Ερώτηση από Ρούλα (29.10.2014)
"Ήθελα να ρωτήσω τι μπορεί να σημαίνει η γλώσσα του μωρού να είναι συχνά έξω, κάναμε εξετάσεις υποθυρεοειδισμού και βγήκαν καλές, υπάρχει περίπτωση να πρέπει να επαναληφθούν? Το μωρό είναι 3 μηνών."
Απάντηση από παιδίατρο (29.10.2014)
"Αγαπητή μητέρα,
η προέχουσα γλώσσα που οφείλεται σε μεγάλο μέγεθός της, πράγματι πρέπει να διερευνάται για υποθυρεοειδισμό. Εφόσον οι εξετάσεις είναι φυσιολογικές και δεν υπάρχουν άλλα σημεία που να κάνουν τον παιδίατρό σας να υποψιάζεται υποθυρεοειδισμό δεν χρειάζεται να τις επαναλάβετε. Αν κάποια στιγμή όμως το παιδί δείξει οποιοδήποτε σημάδι σχετικά (πέρα από τη γλώσσα), πρέπει να επαναληφθούν.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορες εξαιρετικά σπάνιες καταστάσεις που προκαλούν αύξηση του μεγέθους της γλώσσας και την κάνουν να προέχει - όλες αυτές όμως έχουν κι άλλα συμπτώματα, και η εξέτασή τους με μόνο δείγμα τη γλώσσα δεν προτείνεται. Επίσης υπάρχουν κάποια γενετικά σύνδρομα (π.χ. σύνδρομο Down) ή μεταβολικά σύνδρομα (π.χ. γλυκογονιάσεις κλπ) τα οποία μπορεί να εμφανίσουν τέτοια εικόνα, και πάλι όμως οφείλω να τονίσω πως είναι μάλλον απίθανο να έχει κάτι από όλα αυτά ένα παιδί με μόνο σύμπτωμα την προέχουσα γλώσσα.
Για να σάς καθησυχάσω λοιπόν, εφόσον δεν υπάρχει κανένα άλλο σύμπτωμα στο παιδί, το πιο πιθανό είναι πως αυτό που βλέπετε είναι μια… συνήθεια του παιδιού (όχι σπάνια ανάμεσα στα νεογέννητα). Μια συχνή και απλή αιτία είναι η “βουλωμένη μύτη”. Σημειώστε πως αυτά τα τελευταία που αναφέρω αποτελούν διδαχές και εμπειρίες ανάμεσα σε παιδιάτρους, και όχι επιστημονικά αποδεδειγμένες απόψεις. Το πιο πιθανό σενάριο είναι πως το παιδί σας απλώς θέλει να έχει έξω την γλώσσα του σε αυτή τη φάση, και τίποτε περισσότερο.
Η πρότασή μου λοιπόν είναι να μην ανησυχείτε, και αν ποτέ το παιδί εμφανίσει κάτι ακόμα που να μπορεί να σχετιστεί με την προέχουσα γλώσσα, τότε και μόνο τότε να γίνει ο απαραίτητος κλινικοεργαστηριακός έλεγχος."
Με εκτίμηση,
Π. Ρενιέρης