Ερώτηση από Demi (20.11.2020)
Καλησπέρα γιατρέ!
Καλησπέρα γιατρέ, έχω ένα αγοράκι 7 μηνών και τον θηλάζω. Θα ήθελα να το συνεχίσω αλλά με έχει κουράσει αρκετά για το λόγο ότι θέλει το στήθος και σαν πιπίλα, την κανονική πιπίλα δεν την θέλει καθόλου έχουμε κάνει άπειρες προσπάθειες, του δίνω και συμπλήρωμα στο γάλα όχι σε κάθε γεύμα όποτε βλέπω ότι πεινάει. Τι μπορώ να κάνω;
Απάντηση από παιδίατρο (20.11.2020)
Αγαπητή μητέρα,
από το πιπίλισμα που κάνει το παιδί σας αποκομίζει δύο οφέλη, αδρά μιλώντας και απλοποιώντας το αρκετά.
Το πρώτο είναι οι ενδορφίνες που παράγονται στον εγκέφαλό του κατά το πιπίλισμα - αυτές προκαλούν ευχαρίστηση και ανακούφιση, ενώ φέρνουν την αναγκαία ηρεμία για τον ύπνο. Η δράση τους στον εγκέφαλο είναι παρόμοια (και μάλλον ισχυρότερη!) με αυτή των οπιοειδών. Η παραγωγή τους είναι ανεξάρτητη από το τι έχει στο στόμα του το παιδί όταν κάνει αυτή την κίνηση - ένα το κρατούμενο.
Το δεύτερο, και μάλλον το σημαντικότερο πια σε αυτή την ηλικία, είναι η εγγύτητα. Το μεγαλύτερο όφελος του παιδιού σας από αυτό είναι οτι σάς ακινητοποιεί, και σάς κάνει "δική του", κάτι απόλυτα φυσιολογικό σε αυτή την ηλικία (και για πολύ καιρό ακόμα). Είναι αναγκαία αυτή η επαφή για την καλή ανάπτυξη του εγκεφάλου του, και όχι μόνο.
Με αυτά τα δύο ως δεδομένα, αντιλαμβάνεστε εύκολα πως μπορείτε να υποκαταστήσετε μόνο το πρώτο κομμάτι (δίνοντας πιπίλα για παράδειγμα), αλλά όχι το δεύτερο. Συνεπώς, το πρώτο βήμα είναι να ανταλλάξετε το στήθος με μια πιπίλα, αλλά να διατηρήσετε την εγγύτητα, την αγκαλιά, και την ακινησία σας - το παιδί σε αυτή την ηλικία αρχίζει σιγά-σιγά να αντιλαμβάνεται πως είστε διαφορετικά πρόσωπα οι δυο σας, με αποτέλεσμα να τού λείπετε. Θα κάνει ό,τι μπορεί για να σάς έχει δική του, και ακίνητη. Αποζητά την αποκλειστική σας προσοχή.
Ασφαλώς αυτό δεν σημαίνει πως θα επιτρέψουμε να πληγώσει τις θηλές σας -- αντικαθιστάτε το στήθος με μια πιπίλα, και για ένα μεγάλο διάστημα, συνεχίζετε να κρατάτε αγκαλιά το παιδί σας. σταδιακά θα μπορέσετε να αποδεσμευθείτε από το να τον έχετε διαρκώς αγκαλιά, αν και με κάθε ειλικρίνεια, η άμεση σωματική επαφή είναι κάτι που ιδανικά πρέπει να διατηρήσετε όσο περισσότερο μπορείτε.
Εννοείται όμως πως δεν είναι απαραίτητο να είστε πάντα εσείς αυτός που κρατά το παιδί. Μπορεί να είναι ο μπαμπάς ή κάποιος άλλος που βοηθάει. Πρώτα όμως αποδεσμεύστε το στήθος σας. Μετά βάλτε κι άλλο πρόσωπο στο παιχνίδι.
Πάντα δίπλα σας,