Ερώτηση από Ειρηνη(22.6.2019)
“Το μωρό μου είναι 8,5 μηνών και θηλάζει από τη μέρα που γεννήθηκε έως και σήμερα, ενώ δείχνει αδιαφορία για τις στερεές τροφές. Δεν έχει πιεί ποτέ ξένο γάλα, δεν έχει πάρει πιπίλα και μπιμπερό, είναι κορίτσι με βάρος 7.800, ψυχοκινητικά είναι πολύ καλό. Προβληματίζομαι γιατί το βάρος είναι χαμηλό και ανησυχώ για έλλειψη σιδήρου. Δοκίμασα διάφορους τρόπους σίτισης όπως και γεύσεις, τίποτα όμως, στασιμότητα στα 2-3 κουταλάκια σε κάθε γεύμα. Θηλάζει ενώ κοιμάται πάνω μου, εν ολίγοις είμαι καθηλωμένη και άυπνη. Επίσης μόλις βάζω την τροφή στο στόμα της ενίοτε αναγουλιάζει. Είχε ΓΟΠ και πήραμε 5 μήνες epadoren, έχω ακόμα και σήμερα κομμένα γαλακτοκομικά, φανερά και κρυφά. Θέλω τη γνώμη σας, υπάρχει κάποιο θεμιτό όριο στην ασιτία στερεών; Γιατί κάποια μωρά θηλάζουν παράλληλα με τη λήψη στερεάς τροφής; Κάτι που θα ήθελα, όχι όμως μόνο θηλασμό. Έχω κυριολεκτικά κλατάρει. Δώστε μου μια συμβουλή εάν έχετε την καλοσύνη δεν αντέχω άλλο, μέχρι πότε και γιατί; Σας ευχαριστώ.”
Απάντηση από παιδίατρο (23.6.2019)
“Αγαπητή μητέρα,
καταλαβαίνω και την κούραση, αλλά και την αγωνία σας, η οποία δεν είναι αβάσιμη. Το ηλικιακό όριο μετά το οποίο το μητρικό γάλα δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του βρέβους είναι οι 6 μήνες (και μέχρι πριν κάποιο καιρό που άλλαξαν οι οδηγίες, ήταν μεταξύ 4 και 6 μηνών). Στους 8,5 μήνες τα στερεά ήδη αποτελούν κανονικά μεγάλο μέρος της διατροφής του παιδιού. Τα προβλήματα που προκύπτουν, πέρα απο την εξάντληση της μητέρας, είναι κυρίως η σιδηροπενία, και κάποιες ελλείψεις βιταμινών ενδεχομένως.
Τα παρακάτω είναι μόνο γενικές απαντήσεις και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επίσκεψη, ιστορικό (πλήρες, και οικογενειακό) και την κλινική εξέταση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το καταλάβετε και δεν μπορείτε να εφαρμόσετε απολύτως τίποτα, αν δεν έχει ελεγθεί σωστά το παιδί.
Μετά τα παραπάνω λοιπόν, η πρώτη μου κίνηση θα ήταν ο εργαστηριακός έλεγχος, κυρίως για να δούμε πού βρισκόμαστε. Πολλά παιδάκια αγνοούν τις... "οδηγίες", και δεν έχουν κανένα μα κανένα πρόβλημα. Απο την άλλη κάποια έχουν, οπότε τα βήματα πρέπει να είναι αμεσότερα και δραστικότερα.
Η επόμενη κίνηση είναι να βεβαιωθούμε πως εσείς παίρνετε ό,τι πρέπει να παίρνετε σε βιταμίνες, υγρά κλπ. Ο θηλασμός δεν θα διακοπεί, κι αυτό πρέπει να είναι σαφές. Αυτό σημαίνει πως εσείς θα πρέπει να λαμβάνετε όλα όσα χρειάζεστε.
Απο εκεί και πέρα οι απαντήσεις εξαρτώνται απο τα παραπάνω, καθώς και την εξέταση του παιδιού. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι προσέγγισης, σίγουρα όμως με υπομονή θα βρεθεί λύση.
Λυπάμαι που δεν μπορώ να βοηθήσω περισσότερο απο εδώ, κι ελπίζω να βρεθεί λύση σύντομα.
Με εκτίμηση,
Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP
Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική
τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782