facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Τρώει ακόμη αλεσμένο φαγητό

Ερώτηση από Μαρία (13.6.2015)

“Καλησπέρα σας θα ήθελα να ρωτήσω μέχρι πότε μπορεί να φάει αλεσμένο φαγητό το παιδί. Το μωρό μου είναι 20 μηνών και τη φρουτόκρεμα τη συνεχίζουμε αλεσμένη έτσι την θέλει. Δοκίμασα και κομματάκια αλλα τίποτα. Ευχαριστώ πολύ”

Απάντηση από παιδίατρο (14.6.2015)

“Αγαπητή μητέρα,

όλα τα παιδιά πρέπει να τρώνε όλες τις τροφές αλεσμένες ως την ηλικία των 12 μηνών τουλάχιστον. Από τους 12 μήνες και μετά, μπορεί να αρχίσει σταδιακά η εισαγωγή τροφών σε μορφή μικρών μαλακών κομματιών (κάποιοι το κάνουν πολύ νωρίτερα, υπάρχει μάλιστα σχολή που δίνει κομματάκια από τους 6 μήνες, κάτι με το οποίο δεν μπορώ να πω πως συμφωνώ). Στους 20 μήνες καλό είναι το παιδί να τρώει κανονικό φαγητό κομμένο βέβαια σε μικρές μπουκίτσες.

Υπάρχουν δύο τρόποι (χοντρικά) να πετύχετε αυτό που θέλετε. Ο ένας είναι να σταματήσετε εντελώς τις αλεσμένες τροφές. Μέσα σε λίγες μέρες το παιδί θα δεχθεί την αλλαγή (αρκεί να μην σάς αγχώσει το γεγονός ότι ενδεχομένως να μην φάει τις πρώτες 1-2 μέρες). Ο άλλος τρόπος είναι σε κάθε γεύμα να δίνετε το μισό φαγητό αλεσμένο, και το άλλο μισό σε μπουκιές - το κομμένο φαγητό θα το δίνετε στο παιδί να το επεξεργαστεί και ενδεχομένως να το φάει, ενώ το άλλο μισό (το αλεσμένο) θα το δίνετε εσείς για να το φάει. Ασφαλώς και η ποσότητα του αλεσμένου δεν θα αρκεί, οπότε σταδιακά θα μάθει να τρώει και το άλλο. Όσο περνά ο καιρός θα αυξάνετε την ποσότητα της μη-αλεσμένης τροφής (και θα μειώνετε την αλεσμένη) μέχρι να φτάσει το παιδί να τρώει μόνο κανονικό φαγητό.

Και οι δύο μέθοδοι είναι αποτελεσματικές, και δεν φαίνεται πως η πρώτη αφήνει κάποιου είδους τραύμα στο παιδί. Καμία από τις δύο μεθόδους δεν θα αποδώσει αν υποκύπτετε στα κλάματα για περισσότερο φαγητό, ή αν στο τέλος ενός γεύματος που δεν έφαγε όσο θα ήθελε δίνετε ένα ποτήρι γάλα. Καλώς ή κακώς, είναι η πείνα που θα οδηγήσει το παιδί να προσαρμοστεί και με την μία μέθοδο, και με την άλλη.

Ξεκινήστε το άμεσα. Η εισαγωγή της κανονικής τροφής βοηθά στην ανάπτυξη του παιδιού.”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
CohenChildren’sMedicalCenterofNewYork, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο α’ : Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
Ιατρείο β’: Μεθώνης 87, Κερατσίνι, Πειραιάς
τ. 6958477782