facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Εμετός στα μωρά. Γιατί συμβαίνει και τι κάνουμε

Εμετός στα μωρά. Γιατί συμβαίνει και τι κάνουμε

Θα πρέπει να ξεχωρίσετε αν το μωρό σας κάνει εμετό ή βγάζει γουλιές (αναγωγές). Ο εμετός του μωρού συνήθως οφείλεται σε λοιμώξεις ή αν εμφανισθεί από τη γέννηση μπορεί να υπάρχει απόφραξη του εντέρου. Ενίοτε η υπερβολική χορήγηση γάλακτος και πίεση για φαγητό, ενώ το μωρό δεν θέλει, είναι η πιο συχνή αιτία να κάνει το μωρό σας εμετό.

Τα βήματα που κάνουμε μετά τον εμετό:

  1. Όταν ένα παιδί κάνει εμετούς σταματάμε για λίγες ώρες την σίτιση και δεν χορηγούμε ούτε νερό.
  2. Μετά από 2 περίπου ώρες πλήρους νηστείας χορηγούμε σταδιακά κουταλάκι-κουταλάκι τα υγρά.
  3. Ένα κουταλάκι κάθε 10 λεπτά για να δούμε αν το κρατά.
  4. Αν το κρατά αυξάνουμε την ποσότητα.

Σε περίπτωση που το μωρό λαμβάνει και στερεές ουσίες, τις χορηγούμε 4-6 ώρες μετά το σταμάτημα των εμετών. Όταν ένα μωρό έχει εμετούς, δε χορηγούμε κανένα φάρμακο από το στόμα, ούτε αντιπυρετικά, διότι θα χειροτερέψουμε την κατάσταση του μωρού. Αντιεμετικά φάρμακα δε χορηγούμε στα παιδιά. Αν έχουν πυρετό χορηγούμε υπόθετο παιδικό να ρίξουμε τον πυρετό. Αν οι εμετοί συνεχίζονται, το μωρό γίνεται νωθρό, υπναλέο, πιθανόν να έχει αφυδάτωση και να χρειασθεί να πάρει ενδοφλέβια ορό. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

 

Ανδρέας Κωνσταντόπουλος
Γράφτηκε από: Ανδρέας Κωνσταντόπουλος
Καθηγητής Παιδιατρικής, (από το βιβλίο του "Οι πρώτοι 12 μήνες του μωρού μου", Εκδόσεις Μεταίχμιο) Για την αναπαραγωγή του παρόντος έχει δοθεί έγγραφη άδεια από τον συγγραφέα για χρήση από το www.babyzone.gr. Ως εκ τούτου απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση χωρίς ανάλογη προηγούμενη έγγραφή άδεια.
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Tags: