Ερώτηση από Βούλα (03.09.2020)
Καλησπέρα σας, Έχω ένα μωράκι 26 ημερών, θηλάζω αποκλειστικά αλλά χρησιμοποιώ πλαστικές θηλές από την αρχή που γέννησα. Την τελευταία εβδομάδα το μωρό κάνει κακά του, με το που θα ξεκινήσει το γεύμα του, τα οποία μυρίζουν έντονα και έχουν χρώμα κιτρινοπράσινο με λίγες βλέννες. Επίσης ανα διαστήματα έκανε εμετό σε μεγάλη ποσότητα και γενικά δυσκολεύεται πολύ στο να ρευτεί. Τις δύο τελευταίες μέρες μετά από κάθε γεύμα κάνει πάντα γουλιές και κάποιες φορές εμετό, πολύ γάλα. Το πρόβλημα μου είναι, ότι ο εμετός του είναι πηχτός σαν φλέμματα και επίσης παρατήρησα κάτι πράσινα κομμάτια. Μπορείτε να μου πείτε αν έχετε υπ’όψη τι μπορεί να είναι; Μίλησα με παιδίατρο του νησιού και μου είπε να κάνω διατροφή λίγες μέρες για να παρακολουθήσουμε μήπως το πειράζει κάτι που τρώω. Υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να κάνω;
Απάντηση από παιδίατρο (03.09.2020)
Αγαπητή μητέρα,
Η συνηθέστερη αιτία που βάζει όλα όσα λέτε σε ένα "καλάθι" είναι η υπερσίτιση, κυρίως της πρώτης φάσης του γάλακτος. Αυτό πάντα με κάθε επιφύλαξη, καθώς δεν έχω εξετάσει το παιδί σας, και δεν αποκλείεται να υπάρχουν άλλοι λόγοι. Αν αυτό που μαντεύω είναι σωστό, οφείλεται στο οτι το παιδί θηλάζει συχνά και από τα δύο στήθη, και παίρνει κυρίως την πρώτη φάση του γάλακτος.
Το μητρικό γάλα έχει δύο "φάσεις" όπως λέμε - αυτό μπορείτε να το δείτε αν αφήσετε μια μικρή ποσότητα σ ένα μπουκαλάκι να "κάτσει". Θα δείτε πως μετά από λίγη ώρα το γάλα σας χωρίζεται σε μια πιο πυκνή φάση, και μια πιο αραιή. Κατά την διάρκεια του θηλασμού κατά κανόνα τα πρώτα λεπτά περιέχουν κυρίως την αραιή φάση. Η δεύτερη φάση, η πυκνότερη (που περιέχει περισσότερα λιπαρά, που εκτός των άλλων είναι και πιο "χορταστικά" καθώς αποδίδουν περισσότερες θερμίδες) έρχεται μετά, και είναι λίγο πιο δύσκολη για το νεογέννητο.
Πολλά μωράκια δεν κάνουν αυτή την έξτρα προσπάθεια (και συχνά οι παιδίατροι αμελούν να το επισημάνουν στις νέες μητέρες). Τι συμβαίνει λοιπόν; Το παιδί παίρνει την πρώτη "εύκολη" φάση (η οποία όμως περιέχει λιγότερες θερμίδες), και μετά περνά στο άλλο στήθος, όπου κάνει το ίδιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα: α) να... "πρασινίσουν" τα κόπρανα, και β) να πεινάει πιο συχνά, παρότι παίρνει μεγαλύτερο όγκο γάλακτος γ) ακριβώς λόγω του (β) να έχει περισσότερες αναγωγές
Όπως βλέπετε η πιθανή αυτή εξήγηση απαντά σε όλα τα "προβλήματα" που αντιμετωπίζετε: συχνά γεύματα, πράσινες κενώσεις, αναγωγές... Το γεγονός οτι χρειάζεστε ακόμα θηλές σιλικόνης με κάνει να υποψιάζομαι οτι δεν γίνεται σωστή τοποθέτηση του μωρού, πράγμα που ταιριάζει ακόμα περισσότερο με την παραπάνω υπόθεση.
Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι: α) Σωστή τοποθέτηση του νεογνού στο στήθος, με βαθύ πιάσιμο β) Εφόσον έχετε μεγάλη ποσότητα γάλακτος, μπορείτε να περάσετε σε θηλασμό ένα στήθος τη φορά. γ) Προσπαθείτε να κάνετε το μωρό σας να αδειάζει το στήθος, κι όχι να "βαριέται"
Δυστυχώς από εδώ είναι αδύνατον να σάς πω περισσότερα. Οτι η διατροφή σας μπορεί να επηρεάζει το μωρό, οκ, είναι αλήθεια αλλά δεν είναι το πιο συχνό πρόβλημα. Η συλλογιστική που αποδίδει διαρκώς στην μητέρα μια ακόμα ευθύνη, ένα ακόμα "πρόβλημα" ή κάτι που κάνει λάθος, με βρίσκει εντελώς αντίθετο.
Εκτός αν το παιδί σας έχει αίμα στις κενώσεις, κάνει εμέτους ή έχει πάρα πολλές αναγωγές (τόσες που να μην παίρνει βάρος), έχει εξανθήματα ή άλλα σημεία αλλεργίας, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να πειράξετε την διατροφή σας. Ακόμα κι έτσι όμως, δεν κόβουμε τυχαία τροφές εδώ κι εκεί, υπάρχει άλλη μέθοδος, με ημερολόγιο σίτισης κλπ. Με την ευκαιρία να επισημάνω για μια ακόμη φορά πως η επίσκεψη στον παιδίατρο δεν γίνεται για εμβόλια, γίνεται για έλεγχο και συμβουλευτική. Η κλινική εξέταση και η συμβουλευτική, μαζί με την αξιολόγηση της ανάπτυξης του παιδιού σας είναι οι λόγοι για την επίσκεψη. Ο εμβολιασμός, και οι εξετάσεις είναι παρελκυόμενα, που, παρότι γνωρίζω καλά πως οι συνάδελφοί μου διαφωνούν, μπορεί να κάνει ο καθένας - δεν είναι δύσκολο πράγμα ο εμβολιασμός. Η συμβουλευτική είναι το δύσκολο, το "κουραστικό" και, εν τέλει, το πιο σημαντικό από όλα.
Πάντα δίπλα σας,
Με εκτίμηση,