Η διατροφή μιας εγκύου είναι μια παράμετρος ικανή να αφήσει τα αποτυπώματά της σε όλη τη ζωή ενός εμβρύου. Σημαντικά είναι σε αυτή τη περίοδο τόσο η επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών όσο και ο έλεγχος του σωματικού βάρους.
Μία γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενδέχεται να χρειάζεται να προσλάβει περισσότερο ή λιγότερο από το συστηνόμενο βάρος που είναι στα 12 περίπου κιλά. Αυτό εξαρτάται από το βάρος στο οποίο ξεκινήσατε την εγκυμοσύνη σας: για παράδειγμα, εάν είστε ελλιποβαρής στην έναρξη της εγκυμοσύνης, θα χρειαστεί να προσλάβετε περισσότερα κιλά, ενώ εάν είστε μία υπέρβαρη εγκυμονούσα ίσως χρειαστεί τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης σας να ακολουθήσετε ακόμη και ένα υποθερμιδικό διαιτολόγιο, πάντα υπό την καθοδήγηση του ιατρού και του διαιτολόγου σας. Σε κάθε περίπτωση, οι ενεργειακές ανάγκες της εγκυμονούσας αυξάνονται κατά μέσο όρο κατά 100-200 θερμίδες ημερησίως σε κάθε τρίμηνο. Αντίθετα με το τι πίστευαν παλιά, τα πολλά κιλά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την έκβαση της εγκυμοσύνης και του τοκετού, την υγεία του μωρού σας αλλά και τη δική σας.
Ανεξάρτητα από το βάρος σας, θα πρέπει από την άλλη να ακολουθείτε μία πλούσια σε ποικιλία και ισορροπημένη διατροφή. Το καθημερινό σας διαιτολόγιο θα πρέπει να κατακλύζεται από φρούτα και λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως καθώς και γαλακτοκομικά, με σκοπό την αύξηση της συνολικής πρόσληψης φυτικών ινών και την κάλυψη των αναγκών σε σημαντικά ιχνοστοιχεία, όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος και η ριβοφλαβίνη, απαραίτητα για την οστική ανάπτυξη του εμβρύου. Συστήνεται η κατανάλωση καλά ψημένου κόκκινου κρέατος καθώς είναι πλούσιο σε σίδηρο και πρωτεΐνη αλλά και η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων ψαριού πλούσιο σε λιπαρά την εβδομάδα με σκοπό την επαρκή πρόσληψη απαραίτητων λιπαρών οξέων. Ωστόσο, οι έγκυες ενθαρρύνονται να αποφεύγουν τα μεγάλα ψάρια, λόγω του κινδύνου έκθεσης σε βαρέα μέταλλα. Εξίσου καλές πηγές καλών λιπαρών στη διατροφή μας είναι το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και η φυτική μαργαρίνη η οποία προτιμάται έναντι του βουτύρου.
Θα πρέπει να συνεχίσετε την λήψη 400μg φυλλικού οξέος όπως και προ εγκυμοσύνης. Σημαντική είναι η επαρκής ενυδάτωσή σας, καθώς οι ανάγκες σας σε υγρά αυξάνονται κατά 300mL σε σύγκριση με πριν. Τέλος, οι συστάσεις για ασφαλή κατανάλωση καφεΐνης κατά την εγκυμοσύνη αντιστοιχούν σε 1-2 φλιτζάνια καφέ ημερησίως επιπρόσθετα σε άλλες πηγές όπως το τσάι, η σοκολάτα κ.α.
Εμπλουτίστε, λοιπόν, τη διατροφή σας προσφέροντας στο μωρό σας βέλτιστη υγεία!