Εάν για οποιοδήποτε λόγο αποφασίσετε να δώσετε ξένο γάλα στο μωρό σας, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για το ποιο γάλα θα δώσετε.
Υπάρχουν μερικά γάλατα (εξ-ανθρωποποιημένα) που έχουν χαμηλές πρωτεΐνες και είναι παραπλήσια με το μητρικό γάλα. Θα πρέπει επίσης να βάζετε τη σωστή αραίωση (κοφτές μεζούρες).
Προετοιμασία γάλακτος
Αποστειρώνετε τα μπουκάλια και τα θήλαστρα και τα φυλάτε στο ψυγείο.
Είναι προτιμότερο να παρασκευάζετε το γάλα όταν το χρειάζεται το μωρό σας. Αν όμως φτιάξετε πολλά μπουκάλια, μπορείτε να τα ετοιμάσετε μόνο για ένα 24ωρο. Αν επίσης το μωρό σας δεν πιει όλο το γάλα ή το ζεστάνατε και δεν το θέλει, το πετάτε διότι αποτελεί πηγή μόλυνσης. Πρέπει να γνωρίζετε ότι το ξένο γάλα είναι πιο δύσπεπτο, έτσι αφενός μεν ο αριθμός των γευμάτων ελαττώνεται (λιγότερα γεύματα) αφ' ετέρου δε οι κενώσεις του είναι μία ή καμία την ημέρα.
Ποτέ μην ζεσταίνετε το μπιμπερό στα μικροκύματα.
Ελέγχετε κατ' αρχάς τη ροή της θηλής. Όταν έχετε μέσα γάλα και γυρίσετε ανάποδα το μπουκάλι θα πρέπει να τρέχει σε γρήγορες σταγόνες, χωρίς να το κουνάτε (1 σταγόνα το δευτερόλεπτο). Όταν η τρύπα είναι πολύ μεγάλη, τότε θα το δείτε, διότι το γάλα τρέχει από τα χείλη του μωρού. Αν είναι πολύ μικρή, καταπίνει αέρα και θα πρέπει να αντικατασταθεί ή να ανοιχτεί μια τρύπα με μια καρφίτσα, που την έχετε πρώτα κάψει (κοκκινίσει). Βράζετε το νερό όχι πάνω από 3 λεπτά διότι εξατμίζεται και μαζεύει άλατα. Αφού κρυώσει το νερό, ρίχνετε μέσα τις ανάλογες μεζούρες και βιδώνετε το καπάκι. Το κουνάτε να διαλυθεί και γυρίζετε ανάποδα το μπουκάλι να τρέξει γάλα στο χέρι σας για να δείτε αν είναι πολύ καυτό ή πολύ κρύο.
Πρέπει να είναι ζεστό και να τρέχει, όπως αναφέρθηκε, 1 σταγόνα το δευτερόλεπτο. Αν το καπάκι το βιδώσετε πολύ σφιχτά συνήθως δεν τρέχει, αν είναι λίγο χαλαρό τρέχει περισσότερο.
Πάρτε θέση!
Κάθεστε αναπαυτικά, στηρίζοντας κάπου την πλάτη σας και τα χέρια σας. Κρατάτε το μωρό σας όπως όταν το θηλάζετε. Γυρίστε το μπιμπερό, ώστε η πιπιλά να γεμίσει με γάλα και το τοποθετείτε στο στόμα του μωρού. Καθ' όλη τη διάρκεια του ταΐσματος το μπιμπερό πρέπει να το έχετε γυρτό. Όταν το μωρό σταματήσει να τραβάει γάλα, μην το πιέζετε να πιεί όλο το μπουκάλι, διότι θα κάνει εμετό. Όσο γάλα περισσέψει το πετάτε.
Κατά τη διάρκεια του θηλασμού όσο και του μπιμπερού, κρατήστε το να ρευτεί 1 -2 φορές στα ενδιάμεσα, για 2 λεπτά.
Πόσο συχνά;
Το μωρό δεν το ξυπνάμε για να το ταΐσουμε, αλλά τρώει όποτε θέλει και όσο θέλει. Αυτό σημαίνει ότι ένα τελειόμηνο νεογνό θα τρώει κάθε 3-4 ώρες. Τις πρώτες εβδομάδες, οι περίοδοι ύπνου του μωρού είναι διάρκειας 2-4 ωρών, και τελειώνουν απότομα με κλάμα. Σηκώνεται σε μια μισοξύπνια κατάσταση για να φάει και θα ξαναπέσει για ύπνο, αφού χορτάσει. Πολλές φορές τα μωρά λαγοκοιμούνται όταν τρώνε και ενίοτε πέφτουν σε βαθύ ύπνο. Γι' αυτό πρέπει πριν αρχίσετε να το ταΐζετε να ελαφρύνετε τα ρούχα του μωρού σας, να ελαττώσετε τη θερμοκρασία του δωματίου (18°-20°C) και μην το τυλίγετε με κουβέρτα. Όσο χουχουλιάζει στην αγκαλιά σας και στη ζέστη, θα κοιμηθεί πριν χορτάσει. Ίσως είναι σκόπιμο να πλύνετε τα χέρια σας με κρύο νερό και να τα ακουμπήσετε στα μάγουλά του, πριν του δώσετε να φάει, ώστε να κλάψει και να είναι σε εγρήγορση και να τραβάει το γάλα με ορμή.