Άραγε τι είναι το έκζεμα; Σε ποιά σημεία εμφανίζεται συχνότερα ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και πώς αντιμετωπίζεται πιο αποτελεσματικά;
1. Το έκζεμα (ή ατοπική δερματίτιδα) είναι μια χρόνια δερματική πάθηση που προκαλεί ξηρό, κόκκινο δέρμα και φαγούρα.
2. Είναι η πιο συχνή παιδιατρική δερματική πάθηση και το 90% των ασθενών εμφανίζει συμπτώματα πριν την ηλικία των 5 ετών.
3. Συχνά συνυπάρχει με άσθμα ή άλλες ατοπικές παθήσεις, ενώ μπορεί να πάσχουν πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας.
4. Τα συμπτώματα έρχονται και φεύγουν, και μπορεί να είναι από σημεία ήπιας ερυθρότητας και ξηρότητας, ως ερεθισμένες ή μολυσμένες βλάβες που βγάζουν υγρό.
5. Στα βρέφη συχνότερα εμφανίζεται στο πρόσωπο και το κρανίο.
6. Στα παιδιά συχνότερα εμφανίζεται στις πτυχές των γονάτων και των αγκώνων
7. Στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες συχνότερα εμφανίζεται στα χέρια και τα πόδια
8. Η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση είναι η πρόληψη των εξάρσεων:
- Διατηρείτε το δέρμα του παιδιού καλά ενυδατωμένο χρησιμοποιώντας καθημερινά ενυδατική κρέμα ή λοσιόν, χωρίς άρωμα.
- Μετά το μπάνιο (χλιαρό και σύντομο) στεγνώνετε απαλά («ταμποναριστά») το δέρμα του παιδιού και βάλτε λοσιόν.
- Χρησιμοποιείτε τις ενυδατικές κρέμες και λοσιόν σε όλο το σώμα και το πρόσωπο.
- Αποφύγετε τις ερεθιστικές ουσίες – με τον καιρό θα μάθετε τι ενοχλεί το παιδί σας (κάποια υφάσματα, κάποια απορριπαντικά ή μαλακτικά κλπ).
- Υπενθυμίζετε στο παιδί σας να μην ξύνεται και κόβετε συχνά τα νύχια του.
- Ρωτήστε τον γιατρό σας αν υπάρχει περίπτωση να οφείλονται τα συμπτώματα σε αλλεργία (τροφή, τρίχωμα ζώου, ακάρεα), ή στρες.
9. Η θεραπεία των εξάρσεων μπορεί να γίνει με τοπικά ή από τού στόματος φάρμακα. Πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας κάθε φορά που νιώθετε πως χρειάζεται φαρμακευτική αντιμετώπιση, ακόμη και τοπική.
- Τα τοπικά στεροειδή (υδροκορτιζόνη) είναι πολύ αποτελεσματικά στο μέτριο έκζεμα, ενώ οι τοπικές κρέμες χωρίς στεροειδή είναι αποτελεσματικότερες στο ήπιο έκζεμα (συχνά όμως περιέχουν οινόπνευμα και μπορεί να «καίνε» λίγο).
- Τοπικά στεροειδή υψηλότερων συγκεντρώσεων (τα παλιότερα και πιο αποτελεσματικά φάρμακα για το έκζεμα) απαιτούν συνταγή γιατρού και μπορεί να έχουν σπάνιες, αλλά σοβαρότερες παρενέργειες.
- Οι τοπικοί ανοσοτροποποιητές είναι μια νέα κατηγορία φαρμάκων και φαίνεται να είναι αποτελεσματικά, αν και έχουν μελετηθεί μόνο σε παιδιά άνω των 2 ετών.
- Τα από του στόματος αντι-ισταμινικά βοηθούν με την έντονη φαγούρα (συχνά όμως φέρνουν υπνηλία), ενώ δεν έχουν ιδιαίτερη δράση στις δερματικές βλάβες.
- Από του στόματος στεροειδή και αντιβιοτικά συνταγογραφούνται σε σοβαρότερες περιπτώσεις ανθεκτικού εκζέματος, ή όταν υπάρχει επιλοίμωξη, αντίστοιχα.
10. Αν πιστεύετε πως το παιδί σας μπορεί να έχει έκζεμα μιλήστε με τον παιδίατρό σας. Οι ήπιες και μέτριες περιπτώσεις δεν απαιτούν συνήθως την συμβουλή ειδικού, ενώ σοβαρότερες ή πιο επίμονες περιπτώσεις πρέπει να εξεταστούν από ειδικό παιδο-δερματολόγο.
Παναγιώτης Ρενιέρης
Παιδίατρος
www.renierispediatrics.gr
www.facebook.com/EnimeromenoiGoneis
Βιβλιογραφία: Healthy Children for the AAP