Αυτό είναι το συμπέρασμα της εισήγησης της επιστημονικής συνεργάτιδας του ΕΙΑΧ κας Κατερίνας Καραγεώργου, από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας, στις δύο σχολικές μονάδες βασικής εκπαίδευσης του Αρσακείου, που διεξήχθη στο Μικροβιολογικό εργαστήριο Αρεταίειου Νοσοκομείου Πανεπιστημίου Αθηνών και παρουσιάστηκε στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελέγχου Λοιμώξεων (10-11/11/2011 Αίγλη Ζαππείου από την Ελληνική Εταιρεία Ελέγχου Λοιμώξεων).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, απεδείχθη ότι υπάρχει σαφής μείωση του ποσού των μικροβιακών φορτίων σε όλες τις επιφάνειες που αντικαταστάθηκε η τοποθετήθηκε αντιμικροβιακός χαλκός. Ο αριθμός των μικροβίων που απομονώθηκε στις αντίστοιχες επιφάνειες πριν την επιχάλκωση ήταν πολλαπλάσιος των μικροβίων που απομονώθηκαν μετά την επιχάλκωση. Η αντιστοιχία των χρόνων είχε ως αποτέλεσμα την διαπίστωση της μείωσης των αποικιών του αριθμού των μικροβίων(CFU/ml) σε φθίνουσα πορεία ανάλογα με το χρόνο μετά την επιχάλκωση. Η μικροβιοκτόνος δράση των κραμάτων του αντιμικροβιακού χαλκού και τα αποτελέσματα της έρευνας, συγκρίνονται με την χρήση του στις Νοσοκομειακές Μονάδες.
Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν κράματα αντιμικροβιακού χαλκού (Cu63%-Zn37%) για την αντικατάσταση και κάλυψη συγκεκριμένων επιφανειών, όπως χειρολαβές θυρών, κιγκλιδωμάτων και επιφάνειες ώθησης, σε δύο σχολικές μονάδες βασικής εκπαίδευσης του Αρσακείου Εκάλης και Ψυχικού αντίστοιχα. Η καταγραφή της μικροβιακής χλωρίδας και του ιϊκού φορτίου έγινε σε δύο φάσεις. Πριν την επιχάλκωση και μετά από αυτήν. Τα δείγματα που ελήφθησαν από τις επιφάνειες, καλλιεργήθηκαν σε κατάλληλα-εκλεκτικά θρεπτικά υλικά, για την ανάπτυξη μικροβίων και με μοριακές τεχνικές για την απομόνωση ιών.
Με τα πρόσφατα αυτά αποτελέσματα, τα οποία συμβάλλουν στη πληθώρα επιστημονικών στοιχείων που ήδη υπάρχουν, η εγκατάσταση του αντιμικροβιακού χαλκού γίνεται σε όλο και περισσότερες επιφάνειες παγκοσμίως.
Ανάμεσα στις πιο πρόσφατες είναι η εγκατάσταση κάγκελων κρεβατιών από αντιμικροβιακό χαλκό, καθώς και χάλκινες βάσεις για ορούς, χάλκινα πόμολα και κουπαστές στο νοσοκομείο «Αττικόν», Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ελλάδας, Πειραϊκό νοσοκομείο Πειραιά, και στις δύο σχολικές μονάδες βασικής εκπαίδευσης του Αρσακείου ως ένα συμπληρωματικό αποτελεσματικό μέσο, για το σταμάτημα της εξάπλωσης των επικίνδυνων βακτηριδίων στα σχολεία.