Τα μωρά γεννιούνται με το αντανακλαστικό του θηλασμού. Μερικά μωρά θέλουν νο θηλάζουν περισσότερο από άλλα και οι γονείς καταλήγουν στην πιπίλα. Την ίδια δουλειά μπορεί να κάνει το δάχτυλο (αντίχειρας) ή η γροθιά του, ιδιαίτερα μετά τον 2ο μήνα που το μωρό έχει τα πρώτα ενοχλήματα της οδοντοφυΐας και βάζει το δάχτυλο.
Oι γονείς δίνουν την πιπιλά για να ησυχάσει το μωρό και έτσι καταλήγουν στην κατάχρηση της πιπιλάς. Θα πρέπει να ψάξετε να βρείτε την αιτία της ανησυχίας του μωρού και να δείτε αν υπάρχουν άλλοι τρόποι για να το ηρεμήσετε.
Διαβάστε του μια ιστορία, μιλήστε του για να κοιμηθεί αντί να κάνετε χαρούμενο το μωρό βάζοντας μια πιπίλα στο στόμα. Εάν χρησιμοποιείτε την πιπίλα και τη νύχτα, του γίνεται συνήθεια και όταν ξυπνάει δεν ξανακοιμάται, εκτός και αν του βάλετε στο στόμα την πιπίλα. Σε περίπτωση που το μωρό συνηθίσει την πιπίλα από την πρώτη βδομάδα, υπάρχει πιθανότητα να μπερδέψει τη θηλή της μάνας με την πιπίλα, γι' αυτό μην του δίνετε πιπίλα προτού το μωρό συνηθίσει να θηλάζει τη θηλή της μητέρας του (τουλάχιστον τις 20 πρώτες μέρες).
Και η πιπίλα και το πιπίλισμα του δαχτύλου παραμορφώνουν το στόμα, αλλά η παραμόρφωση αυτή διορθώνεται αν το πιπίλισμα διακοπεί πριν το μωρό βγάλει τα μόνιμα δόντια του.
Η πιπίλα έχει βρεθεί ότι προστατεύει το μωρό από τον αιφνίδιο θάνατο, άγνωστο πώς δρα. Προκαλεί όμως αύξηση των λοιμώξεων στα αυτιά του μωρού.
Ανάμεσα στα δύο κακά η πιπίλα είναι προτιμότερη από το δάχτυλο διότι η παραμόρφωση στόματος και δοντιών είναι μικρότερη. Αν νομίζετε ότι δεν κάνει το μωρό χωρίς πιπίλα, τότε διαλέξτε μια που να είναι ενιαία και να μην αποτελείται από πολλά κομμάτια διότι πιθανόν να σπάσουν και να καταπιεί κάποιο κομμάτι το μωρό σας. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε αλυσίδα ή σχοινί γύρω από το λαιμό με την πιπίλα ή στην κούνια ή στο καρότσι, διότι κινδυνεύει να πνιγεί το μωρό σας. Προτιμότερη είναι η πιπίλα από σιλικόνη (πλένεται εύκολα, δεν κολλάει στο στόμα, είναι μαλακή, διαρκεί περισσότερο και πλένεται στο πλυντήριο πιάτων). Υπάρχουν και ορθοδοντικές πιπίλες.
Προσπαθήστε να δώσετε την πιπίλα όσο γίνεται αργότερα, τον 2ο ή 3ο μήνα, που θα έχει ενοχλήσεις από τα δόντια και θα χρησιμοποιήσει το δάχτυλο. Γι' αυτό κρίνεται σκόπιμο να περιμένετε πρώτα να σταθεροποιηθεί ο θηλασμός. Η πιπίλα πρέπει να χρησιμοποιείται περιστασιακά και με σύνεση.
Σε περίπτωση που μάθει το μωρό σας πιπίλα, θα πρέπει να φροντίσετε να την κόψετε στην ηλικία των 3 ετών.