Υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι να ενισχυθεί η φύση και να ξεπεραστούν τυχόν δυσκολίες της σύλληψης.
Εάν έχετε προσπαθήσει να κάνετε παιδί χωρίς επιτυχία, η απλή αλλαγή του τρόπου ζωής μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα σύλληψης και να σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε μια υγιή εγκυμοσύνη.
Εντούτοις, υπάρχουν μερικοί παράγοντες όπως η ηλικία, τα προβλήματα ωορρηξίας, οι διαταραχές της ποιότητας του σπέρματος και οι φραγμένες σάλπιγγες, τους οποίους δεν μπορείτε να αλλάξετε.
Αλλαγές που εσείς μπορείτε να κάνετε
1. Βελτιώστε τη διατροφή σας
Εάν είστε γυναίκα, μια θρεπτική, ισορροπημένη διατροφή θα βοηθήσει να βελτιώσετε τη γενική σας υγεία και να εξασφαλίσετε ότι το σώμα σας είναι σε θέση να μεγαλώσει ένα μωρό. Εάν είστε άνδρας, η υγιής διατροφή είναι επίσης σημαντική για την ποιότητα του σπέρματος.
Επιλέξτε μια ποικίλη διατροφή που να περιέχει φρέσκα φρούτα και λαχανικά, το ψωμί, τις πατάτες, το ρύζι και άλλα δημητριακά (ολικής άλεσης, όπου είναι δυνατόν), το χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το μη λιπαρό κρέας, τα ψάρια και άλλες πηγές λευκώματος.
2. Προσέξτε το βάρος σας
Το πολύ αυξημένο ή πολύ μειωμένο βάρος μπορεί να απορρυθμίσει την περίοδό σας και να εμποδίσει τη σύλληψη. Μια γυναίκα με δείκτη μάζας σώματος (BMI) περισσότερο από 29 ή λιγότερο από 19 είναι σαφώς δυσκολότερο να συλλάβει. Η αντιμετώπιση της υπογονιμότητας μπορεί να μην είναι δυνατή για τις πολύ υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες.
3. Ποτό με μέτρο
Όχι πάνω από δύο μονάδες οινοπνεύματος ημερησίως για τις γυναίκες και τρεις για τους άνδρες για να αποτραπεί ζημιά στο σπέρμα και στα ωάρια.
4. Σταματήστε το κάπνισμα
Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με τη στειρότητα και την πρόωρη εμμηνόπαυση στις γυναίκες και τα προβλήματα σπέρματος στους άνδρες. Μειώνει επίσης την επιτυχία της θεραπείας της υπογονιμότητας. Η μαριχουάνα και η κοκαΐνη έχουν επίσης επιπτώσεις στο σπέρμα.
5. Να είστε ενεργή
Η κανονική ή μέτρια άσκηση (όπως το έντονο περπάτημα) για τουλάχιστον 30 λεπτά ημερησίως θα βοηθήσει στη σύλληψη και τον έλεγχο του βάρους σας. Η άσκηση μειώνει επίσης την πίεση και ανεβάζει τα επίπεδα των ενδορφινών - οι ορμόνες της καλής αίσθησης του σώματος.
6. Σκεφτείτε την εργασία σας
Τα επαγγέλματα που περιλαμβάνουν ακινησία για μεγάλες περιόδους, όπως η μεγάλης απόστασης οδήγηση ή η έκθεση σε χημικές ουσίες όπως τα χρώματα ή τα φυτοφάρμακα, μπορούν να έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα σπέρματος.
7. Διαχειριστείτε το στρες
Το στρες δεν προκαλεί στειρότητα, αλλά η υπερβολική ανησυχία μπορεί μερικές φορές να διαταράξει τον καταμήνιο κύκλο. Προσπαθήστε να μειώσετε τα επίπεδα του άγχους και να βρείτε το χρόνο να χαλαρώσετε.
8. Πάρτε φολικό οξύ
Όλες οι γυναίκες που προσπαθούν για μωρό πρέπει να παίρνουν συμπλήρωμα φολικού οξέος ημερησίως για να μειώσουν την εμφάνιση γενετικών προβλημάτων όπως η δισχιδής ράχη (spina bifida).
9. Φάρμακα
Ορισμένα φάρμακα μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα σύλληψης. Συζητείστε το με το γυναικολόγο σας.
Πράγματα που εσείς δεν μπορείτε να αλλάξετε
Γυναίκες
Για τις γυναίκες, τα εξής μπορούν να έχουν επιπτώσεις στη σύλληψη:
1. Προβλήματα ωορρηξίας: μερικές φορές, οι γυναίκες δεν απελευθερώνουν ένα ωάριο κάθε μήνα ή το κάνουν μόνο περιστασιακά.
Οι λόγοι περιλαμβάνουν:
- Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), στο οποίο πολυάριθμες μικρές κύστεις αναπτύσσονται στις ωοθήκες και η ωορρηξία είναι ακανόνιστη.
- Οι παρενέργειες μερικών φαρμάκων, όπως τα αντιφλεγμονώδη παυσίπονα, η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία (π.χ. για τον καρκίνο).
- Πρόωρη ωοθηκική έκπτωση (πρόωρη εμμηνόπαυση).
- Ορμονικές δυσλειτουργίες.
2. Φραγμένες σάλπιγγες: είναι από τις συχνότερες αιτίες και προέρχεται από:
- Σεξουαλικά μεταδιδόμενες μολύνσεις όπως τα χλαμύδια και (σπανιότερα) η βλεννόρροια.
- Ενδομητρίωση, στην οποία τα κύτταρα από το ενδομήτριο εμφυτεύονται αλλού, όπως στις ωοθήκες.
- Προηγούμενη πυελική χειρουργική επέμβαση - π.χ. για σκωληκοειδίτιδα ή περιτονίτιδα
3. Η ηλικία σας: η ποσότητα και η ποιότητα των ωαρίων σας μειώνεται με την ηλικία. Οι γυναίκες στη δεκαετία των 20 είναι περίπου δύο φορές πιο πιθανό να μείνουν έγκυες από αυτές στα τέλη της δεκαετίας των 30.
4. Προβλήματα στη μήτρα: τα προβλήματα με το ενδομήτριο, όπως τα ινομυώματα ή οι ανωμαλίες της μήτρας, μπορούν να αποτρέψουν την επιτυχή εμφύτευση ενός εμβρύου.
5. Άλλες ιατρικές καταστάσεις: οι λόγοι που μπορούν να έχουν επιπτώσεις στη γονιμότητα περιλαμβάνουν το διαβήτη, την επιληψία, το θυρεοειδή, καθώς επίσης και γυναικολογικά προβλήματα όπως μια προηγούμενη έκτοπη εγκυμοσύνη ή περισσότερες από μια αποβολές.
Άνδρες
Εδώ η στειρότητα προκαλείται συνήθως από τα προβλήματα του σπέρματος. Αυτά περιλαμβάνουν:
- Χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, κακή ποιότητα σπέρματος ή κακή κινητικότητα.
- Προηγούμενη φλεγμονή ή τραυματισμό των όρχεων. Π.χ. λοίμωξη που προκαλείται από την παρωτίτιδα, χρήση φαρμάκων, ακτινοθεραπεία ή αθλητικοί τραυματισμοί.
- Μια προηγούμενη βακτηριακή μόλυνση.
- Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση - π.χ. για μια κήλη - ή η συστροφή των όρχεων.
- Μια χειρουργική επέμβαση, ο διαβήτης, η λήψη φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει παλίνδρομη εκσπερμάτωση, όπου το σπέρμα ταξιδεύει προς τα πίσω στην ουροδόχο κύστη.
Σεξουαλικά προβλήματα, όπως η ανικανότητα για ικανοποιητική διέγερση ή στύση.