facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Εμβολιασμός μωρού

Ερώτηση από Χριστίνα Κ (24.07.2020)

Καλησπέρα σας. Έχουμε εμβολιάσει το μωρό μας με infanrix hexa και rotateq στον 2ο κ 4ο μήνα, prevenar 13 στον 3ο και 5ο μηνα, infanrix pentavac και rotateq στον 6ο. Πότε πρέπει να κάνουμε το prevenar 13; Γιατί δεν έγινε το hexa η 3η δόση; Πότε θα πρέπει να κάνουμε την 3η δόση ηπατίτιδας Β; Ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση από παιδίατρο (26.07.2020)

Αγαπητή μητέρα,

τα εμβόλια του 6ου μήνα που αναφέρετε (infanrix, pentavac) δεν έχουν λόγο να συγχορηγούνται, καθώς πρόκειται (αδρά) για το ίδιο εμβόλιο. Πιθανολογώ πως κάτι μού μεταφέρετε λανθασμένα - αν όμως συγχορηγήθηκαν πράγματι, πρόκειται για λάθος, το οποίο όμως δεν ενέχει κινδύνους για το παιδί σας.

Οι ερωτήσεις σας είναι απόλυτα λογικές, αλλά με φέρνουν σε δύσκολη θέση, καθώς οι επιλογές του κάθε συναδέλφου, το "σπάσιμο" των εμβολίων με ελάχιστα επιστημονικά δεδομένα κλπ, είναι ένα μεγάλο ζήτημα κατά την γνώμη μου στην Ελλάδα. Προσωπικά δεν σπάω εμβόλια, και εφόσον υπάρχει συνδυασμένο, κάνω το συνδυασμένο, ΕΚΤΟΣ αν ζητήσουν κάτι άλλο οι γονείς.

Το πότε θα κάνετε ποιό εμβόλιο το καθορίζει σε σημαντικό βαθμό ο παιδίατρός σας, καθώς το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών δίνει αρκετό χώρο για διαφορετικούς χρόνους, ανάλογα το παιδί. Και πάλι εκφράζοντας αποκλειστικά την γνώμη μου και μόνο, ακολουθώ τον εξής κανόνα:

- αν για κοινωνικούς ή άλλους λόγους υγείας επιθυμώ εγώ να βλέπω το μωρό συχνότερα, για το δικό του καλό, τότε προτείνω να γίνεται ένας εμβολιασμός ανά επίσκεψη (θα ήταν παράλογο στη μια επίσκεψη να γίνουν 3 ή 4 εμβολιασμοί, και στις επόμενες δύο κάνενας)

- αν δεν υπάρχει τέτοιος λόγος, και το παιδί θα μπορούσε να κάνει περισσότερα ανά επίσκεψη, τότε παραθέτω τα δεδομένα στους γονείς, και τους ρωτώ τι επιθυμούν: ένα πρόγραμμα συχνότερων επισκέψεων, με ένα εμβόλιο τη φορά, ή λιγότερες επισκέψεις και περισσότερα εμβόλια ανά επίσκεψη. Και τα δύο συστήματα είναι αποδεκτά, εφόσον πληρούνται τα όρια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών.

Ενδεχομένως ο παιδίατρός σας να θέλει να σάς βλέπει συχνότερα, και γι αυτό να μην ερωτηθήκατε. Η αλήθεια είναι όμως πως δεν υπάρχει όριο στο πλήθος των εμβολίων που μπορούν να γίνουν σε μία επίσκεψη, υπάρχουν όμως κάποιοι (ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ) συνδυασμοί εμβολίων που καλό είναι να αποφεύγονται. Αυτούς σπάνια τους συναντά κανείς στην πράξη, αλλά υπάρχουν.

Το ζήτημα είναι ευαίσθητο κατά τη γνώμη μου, διότι ναι μεν κάποιος θα έλεγε πως "ο γιατρός προσπαθεί να βγάλει επισκέψεις", η αλήθεια είναι όμως πως μπορεί για ψυχοκοινωνικούς λόγους να είναι πράγματι ιδανικότερο να σάς βλέπει συχνότερα - αυτό είναι κάτι που το ξέρει μόνο ο κάθε επαγγελματίας υγείας, και δεν μπορεί εύκολα να αμφισβητηθεί. Για παράδειγμα, μια μητέρα 20 χρονών, στο πρώτο της παιδί, χωρίς υποστήριξη πρέπει εκ των πραγμάτων να έρχεται συχνά - άρα, ας κάνει ένα εμβόλιο τη φορά, δε χάθηκε ο κόσμος. Από την άλλη, μια οικογένεια στο 3ο της παιδί, που μένει μακριά από το ιατρείο, δεν έχει λόγο να πηγαινοέρχεται - θα τα κάνει όλα μαζί, στις ελάχιστες επισκέψεις.

Μπορείτε όμως, και σάς το προτείνω, να απευθύνετε ευθέως τις ερωτήσεις σας στον ίδιο - ένας γιατρός που ξέρει τι κάνει και έχει κατά νου αποκλειστικά το όφελος του παιδιού σας, ούτε θα ενοχληθεί, ούτε θα δυσκολευτεί να απαντήσει.

Ελπίζω να βοήθησα,
πάντα δίπλα σας,