Η αρρενολοχεία περιγράφηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 19ου αιώνα, από ανθρωπολόγους ερευνητές, οι οποίοι παρατήρησαν τις συνήθειες ανδρών την ώρα του τοκετού.
Αναφερόμενοι σε αυτήν την εποχή, αιώνες πίσω και ανάμεσα σε διαφορετικές κουλτούρες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες λειτουργούν περισσότερο ενστικτωδώς και όχι βάσει του πολιτισμού και των συνηθειών τους. Η βασική ιεροτελεστία, ήταν όταν ο πατέρας ξάπλωνε στο κρεβάτι που θα γινόταν ο τοκετός, βιώνοντας με αυτόν τον τρόπο, τον πόνο του τοκετού και τις συστολές. Για πιο λόγο γινόταν αυτό δεν είναι ακόμα γνωστό, παρόλα αυτά υπάρχουν πολλές ξεχωριστές πολιτιστικές πεποιθήσεις που περιλαμβάνουν:
- Δραστήριους άνδρες που προστατεύουν τη μητέρα και το μωρό από κακά πνεύματα.
- Η ενίσχυση του δεσμού μεταξύ του πατέρα και του παιδιού.
- Ο πατέρας έχει μια υπερφυσική δύναμη την οποία χρησιμοποιεί για να οδηγήσει το μωρό στο κόσμο.
- Είναι μια μορφή ανακούφισης του άγχους.
Η αρρενολοχεία δεν υπήρχε για πολύ με αυτόν τον τρόπο ιεροτελεστίας. Παρόλα αυτά χρησιμοποιήθηκε από το μαιευτικό επάγγελμα, για να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν οι άνδρες την εγκυμοσύνη και τον τοκετό της συντρόφου τους.
Πιστεύεται ότι η αρρενολοχεία γίνεται περισσότερο συνηθισμένη, οφειλόμενη στις αλλαγές της κοινωνίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ή και περισσοτέρων ετών. Πλέον οι πατεράδες παίζουν έναν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Η αιτία αυτού, αποδίδεται πιθανόν, στην βαθιά ταύτιση που έχουν οι άνδρες προς τις συντρόφους τους. Φαίνεται ότι όσο πιο κοντά είναι ο άνδρας στη γυναίκα συναισθηματικά, τόσο πιο πιθανό είναι να βιώσει τα συμπτώματα της αρρενολοχείας. Πολλές θεωρίες που διατυπώνονται και προσπαθούν να δώσουν μια εξήγηση περιλαμβάνουν τα εξής:
- Είναι μια φυσική έκφραση άγχους κατά τη διάρκεια του τοκετού.
- Κατανόηση ή ταύτιση με τη μητέρα.
- Η υποστήριξη-διεκδίκηση της πατρότητας.
- Η επίδειξη της ενοχής που δημιουργούν τα συμπτώματα της συντρόφου, την πρώτη φορά της γονιμοποίησης της.
- Η ζήλια προς τη φυσική ικανότητα της μητέρας να φροντίζει το παιδί και την εμπειρία του τοκετού που έχει αυτή.
Τα συμπτώματα της αρρενολοχείας
Το σύνδρομο της αρρενολοχείας είναι ένα φαινόμενο όπου άνδρες βιώνουν φυσικά συμπτώματα σε σχέση με την εγκυμοσύνη, όπως δυσπεψία, ναυτία, έμετο, αϋπνία, πονοκέφαλο, πόνο στη μέση και αύξηση βάρους. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως σε νεαρούς άνδρες μεταξύ 21 και 27 ετών, στην πρώτη εγκυμοσύνη των συζύγων τους. Η αρρενολοχεία προέρχεται από τη γαλλική λέξη “couver” με τη σημασία “to hatch” που σημαίνει εκκολάπτω. Τα συμπτώματα της αρρενολοχείας μπορεί να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή, τα περισσότερα όμως θα παρουσιαστούν κατά το τέλος του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης.
Eνα ποσοστό από 10% έως 65% των ανδρών μπορούν να βιώσουν ως ένα βαθμό το σύνδρομο της αρρενολοχείας με πόνο, με αλλά συμπτώματα και άλλες πολλές εμπειρίες.
Μερικοί άνδρες βιώνουν δυσπεψία, ναυτία, αϋπνία, έμετο, πονοκέφαλο, πονόδοντο, πόνο στη μέση, αύξηση βάρους, ακόμα και αιμορραγία από τη μύτη. Σύμφωνα με τον Αrmin Brott, έναν πατέρα με τρεις κόρες και συγγραφέα του “The Expectant Father: Facts, Tips and Advice for Dads-to-Be” μια θεωρία είναι ότι υποσυνείδητα επιχειρούν να τραβήξουν την προσοχή της συζύγου, κάτι το οποίο είναι απολύτως φυσιολογικό. Ενώ μια άλλη θεωρία του, αναφέρει πως οι άνδρες επιθυμούν να πάρουν λίγο από τον πόνο τις γυναίκας τους και για αυτό βιώνουν έντονα όλη αυτήν την κατάσταση.
Οι άντρες νιώθουν ότι προς το τέλος της εγκυμοσύνης, δεν μπορούν να βοηθήσουν με κάποιο τρόπο τις συζύγους τους και έτσι νιώθουν καλύτερα όταν παίρνουν κάποια κιλά ή έχουν πονοκέφαλο. Είναι ένας τρόπος να δείξουν ότι συμπάσχουν. . Μια άλλη θεωρία που προέρχεται από ερευνητές στον Καναδά υποστηρίζει πως τα επίπεδα των ορμονών των ανδρών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθρεφτίζουν τα επίπεδα των ορμονών των γυναικών τους.
Όμως πολλές φορές οι άνδρες φυλακίζουν τα συναισθήματα τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δε θέλουν να ενοχλήσουν τις γυναίκες τους επειδή στεναχωριούνται, φοβούνται και νιώθουν ότι δε μπορούν να αντεπεξέλθουν. Αισθάνονται ένοχοι για την εγκυμοσύνη και τον φυσικό πόνο που φέρνει στις γυναίκες. Εάν ένας άνδρας νιώθει αμέτοχος, ακόμα και τότε, μπορεί να έχει κράμπες, πονοκεφάλους ή να κερδίζει βάρος. Αυτά μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημάδια, για τα οποία δεν χρειάζεται να ανησυχούν, καθώς εξαφανίζονται αμέσως μετά τον τοκετό.