facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 6331

Διεκδίκηση μωρού

Ερώτηση από Sia (06.02.2020)

“Καλησπέρα σας,
Το μωράκι μου ειναι 11 μηνών και βλέπω πώς αρχίζει από τώρα να διεκδικεί πράγματα και να κλαίει όταν δεν έχει αυτό που θέλει. Πώς να τον χειρίζομαι από εδώ και πέρα; Φοβάμαι μην κακομάθει και κλαίει όταν δεν περνάει το δικό του. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων ”

Απάντηση από ψυχολόγο (07.02.2020)

Καλημέρα Sia,

Ο αρχικός κύριος και σημαντικός τρόπος που κακομαθαίνει ένα παιδί είναι όταν ο γονέας λέει ένα πράγμα και κάνει κάτι άλλο. Για παράδειγμα, "Αν δεν μαζέψεις τα παιχνίδια σου δεν θα πας στο ποδόσφαιρο". Δεν μαζεύει τα παιχνίδια του και τον πάτε στο ποδόσφαιρο. Μαθαίνει πως ο γονιός δεν εννοεί όσα λέει, πως ο κανόνας δεν ισχύει και στο τέλος θα έχει αυτό που θέλει.

Οφείλω να πω, σχετικά με το παραπάνω, πως καλό θα είναι από τώρα να μην έχει το μωρό κανένα τεχνολογικό/ηλεκτρονικό ερέθισμα διότι θα έχετε σημαντικό πρόβλημα με τα όρια στην λειτουργία αυτών των αντικείμενων ξέχωρα τον πιθανό εθισμό στο μέλλον.

Αναφέρατε πως το μωρό σας διεκδικεί 'πράγματα'. Αν αυτά τα πράγματα είναι τύπου κινητό, τάμπλετ κτλ είμαι κάθετη στο οτι δεν τα παραχωρούμε με τίποτα κ καλό είναι να δείξετε το παράδειγμα να μην τα χρησιμοποιήτε μπροστά του. Για οποιαδήποτε αντικείμενα προσπαθούμε να αποσπάσουμε την προσοχή του μωρού με κάτι άλλο δηλαδή π.χ. θέλει να πάει βόλτα με τον μπαμπά στο αυτοκίνητο ενώ ο μπαμπάς πηγαίνε στην δουλειά, εσείς του αποσπάτε την προσοχή με μία εξωτερική δραστηριότητα. Στη αρχή θα κλαίει όμως με τον ήρεμο τόνο φωνής και το τρυφερό χάδι θα μάθει ότι δεν μπορεί να έχει ότι θέλει όποτε θέλει πράγμα το οποίο του βοηθά να ρυθμίζει τα συναισθήματα του.

Στην ηλικία του πρώτου έτους ορίζουμε τα όρια με το παράδειγμα μας και αποσπάζοντας την προσοχή του μωρού. Για να μάθουμε στα μωρά μας τις επιθύμητες συμπεριφορές χρειάζεται αγάπη γιατί με θυμό και νεύρα κανένας δεν μαθαίνει πόσο μάλλον αλλάζει συμπεριφορά.

Το παράδειγμα σας να είναι γεμάτο χαρά και διασκέδασει γιατί έτσι θα είναι πιο κατανοητό στο παιδί η συμπεριφορά που επιθυμείτε. Να τον χαίρεστε και να είστε πάντα καλά.

Άλλες πληροφορίες