Ερώτηση από Μαρία(13.3.2019)
“Καλημερα,
Έχω μια μπέμπα, γεννήθηκε 3735 ύψος 52 εκατοστά στις 38 εβδομάδες με καισαρική τομή. Η τρίτη προσπάθειά μου με εξωσωματική. Από το μαιευτήριο βγήκαμε 3565. Στις 12 μέρες ήμασταν 3800. Στις 22 μέρες ήμασταν 4180, στις 40 μέρες 4600 , στις 51 μέρες 5040 κ 55,5 εκατοστά . Μεθαύριο θα κάνουμε κ το πρώτο μας εμβόλιο. Η παιδίατρος ίσως δεν έκανε το ζύγισμα των 40 ημερών «σωστά».
Όταν ζυγιστήκαμε στις 40 μέρες , επειδή δεν είχε πάρει καλό βάρος μας άλλαξε το γάλα (δεν θήλασα δυστυχώς καθόλου) . Ενώ είναι ένα μωρό που έτρωγε από έμβρυο , είχε όρεξη για το φαγητό, παρατήρησα ότι γύρω στο μήνα δεν είχε τόσο όρεξη. Ενώ όταν βλέπει το μπουκάλι κάνει χαρές , τρώει με λαχτάρα τα πρώτα 20-30 ml κ μετά με πολλή προσπάθεια να φτάσει τα 80ml. Η διάρκεια του γεύματος μπορεί να είναι κ 45 λεπτά. Για να πάρει το βάρος αυτό μπορεί να είμαι κ 15 ώρες τη μέρα με το μπουκάλι. Η γιατρός μας και ο άντρας μου, μου λένε άστη να φάει όσο θέλει όταν πεινάσει. Αυτό δεν συμβαίνει ποτέ! Βρέχει γύρω στις 7-8 πάνες τη μέρα. Ένα βράδυ την ταΐσαμε 22:30-23:00 κ την αφήσαμε.... την ξύπνησα εγώ στις 5:30 γιατί δεν ξυπνούσε. Κάποιες φορές την έχω πιέσει παραπάνω με αποτέλεσμα να κάνει εμετό. Της έκανα καλλιέργεια για ουρολοίμωξη , αλλά ήταν καθαρή.
Τι μπορεί να συμβαίνει κ έχασε την όρεξη της; Πως θα μεγαλώσει; Τι θα μου προτείνατε εσείς; Τι να κάνω; Είμαι σε απόγνωση. ”
Απάντηση από παιδίατρο (14.3.2019)
“Αγαπητή μητέρα,
απο τις πληροφορίες που μού δίνετε βλέπω πως σας απασχολεί έντονα το θέμα. Το μόνο που έχει σημασία απο όλα αυτά τα νούμερα είναι το πώς τοποθετούνται στις καμπύλες, οπότε αν η παιδίατρός σας δεν ανησυχεί θα σάς έλεγα να την εμπιστευθείτε. Αν πάλι έχετε ακόμα ανησυχίες ίσως μπορείτε να πάρετε μια δεύτερη γνώμη, η οποία όμως σίγουρα δεν μπορεί να είναι απο το internet.
Πάντως τα νούμερα που δίνετε μια χαρά πρόσληψη βάρους δείχνουν, κι αν ακόμα είχε μια μικρή μείωση στον ρυθμό αύξησης μεταξύ 22-40 ημερών, το καλύψατε τις επόμενες μέρες. Προσωπικά δεν καταλαβαίνω γιατί ζυγίζετε το μωρό σας τόσο συχνά -- ίσως απο εκεί ξεκινάει το πρόβλημα.
Η διάρκεια ταΐσματος είναι επίσης υπερβολική. Και το μόνο σίγουρο είναι οτι δεν πιέζουμε τα παιδιά να φάνε. Εγώ τολμώ να χρησιμοποιώ τον όρο "κακοποίηση" (χάρην υπερβολής) για να δείξω πόσο άσχημο είναι να πιέζουμε οποιονδήποτε να φάει.
Επειδή ο δρόμος που βαδίζετε είναι επικίνδυνος για την ισορροπία της οικογένειας θα πρέπει να συνεργαστείτε στενά με την παιδίατρό σας για να λυθεί το όποιο θέμα υπάρχει, διαφορετικά θα το βρείτε μπροστά σας. Πιθανολογώ δε πως το πρόβλημα δεν είναι στο παιδί, αν και αυτό δεν μπορώ να το πω χωρίς να εξετάσω και να πάρω ιστορικό προσωπικά.”
Με εκτίμηση,
Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP
Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική
τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782