facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Κανόνες στοματικής υγιεινής: Γιατί, πότε και πως πλένουμε τα δόντια μας

Κανόνες στοματικής υγιεινής: Γιατί, πότε και πως πλένουμε τα δόντια μας

Κανόνες στοματικής υγιεινής: Γιατί, πότε και πως πλένουμε τα δόντια μας

Ο βασικός κανόνας της στοματικής υγιεινής που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι να πλένουμε τα δόντια μας τρείς φορές την ημέρα μετά τα κύρια γεύματα και να χρησιμοποιούμε και οδοντικό νήμα, τουλάχιστον το βράδυ.

Γιατί πλένουμε τα δόντια μας;

Όχι μόνο για να έχουμε ένα καθαρό στόμα, αλλά διότι έτσι μειώνουμε την άθροιση αποικιών μικροβίων πάνω στις οδοντικές επιφάνειες. Επειδή κάθε 6-8 ώρες τα μικρόβια ξανά κολλούν στα δόντια μας, γι αυτό πρέπει 3 φορές την ημέρα υγιεινή να γίνεται η στοματική μας μετά τα κύρια γεύματα. Θυμόμαστε τις διαφημίσεις με οδοντόκρεμες παλαιότερα που ξεκινάνε με πλύσιμο δοντιών μόλις ξυπνήσουμε και πριν κοιμηθούμε. Όταν κοιμόμαστε δεν εκκρίνουμε σάλιο, αφού δεν καταπίνουμε, άρα είναι απαραίτητο να γίνεται στοματική υγιεινή πριν κοιμηθούμε. Όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας δεν το κάνουμε για να διώξουμε τις τροφές μόνο, αλλά κυρίως για να διώξουμε την μικροβιακή πλάκα.

Έχει μεγάλη σημασία το πως πλένουμε τα δόντια. Κάθε δόντι χρειάζεται βούρτσισμα 10 φορές σε 3 διαφορετικές κατευθύνσεις, γι αυτό μέχρι 7 ετών το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται από την μαμά. Όταν δε ματώνουν τα ούλα. Χρειάζεται βούρτσισμα 20 φορές, εκτός εάν υπάρχει παθολογική βλάβη στα ούλα.

Ο χρόνος που τρώμε τα γλυκά και η ζάχαρη, παίζει μεγάλο ρόλο. Καλύτερα  να φάμε το γλυκό κατά την διάρκεια του κυρίου γεύματος, παρά  μεταξύ των γευμάτων. Επίσης είναι καλύτερα να είναι σε υγρή μορφή, παρά σε στερεή και να χρησιμοποιούμε καλαμάκι.

Τα παλιά χρόνια επικρατούσε η αντίληψη ότι οι τσίχλες χαλάνε τα δόντια. Η αλήθεια είναι ότι η τσίχλα προάγει την δημιουργία σάλιου στο στόμα και το σάλιο είναι βοηθός ενάντια στην τερηδόνα, άρα κάθε άλλο παρά κακό κάνει. Εάν η τσίχλα είναι light και δεν έχει ζάχαρη, αλλά έχει σορβιτόλη, είναι πολύ καλύτερα, διότι διασπάται αργότερα στο στομάχι και άρα δεν έχουμε τερηδόνα. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να μασάμε τσίχλα με τις ώρες!

Μύθος: Το φθόριο μπορεί να βλάψει τα δόντια

Εάν γίνουν όλα όπως πρέπει προληπτικά και παράλληλα αποφεύγεται η λήψη υδατανθράκων ανάμεσα στα γεύματα και εάν υπάρχει χρήση φθορίου (μέχρι 10 ετών λήψη 1 mg την ημέρα σε μορφή καραμέλας και μετά μέσω της οδοντόκρεμας), μπορεί κάποιος να μην έχει κανένα πρόβλημα στοματικής υγιεινής. Εξαιρούνται προβλήματα άλλου είδους όπως ολιγοδοντίες (λιγότερα δόντια), κλπ.

Προληπτική οδοντιατρική σημαίνει:

  • Πρόληψη από τερηδόνα
  • Πρόληψη από περιοδοντίτιδα (με βούρτσισμα και αφαίρεση τρυγίας)
  • Πρόληψη από ορθοδοντικές βλάβες (σε πιθανή απώλεια των νεογιλών δοντιών)
  • Καλύψεις οπών και δοντιών στα μόνιμα δόντια (γομφίους κυρίως)
  • Πρόληψη από τραύμα (με προστατευτικούς νάρθηκες): όταν το παιδί αθλείται