Σε αυτή την ενότητα θα βρείτε απαντήσεις στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που αφορούν την παχυσαρκία, από την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας. Οι απαντήσεις αυτές αποτελούν γενικά επιστημονικά θέματα της παχυσαρκίας και δεν αποτελούν εξατομικευμένες ιατρικές συμβουλές.
1. Τί ορίζουμε ως παχυσαρκία;
Ως παχυσαρκία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ορίζεται η παθολογική εκείνη κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υπερβολικό σωματικό λίπος σε βαθμό τέτοιο που να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στον οργανισμό, οδηγώντας στην ελάττωση του προσδόκιμου επιβίωσης και την εμφάνιση αυξημένων προβλημάτων υγείας.
2. Πόσο συχνή είναι η παχυσαρκία;
Αυτό είναι ένα ερώτημα που εύκολα μπορεί να απαντήσει κανένας: πολύ συχνή δυστυχώς. Απλουστεύοντας λίγο τις στατιστικές θα λέγαμε ότι στις λεγόμενες ανεπτυγμένες δυτικές χώρες σε κάθε 3 άτομα, 1 είναι υπέρβαρο, 1 είναι παχύσαρκο και μόνο 1 έχει φυσιολογικό βάρος, με την Ελλάδα δυστυχώς να καταλαμβάνει μία από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως.
Το ιδιαίτερα ανησυχητικό όμως πρόβλημα από επιδημιολογικής άποψης είναι η κατακόρυφη αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας (με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την μελλοντική υγεία των παιδιών αυτών ως ενηλίκων) και της συχνότητας της παχυσαρκίας στις αναπτυσσόμενες χώρες που όλο και περισσότερο υιοθετούν το δυτικό τρόπο ζωής και διατροφής.
3. Πού οφείλεται η παχυσαρκία;
Σε κάθε οργανισμό υπάρχει μία συνεχής ισορροπία ανάμεσα στην ενέργεια που προσλαμβάνει με τις τροφές και αυτήν που καταναλώνει με την καθημερινή δραστηριότητα και φυσική άσκηση. Όταν για οποιαδήποτε λόγο προσλαμβάνουμε αναλογικά παραπάνω ενέργεια από αυτήν που χρησιμοποιούμε, αυτή αποθηκεύεται από τον οργανισμό με τη μορφή λίπους, που είναι οι ενεργειακές αποθήκες του οργανισμού.
Οποιοσδήποτε παράγοντας παρεμβαίνει στην ισορροπία αυτής της ζυγαριάς προς τη μεριά της αυξημένης πρόσληψης ή/και ελαττωμένης κατανάλωσης προδιαθέτει στην εκδήλωση παχυσαρκίας. Τα γονίδια ενοχοποιούνται σε μεγάλο βαθμό (κάποιο άνθρωποι είναι γενετικά πιο επιρρεπείς) αν και οι περιπτώσεις που η παχυσαρκία ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε κάποια βλάβη του γενετικού υλικού είναι ελάχιστες. Η παχυσαρκία εκδηλώνεται συχνά εξαιτίας λήψης κάποιας φαρμακευτικής ουσίας ή στα πλαίσια κάποιας συστηματικής νόσου ή συνδρόμου. Στην περίπτωση που υπάρχει κάποια σχετική υποψία θα πρέπει να γίνεται και η ανάλογη διερεύνηση από τον θεράποντα γιατρό. Σημαντική επίδραση έχουν επίσης ψυχολογικοί, περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί παράγοντες που συνεισφέρουν στην πολυπαραγοντική αιτιολογία της παχυσαρκίας.
Οι βασικοί όμως παράμετροι που συγκλίνουν όλες αυτές οι επιμέρους συνιστώσες και οδηγούν στην εκδήλωση τηςπαχυσαρκίας είναι η υπερβολική κατανάλωση φαγητού μεγάλης θερμιδικής αξίας και η ελαττωμένη ή παντελής έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και άσκησης.
4. Βοηθάει η λιποαναρρόφηση στην απώλεια βάρους και στην ελάττωση του κινδύνου για των επιπλοκών της παχυσαρκίας;
Η λιποαναρρόφηση είναι μία καθαρά κοσμητική μέθοδος κατά την οποία αφαιρείται τοπικά κάποια μικρή ποσότητα λιπώδους ιστού (όχι πάνω από 3-4 κιλά). Δεν θεωρείται με κανέναν τρόπο θεραπευτική μέθοδος για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Ο οργανισμός έχει την τάση να αναπληρώνει το «χαμένο» λιπώδη ιστό, η αφαίρεση μεγαλύτερης ποσότητας λίπους είναι επικίνδυνη και το λίπος που αφαιρείται είναι υποδόριο ενώ οι επιπλοκές της παχυσαρκίας σχετίζονται με το εσωτερικό, σπλαχνικό λίπος.
Δείτε επίσης: Παχυσαρκία - Συχνές ερωτήσεις μέρος 2ο