facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Νόσος KAWASAKI

Ερώτηση από Καλλιρόη (27.9.2017)

“Καλησπέρα σας! Έχω μια κορούλα 3 ετών (14/09/2014), η οποία στις 28/03/2017 διαγνώστικε με νόσο kawasaki. Κάναμε την κατάλληλη θεραπεία εγκαίρως σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης. Η γ-σφαιρίνη συγκεκριμένα χορηγήθηκε 01/04/2017. Θα ήθελα να ρωτήσω, πλέον ο οργανισμός της επηρεάζεται και θα είναι πιο επηρεπής σε ιώσεις κλπ? Σχετικά με τα κρούσματα της ιλαράς, μας έδωσαν οδηγία από την κλινική ότι δεν επιτρέπεται ακόμη να εμβολιαστούμε. Με ποιο άλλο τρόπο θα την προστατέψω? Επιπλέον εδω και κάποιους μήνες δίνω ένα συμλήρωμα διατροφής (ενίσχυση ανοσοποιητικού), επηρεάζει σε κάτι σχετικά με τη νόσο που περάσαμε? Ευχαριστώ πολύ!”

Απάντηση από παιδίατρο (28.9.2017)

“Αγαπητή μητέρα,

όπως καταλαβαίνετε σίγουρα και η ίδια, τις ερωτήσεις αυτές (όλες πολύ σημαντικές) πρέπει να τις απευθύνετε στον παιδίατρό σας, καθώς είναι αδύνατον απο εδώ (και λόγω χώρου) να σάς απαντήσω επαρκώς. Επιγραμματικά (και παρακαλώ μην θεωρήσετε πως απαντήθηκαν οι ερωτήσεις σας):

- Δεν απαιτείται κανένα συμπλήρωμα διατροφής, αντιθέτως θα πρέπει να τρώει μια ΠΛΗΡΗ και ισορροπημένη διατροφή. Συμπληρώματα θα λάβει μόνο για αποδεδειγμένες με εξετάσεις ανεπάρκειες, για τις οποίες θα πρέπει να σάς ελέγξει ο παιδίατρός σας βάσει συγκεκριμένων ενδείξεων.

- Πράγματι λόγω της γάμμα-σφαιρίνης (IVIG) που λογικά έλαβε το παιδί σας για την ν. Κawasaki για 6-8 μήνες τουλάχιστον δεν μπορεί να εμβολιαστεί. Πέρα απο το πλύσιμο των χεριών και την αποφυγή επαφής με ασθενείς δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά άλλα. Δυστυχώς η ιλαρά στα αρχικά της στάδια (και τα πιο μεταδοτικά) μοιάζει με οποιαδήποτε άλλη ίωση.

- Η μικρή σας δεν είναι πιο επιρεπής σε ιώσεις ούτε λόγω της ν. Kawasaki ούτε λόγω της θεραπείας αυτής. Όμως, θεωρητικά με την θεραπεία που έλαβε, ίσως και να είναι λίγο πιο προστατευμένη απο ιώσεις, ή ακόμα και ιλαρά. Ασφαλώς αυτό δεν έχει τρόπο να το αποδείξει κανείς, και θα πρέπει να λαμβάνετε τα τυπικά μέτρα προστασίας, όπως ανέφερα παραπάνω.

Καταλαβαίνω πως δεν απαντώ πλήρως στις ερωτήσεις σας αλλά όπως είπα αυτά τα θέματα θέλουν συζήτηση, την οποία πρέπει να κάνετε με τον παιδίατρό σας.”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782