήση του κάθε 2 ώρες ή και συχνότερα εάν βρίσκεται στο νερό. Δεν χρησιμοποιούμε αντηλιακό σε βρέφη κάτω των 6 μηνών, γιατί απαγορεύεται να εκτίθενται στον ήλιο.
Εγκαύματα
- Σοβαρά ηλιακά εγκαύματα στα πρώτα 15 χρόνια της ζωής του ατόμου, διπλασιάζουν τον κίνδυνο μελλοντικής ανάπτυξης δερματικού καρκίνου.
- Σε περίπτωση ηλιακού εγκαύματος εφαρμόζουμε τοπικά στην περιοχή γιαούρτι ή ειδική αλοιφή για ανακούφιση από τον πόνο και ζητάμε τη συμβουλή του ιατρού.
Κανόνες ηλιοπροστασίας
- Μωρά μέχρι 6 μηνών δεν πρέπει να βγαίνουν γυμνά στον ήλιο και δεν τους βάζουμε αντηλιακό.
- Όταν η σκιά μας εξαφανίζεται ή είναι μικρότερη του ύψους μας (11 π.μ.- 5 μ.μ.) θα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο, για διάστημα μεγαλύτερο των 30 λεπτών.
- Όταν βγαίνουμε στον ήλιο χρησιμοποιούμε πάντα αντηλιακό, καπέλο, γυαλιά ηλίου, σκουρόχρωμο μπλουζάκι και ομπρέλα.
- Σε μεγαλύτερο υψόμετρο ο ήλιος «καίει» το δέρμα περισσότερο απ’ ότι στη θάλασσα.
- Το δέρμα «καίγεται» από τον ήλιο και στη συννεφιά.
- Επιλέγουμε αντηλιακό με δείκτη προστασίας (SPF) πάντα σε σχέση με το φωτότυπο. Ανεξάρτητα του τύπου δέρματος ( φωτότυπου) πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακό, με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15 και ένδειξη προστασίας από τις UVA και UVB ακτινοβολίες.
- Να γίνεται χρήση του αντηλιακού 30 λεπτά προ της έκθεσης του παιδιού στον ήλιο. Επιβάλλεται επανάληψη ανά 2ωρο ή και συχνότερα μετά από έντονη εφίδρωση ή σκούπισμα με πετσέτα.
- Το αντηλιακό να εφαρμόζεται σε όλα τα σημεία του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο, ακόμα και κάτω από μπλουζάκι.
- Το αντηλιακό είναι φάρμακο και όχι καλλυντικό και προστατεύει το δέρμα όταν διαλέγεται και χρησιμοποιείται σωστά. Η χρήση του δεν υποκαθιστά τους κανόνες ηλιοπροστασίας.
- Ο ήλιος είναι ευεργετικός για το παιδί όταν εφαρμόζεται συνετά και συστηματικά οι κανόνες ηλιοπροστασίας όλο το χρόνο.