Έχετε στο νου σας ότι ένας δραματικός τοκετός σημαίνει ότι το παιδί σας θα είναι ευλογημένο για πάντα με μια απίστευτη ιστορία για κάθε μελλοντικό πάρτι γενεθλίων. («Λοιπόν που λέτε, η μαμά κι ο μπαμπάς μου δεν χρονομέτρησαν σωστά τις συστολές και αναγκάστηκαν να παρκάρουν στην άκρη της γέφυρας μέσα στη χιονοθύελλα, όταν…»).
Nα θυμάστε ότι εδώ και εκατομμύρια χρόνια η γέννα συμβαίνει χωρίς οθόνες παρακολούθησης, αποστειρωμένο εξοπλισμό ή υπερσύγχρονα εργαλεία, μην πανικοβάλλεστε. Να τι πρέπει να κάνετε αν το μωρό έρχεται και δεν έχετε φτάσει σε ιατρικό κέντρο.
- Σταματάτε το αυτοκίνητο και καλείτε την υπηρεσία επειγόντων περιστατικών.
- Βάλτε τη σύντροφό σας να ξαπλώσει στο πίσω κάθισμα και τοποθετήστε από κάτω της ένα καθαρό σεντόνι, μία πετσέτα ή και ένα πουκάμισο.
- Αν είναι δυνατόν, καθαρίστε τα χέρια σας και ετοιμαστείτε να πιάσετε το μωρό.
- Aφού βγει το κεφάλι, συνήθως το υπόλοιπο σώμα ακολουθεί γρήγορα. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί ήπια έλξη. Σ’ αυτήν την περίπτωση βάλτε τα χέρια σας κάτω από τις μασχάλες του μωρού και τραβήξτε απαλά.
- Τυλίξτε το μωρό σε ένα πουκάμισο ή πετσέτα για ζεστασιά.
- Δώστε το μωρό στη μητέρα.
Αν το μωρό γεννηθεί γρήγορα, μπορεί να μη συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να αρχίσει να αναπνέει μόνο του. Αν φαίνεται μελανό ή πλαδαρό και δεν κλαίει ζωηρά, μπορεί να χρειαστεί να το ερεθίσετε τρίβοντας τις πατούσες του ή τη σπονδυλική του στήλη πάνω κάτω. Αν δεν έχει φτάσει ακόμα βοήθεια, μπορεί να χρειαστεί να κόψετε τον ομφάλιο λώρο:
- Υπάρχουν τρία αιμοφόρα αγγεία στο λώρο, γι’ αυτό πρέπει να δεθεί σε δύο μέρη για να προληφθεί η απώλεια αίματος από το μωρό και τη μαμά.
- Πάρτε ένα κορδόνι παπουτσιού (ή σπάγκο ή οδοντικό νήμα) και δέστε από ένα σφιχτό κόμπο σε δύο μέρη στο λώρο σε απόσταση περίπου 2,5 εκ. μεταξύ τους.
- Χρησιμοποιήστε έναν καθαρό σουγιά ή ένα ψαλίδι για να κόψετε το λώρο μεταξύ των δύο κόμπων.
- Αν ακόμη δεν έχει φτάσει βοήθεια, πρέπει να βοηθήσετε στην έξοδο του πλακούντα. Να θυμάστε ότι ο ομφάλιος λώρος θα εξακολουθεί να βγαίνει από τον κόλπο της μητέρας με ένα μικρό κόμπο στην άκρη. Αυτό το τμήμα του λώρου είναι ακόμη συνδεδεμένο με τον πλακούντα.
- Δεν χρειάζεται να τραβήξετε το λώρο. O πλακούντας θα βγει μόνος του, συνήθως 30 λεπτά μετά τη γέννηση του μωρού.
- Αν βγει μόνος του, αυτό που συνήθως θα δειτε είναι να αναβλύζει πολύ αίμα και θρόμβοι. Μην πανικοβληθείς. Το σώμα της μητέρας εξακολουθεί να στέλνει μεγάλη ποσότητα αίματος στη μήτρα – του παίρνει λίγο χρόνο για να αντιληφθεί ότι το μωρό δεν είναι πια συνδεδεμένο.
- H μήτρα θα συσταλεί γρήγορα μετά την έξοδο του πλακούντα. Καθώς το μυομήτριο συσπάται, μειώνει σημαντικά αυτή την αιμορραγία.
- Αν εξακολουθεί να υπάρχει βαριά αιμορραγία, κάντε μασάζ στη μήτρα τρίβοντας την κοιλιά της μητέρας ζωηρά. (Συνήθως μπορείτε να αισθανθείτε τη μήτρα σαν σφιχτή μπάλα ανάμεσα στην ηβική σύμφυση και στον αφαλό.) Το μασάζ υπενθυμίζει στη μήτρα ότι πρέπει να συσπαστεί.