Τις πρώτες εβδομάδες θα διαπιστώσετε πως το φαγητό του παιδιού προηγείται έναντι όλων των άλλων. Προφανώς, θα έχετε ήδη αποφασίσει αν θα θηλάσετε ή αν θα δώσετε ξένο γάλα στο μωρό. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που πρέπει να σκεφτείτε.
1. Πόσο συχνά πρέπει να το ταΐζω;
- Στην αρχή τα νεογέννητα συνηθίζουν να κάνουν διαλείμματα 6 και 8 ωρών μεταξύ των γευμάτων. Μην ανησυχείτε ότι δεν παίρνουν αρκετή τροφή. Τις πρώτες ημέρες τα βρέφη δεν έχουν αυτή την ανάγκη.
- Σήμερα συστήνουμε, τον πρώτο καιρό, να τα ταϊζετε όταν πεινούν.
- Είναι φυσιολογικό για το μωρό να επιζητά το γάλα συχνά τις πρώτες εβδομάδες (κάθε 2-3 ώρες αν θηλάζει και κάθε 3-4 ώρες όταν σιτίζεται με μπιμπερό).
- Τις πρώτες εβδομάδες δεν θα πρέπει να αφήσετε το μωρό σας ατάιστο για παραπάνω από 5-6 ώρες.
- Όσο μεγαλώνει το μωρό, θα διαπιστώνετε πως τα ενδιάμεσα των γευμάτων επιμηκύνονται και το μωρό τελικά προσαρμόζεται σε τετράωρα γεύματα.
- Τα μωρά έχουν διαφορετικούς ρυθμούς, γι' αυτό μην εκπλαγείτε αν το μωρό της φίλης σας προσαρμοστεί πριν από το δικό σας.
2. Πόσο γάλα χρειάζεται;
Οι ανάγκες κάθε βρέφους ποικίλλουν πολύ. Ίσως παρατηρήσετε πως το μωρό σας παίρνει άλλοτε πολύ και άλλοτε λίγο γάλα. Αφήστε λοιπόν την όρεξή του να σας οδηγήσει. Εκείνο θα πιεί όσο γάλα χρειάζεται.
3. Το μωρό μου χρειάζεται και νερό;
Το μητρικό γάλα περιέχει αρκετό νερό για το μωρό, γι' αυτό ακόμα και σε ζεστές κλιματολογικές συνθήκες δε χρειάζεται να του δώσετε επιπλέον υγρά. Αν το ταϊζετε με μπιμπερό, μπορείτε να του δώσετε λίγο επιπλέον νερό (αφού πρώτα το έχετε βράσει και το έχετε αφήσει να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου) πάντα αφού έχετε συμβουλευτεί τον παιδίατρο.
4. Αφού ταΐσετε το μωρό σας
Βοηθείστε το να ρευτεί για να αποβάλλει τον παραπάνω αέρα που έχει εισπνεύσει. Κρατήστε το όρθιο, πάνω στον ώμο σας, αφού πρώτα έχετε τοποθετήσει ένα καθαρό πετσετάκι. Μπορείτε να χτυπήσετε ελαφρώς την πλατούλα ή να την τρίψετε μαλακά. Αν δυσκολεύεται να βγάλει τον αέρα σε αυτή τη θέση, ξαπλώστε το μπρούμυτα στο γόνατό σας και τρίψτε μαλακά την πλάτη του. Αν δε ρευτεί στα επόμενα 5-10 λεπτά, τοποθετείστε το στην κούνια του, στο πλάι. Τα περισσότερα μωρά βγάζουν καμιά φορά μικρές ποσότητες γάλακτος, συνήθως όταν έχουν αέρια ή είναι ξαπλωμένα. Αυτό είναι απλώς αποτέλεσμα φυσικής ανωριμότητας των μυών ανάμεσα στο στομάχι και στον οισοφάγο. Εφόσον το μικρό είναι καλά στην υγεία του, παίρνει βάρος και ο εμετός δεν είναι δυνατός.
Η απλή αναγωγή λοιπόν δεν είναι ανησυχητική. Αν όμως το μικρό έχει συχνές ή μεγάλες αναγωγές ή δείχνει να πονά, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο αμέσως.