Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος γυναικείος καρκίνος. Η πιθανότητα να νοσήσει μια γυναίκα στη Δύση, καθ' όλη την διάρκεια της ζωής της είναι 12,5% και η πιθανότητα να πεθάνει είναι 3,4%.
Είναι η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά για τις γυναίκες ηλικίας 35-55 ετών είναι η πρώτη αιτία θανάτου γενικώς. Η συχνότητα της νόσου από το 1940 αυξάνει συνέχεια. Η αύξηση αφορά κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης και στις γυναίκες της ανώτερης κοινωνικής τάξης.
Παράγοντες κινδύνου
Το Ca μαστού είναι νόσος πολυπαραγοντική αγνώστου αιτιολογίας. Οι πλέον σημαντικοί παράγοντες κινδύνου είναι:
- Η ηλικία: αυξάνει ο κίνδυνος όσο μεγαλώνει η γυναίκα.
- Προσωπικό ιστορικό προηγούμενου ετερόπλευρου κινδύνου.
- Οικογενειακό ιστορικό.
- Γενετικές μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA1, 2, υπεύθυνα για το 5% του συνόλου των γυναικών με Ca μαστού.
Μικρότερης σημασίας προδιαθεσικοί παράγοντες αναφέρονται από επιστημονικές μελέτες:
- Μακρά έκθεση στις ωοθηκικές ορμόνες (οιστρογόνα-προγεστερόνης) είτε λόγω καθυστερημένης εμμηνόπαυσης, είτε λόγω λήψης, επί μακρών, αντισυλληπτικών ή ορμονών για θεραπεία υποκατάστασης.
- Πρώτη τελειόμηνη εγκυμοσύνη > 30 ετών.
- Ακτινοβολία θωρακικού τοιχώματος για θεραπευτικούς λόγους (π.χ. ν. Hodykin's).
- Πυκνοί- μαστογραφικά- μαστοί.
- Τρόπος ζωής γενικότερα (παχυσαρκία, ατοκία, καθιστική ζωή, υπερκατανάλωση αλκοόλ).
Πρόληψη
Πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού δεν υπάρχει, ωστόσο αυτός μπορεί να αντιμετωπισθεί και να ιαθεί ακόμη, φτάνει να γίνει έγκαιρα η διάγνωση του.
Η έγκαιρη διάγνωση του επιτυγχάνεται με τον περιοδικό μαστογραφικό έλεγχο σε συνδυασμό η και όχι, με υπερηχογράφημα και τέλος την απαραίτητη κλινική εξέταση. Η κλινική εξέταση αρχίζει από την ηλικία των 18 ετών και καλό είναι να συμπεριλαμβάνεται στον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο της γυναίκας.
Η πρώτη μαστογραφία αναφοράς γίνεται στην ηλικία των 35 ετών, σε γυναίκες ασυμπτωματικές και χωρίς επιβαρυντικό ιστορικό. Επαναλαμβάνεται στην ηλικία των 40 ετών και μετά συνεχώς κάθε χρόνο.
Η έγκαιρη διάγνωση σώζει
98 στις 100 γυναίκες με καρκίνο μαστού, που θα διαγνωστεί πρώιμα, θεραπεύονται. Η πρώιμη διάγνωση είναι θέμα ζωής. Της δικής σας.
Όλες οι γυναίκες άνω των 40 ετών πρέπει να υποβάλλονται κάθε έτος σε μαστογραφία. Με τη διενέργεια ετήσιας μαστογραφίας, έχουμε τη δυνατότητα να διαγνώσουμε κακοήθεις βλάβες στο αρχικό τους στάδιο, πολύ πριν να δώσουν συμπτώματα, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα ίασης και αποφεύγοντας συγχρόνως μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις. Με τους σύγχρονους μαστογράφους, η δόση της ακτινοβολίας που δέχεται η ασθενής είναι πολύ μικρή και δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία της. Η μαστογραφία πρέπει πάντοτε να συνδυάζεται και με κλινική εξέταση από τον ειδικό ιατρό, και μπορεί να γίνει και σε μικρότερες ηλικίες, εφόσον υπάρχουν ενδείξεις.
Τεύχος 12, Περιοδικό My Life
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. National Center for Health statistics SEER Cancer Statistics Review 1973-1995. Bethesda, MD: National Cancer Institute 1998.
2. Ries L, Eisner M, Kosary C. et.al. SEER cancer statistics review, 1975-2000. Bethesda, MD: National cancer institute 2003.
3. Surveillance, Epidemiology and End Results (SEER) Program. Limited-use data (1973-2005), National Cancer Institute, DCCPS, Surveillance Research Program, cancer statistics Branch, released April 2008.
4. "Diseases of the Breast" Fourted J.R. Harris, Lippman ME, Morrow M, Osborn E ck. 2010 Lippincott Williams and Wilkins ed, Chapter 18.
5. Olopade OI, Genetics in clinical cancer care: a promise unfulfilled among minority populations. Cancer Epidemiology Biomakers prev 2004: 13: 1683-1686.
6. "Diseases of the Breast" Fourted J.R. Harris, Lippman ME, Morrow M, Osborn E ck. 2010 Lippincott Williams and Wilkins ed, Chapter 20: Nongenetic factors in the Causation of breast cancer.
7. Smith RA, Cokkinides V, Eyre HJ, American cancer society for the early detection of cancer 2003, C.A. Cancer J Clin 2003; 53(1): 27-43.
8. National Cancer Institute. NCI statement in mammography screening. Bethesda MD: NCI, 2002.