facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Τι να κάνω για να τρώει η μικρή μου το φαΐ χωρίς φωνές

Ερώτηση από Αγγελική (30.7.2014)

"Καλησπέρα σας.. Θα ήθελα να ρωτήσω τι να κάνω για να τρώει η μικρή μου το φαΐ χωρίς φωνές.. Είναι 2.5 χρονών και είναι 9.800 και τρώει με πολλή δυσκολία. Μόνο ψιλολόγια θέλει κι αν δεν της δώσω χτυπιέται."

Απάντηση από παιδίατρο (30.7.2014)

"Αγαπητή μητέρα,

το βάρος που αναφέρετε (9.8 κιλά) σε ένα παιδί 2.5 ετών (30 μηνών) είναι πράγματι αρκετά χαμηλό.

Ακόμα και σε αυτό το βάρος όμως (ή αν προτιμάτε, ειδικά σε τέτοια νούμερα όπου πράγματι ενδέχεται να χρειάζεται έλεγχος), πριν να μπορέσω να σάς πω ποιό είναι το επόμενο βήμα στην αντιμετώπισή του προβλήματος θα ήθελα να έχω αρκετές ακόμη πληροφορίες: α) να δω τις καμπύλες ανάπτυξης του παιδιού σε όλες τις προηγούμενες μετρήσεις, τόσο σε βάρος, αλλά και σε ύψος και περίμετρο κεφαλής, β) την ποιότητα και συχνότητα των κενώσεων του παιδιού, καθώς και αν υπήρξαν αλλαγές με το πέρασμα του καιρού, γ) να ξέρω αν υπάρχουν παθολογικά σημεία απο την κλινική εξέταση (κι όπως κάθε γιατρός θα ήθελα να έχω κάνει ο ίδιος αυτή την εκτίμηση), και τέλος δ) να ρωτήσω λεπτομερώς για τις συνθήκες των γευμάτων, το περιεχόμενό τους, το ωράριο και την συμπεριφορά του παιδιού σε αυτά.

Θα ήταν πολύ εύκολο από μεριάς μου να πω πως ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, είναι να το αγνοήσετε - φροντίστε τα γεύματα να είναι πλήρη, σε σταθερό ωράριο, σε σταθερό μέρος (βολικό καρεκλάκι, καλή θερμοκρασία γεύματος, όμορφο περιβάλλον κατά το δυνατόν), και από εκεί και πέρα αδιαφορήστε παντελώς για την ποσότητα που θα φάει, αλλά και για κάθε αίτημα του παιδιού για “ειδικές” τροφές (κυρίως γλυκά, χυμούς και junk food). Φαίνεται πως αυτή η αντιμετώπιση λειτουργεί για πολλά παιδιά.

Παρόλ’ αυτά, και θέλω να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό, το κάθε παιδί είναι ιδιαίτερο (όπως και κάθε οικογένεια), και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στο φαγητό μπορεί να οφείλονται τόσο σε κάποια παθολογία του γαστρεντερικού του παιδιού, όσο και σε άλλους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες που αν δεν επιλυθούν, καμία μέθοδος δεν θα αποδώσει.

Ταυτόχρονα, όπως φαίνεται να συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι λίγα τα παιδιά που είναι απλώς από την φύση τους μικρόσωμα (άρα θα ήθελα να ξέρω και τις διαστάσεις των γονιών του παιδιού).

Η πρότασή μου λοιπόν είναι η εξής βήμα-βήμα:

1. Επιλέξτε ΕΝΑΝ παιδίατρο. Δεν χρειάζεται να έχετε μαζί σας το παιδί όσο θα διαλέγετε. Η επικοινωνία σας με τον παιδίατρο είναι κλειδί στην επίλυση του ζητήματος. Οι πολλές φωνές δεν βοηθούν, και η ασυνεννοησία ανάμεσα σε εσάς και τον παιδίατρο μπορεί να σταθεί εμπόδιο, ακόμη και αν οι συμβουλές είναι σωστές.

2. Προετοιμαστείτε για μια σχετικά μακροχρόνια περίοδο (εβδομάδων ή λίγων μηνών) κατά την διάρκεια των οποίων θα δοκιμάσετε τις συμβουλές του παιδιάτρου σας. Δεν αποκλείεται να χρειαστείτε και εσείς στήριξη. Κατά την διάρκεια αυτής της προσπάθειας οι επισκέψεις στον παιδίατρο θα είναι από κάθε δύο εβδομάδες ως μια φορά τον μήνα (το λιγότερο).

3. Ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνετε κάποιες βασικές εξετάσεις στο παιδί σας. Μετά τα πρώτα αποτελέσματα ο γιατρός σας θα μπορεί να κρίνει αν χρειάζεστε ειδικό για κάποια επιπλέον ειδική εξέταση, αν χρειάζεστε υποστήριξη από παιδοψυχολόγο, ή αν (το συνηθέστερο) μαζί (εσείς και ο παιδίατρός σας) θα λύσετε το πρόβλημα.

Εύχομαι να κατάφερα να σάς βοηθήσω να δείτε πιο ξεκάθαρα το πρόβλημα και να σάς καθοδήγησα για το επόμενο βήμα, μιας και δεν είναι δυνατόν από εδώ να προσπαθήσω να επιλύσω μια δυσκολία που φαίνεται να έχει επηρεάσει σημαντικά το βάρος του παιδιού.

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP"