Ερώτηση από sheya (12.04.2021)
Γειά σας, από πότε βάζουμε τα παιδιά αντηλιακό και πότε γυαλιά; Θα πρέπει να προσέχουμε κάτι στα παιδιά (1 έτους) στην θάλασσα ή στην πισίνα;
Απάντηση από παιδίατρο (18.04.2021)
Αγαπητή μητέρα
το αντιηλικακό (SPF 50+) μπαίνει στα παιδιά από την πρώτη ημέρα της ζωής εφόσον θα εκτεθούν στον ήλιο - σπάνια συμβαίνει στην νεογνική ηλικία, και άλλωστε απαγορεύεται τα νεογέννητα να εκτίθενται απευθείας στο φως του ήλιου (δηλαδή χωρίς τη διαμεσολάβηση ρούχου, ή τζαμιού κλπ). Το αντιηλιακό μπαίνει σε όλες τις εκτεθημένες επιφάνειες δέρματος (και στο κεφάλι). Λέμε πως προσέχουμε ιδιαίτερα τα χέρια, να μην έχουν μεγάλες ποσότητες διότι τα πιο μεγάλα μωρά... το τρώνε.
Τα γυαλιά ηλίου επίσης έχουν θέση στην προστασία του παιδιού από τον ήλιο, και αρχίζει η χρήση τους αμέσως μόλις το παιδί τα συνηθίσει. Το συντομότερο δηλαδή που θα τα ανεχθεί. Το πρόβλημα είναι πως αν δεν τα αγοράσετε να τα δοκιμάσετε, να επιμείνετε μέχρι να τα συνηθίσει, δεν θα ξέρετε αν μπορεί να τα συνηθίσει. Αντιλαμβάνομαι λοιπόν πως στις πολύ μικρές ηλικίες μπορεί να αποδειχθεί σπατάλη. Σε κάθε περίπτωση η οδηγία είναι "αμέσως μόλις το παιδί τα ανέχεται".
Οι κίνδυνοι στην θάλασσα και στην πισίνα είναι αρκετοί, και συχνά διαφορετικοί. Παρόλ' αυτά και στις δύο περιπτώσεις μακράν ο συνηθέστερος κίνδυνος είναι ο ήλιος και η ζέστη. Παρότι καθένας μπορεί να καταλάβει πως πρέπει να προσέχει το παιδί κοντά στο νερό, συχνά ξεχνάμε τον ήλιο και την ζέστη, με αποτέλεσμα να βλέπουμε πολύ περισσότερα εγκαύματα, ηλιάσεις, και θερμοπληξίες, απ' ότι πνιγμονές.
Θάλασσα
1. Πνιγμός - τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να βρίσκονται μόνα τους μέσα στο νερό, τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 14 ετών, και μόνο εφόσον είναι άριστοι κολυμβητές. Και πάλι, χρειάζεται προσοχή και άμεση συνεχή επίβλεψη. Αυτό θα το ξανατονίσω: άμεση (δηλαδή βλέπετε με τα μάτια σας το παιδί, όχι να ξέρετε περίπου πού είναι), και συνεχή (χωρίς διαλείμματα για μια ματιά στο κινητό ή στο βιβλίο) επίβλεψη. Από όλα τα σλογκανς που έχει τύχει να ακούσω, για οποιοδήποτε προϊόν ή σκοπό, κανένα δεν είναι πιο ακριβές στην περιγραφή και πιο κυριολεκτικό από το "ο πνιγμός είναι σιωπηλός". Μην το ξεχνάτε ποτέ αυτό -- δεν θα ακούσετε το παιδί σας, δεν θα ζητήσει βοήθεια, δεν θα το δείτε καν. Άρα, σε κάθε περίπτωση, σε κάθε συνθήκη, μέσα ή έξω από το νερό, ΑΜΕΣΗ και ΣΥΝΕΧΗΣ επίβλεψη.
2. Μικροατυχήματα, πτώσεις, τσιμπήματα, κράμπες κλπ. Καλό είναι να βρίσκεστε σε απόσταση "βολής" από το παιδί σας. Αυτό σημαίνει πως με το άπλωμα του χεριού σας μπορείτε να έχετε άμεση επαφή. Αν έχετε δύο παιδιά, αυτά θα πρέπει να είναι κοντά. Μπορείτε να έχετε κάποιο ήπιο τοπικό παυσίπονο για την περίπτωση τσιμπημάτων, μέχρι να πάτε στον γιατρό. Μην αφαιρείτε μόνοι σας έντομα, κεντριά ή άλλα στοιχεία μετά τσίμπημα. Είναι πιθανό να αφήσετε μέσα τμήματα, που δεν μπορούν να αφαιρεθούν πλέον, και που μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα.
3. Αλκοόλ (στους γονείς). Θα λέγατε πως είναι αυτονόητο, κι όμως δεν είναι. Η κατανάλωση αλκοόλ στην παραλία ενώ έχετε ανήλικα παιδιά υπό την φροντίδα σας μπορεί να αποβεί μοιραία (για όλους). Αν βρίσκεστε με φίλους, θα πρέπει ένας γονέας ανά 2-3 παιδιά να μην καταναλώνει καθόλου αλκοόλ.
4. Άμμος. Η άμμος σπάνια αποτελεί πηγή κινδύνου, ακόμα και αν το παιδί σας την φάει. Τα σκουπίδια και οι "γόπες" που συχνά βρίσκονται εκεί, σίγουρα αποτελούν πρόβλημα. Ιδιώς τα "αποτσίγαρα" κατακρατούν μεγάλες ποσότητες νικοτίνης, και η κατάποση ακόμα και ενός από ένα μικρό παιδί μπορεί να αποβεί μοιραία. Προτείνω πάντα να καθαρίζετε έναν χώρο μέσα στον οποίο το παιδί σας είναι ασφαλές να παίξει. Σάς εγγυόμαι, πως όσο κι αν προσέξετε, το παιδί σας θα βρεθεί με κάτι που δεν θα θέλατε στο στόμα. Όσο περισσότερο προσέχετε, τόσο μειώνετε τις πιθανότητες.
5. Ζέστη. Τα παιδιά δεν θερμορυθμίζουν τόσο καλά όσο εμείς, ιδίως τα μωρά. Θέλουν δροσιά και σκιά.
6. Ήλιος. Το παιδί σας μπορεί να βρίσκεται σε άμεση έκθεση στον ήλιο (ΜΕ ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΟ!) από την ανατολή του ηλίου ως τις 11:00 και μετά τις 16:00-17::00. Οι ενδιάμεσες ώρες είναι απαγορευτικές ακόμα και με αντιηλιακό. Οι συνέπειες της μη τήρησης αυτού θα φανούν στο παιδί σας στην ενήλικη ζωή, μετά τα 30 πιθανότατα. Η σημαντικότερη αυτών (και πολύ συχνή στην Ελλάδα) είναι το μελάνωμα, ένας εξαιρετικά επιθετικός και επώδυνος καρκίνος του δέρματος, με περιορισμένες δυνατότητες θεραπείας, και υψηλότατο ποσοστό υποτροπών.
Πισίνες
Επιπλέον όλων των παραπάνω, οι πισίνες εγκυμονούν κάποιους κινδύνους επιπλέον.
7. Ατυχήματα. Τα ατυχήματα στην πισίνα είναι πιο συχνά, καθώς ο χώρος πέριξ της πισίνας συχνά γλιστρά πολύ. Αντίθετα με την θάλασσα που βαθαίνει σταδιακά, και αν γλιστρήσει κάποιος δίπλα στο νερό πέφτει από το ύψος του, το να γλιστρήσετε δίπλα στην πισίνα σάς ρίχνει απ ευθείας στο "κενό' - αυτό σημαίνει πως το σώμα πέφτει "βαθύτερα" με αποτέλεσμα το χτύπημα στο κεφάλι στο χείλος της πισίνας να είναι πολύ σημαντικότερο από το ίδιο χτύπημα αν πέσει κάποιος στο χείλος του θαλασσινού νερού.
8. Μολύνσεις. Οι πισίνες εγκυμονούν επιπλέον κινδύνους για μόλυνση, όπως και οι χώροι γύρω από τις πισίνες (σημεία αλλαγής, πλαστικές καρέκλες, σαγιονάρες κλπ). Αντίθετα με τα ίδια υλικά που βρίσκονται δίπλα στην θάλασσα, οι πισίνες στερούνται των ήπιων αντισηπτικών ιδιοτήτων του φυσικού περιβάλλοντος της θάλασσας. Πάντα να ξεπλένετε το παιδί σας μετά την βουτιά στην πισίνα, και πάντα να το ντύνετε με στεγνά ρούχα και παπούτσια μετά το παιχνίδι. Το αν είναι ιδιωτική ή όχι η πισίνα, αν την χρησιμοποιεί μόνο μια οικογένεια ή όχι, κάνει πολύ μικρή διαφορά.
Οι βασικοί κίνδυνοι και προβλήματα είναι αυτοί, αλλά σίγουρα κανείς μπορεί να σκεφτεί κι άλλα ζητήματα. Ειδικά για ένα παιδί 1 έτους, ο ήλιος και η ζέστη αποτελούν σημαντικό πρόβλημα. Τέλος σημειώστε πως υπάρχει μια κοινή παρεξήγηση: πολλοί πιστεύουν πως αν είναι στην σκιά στην παραλία στις 12:00 το μεσημέρι είναι οκ -- δεν είναι. Η θάλασσα αντανακλά ένα μεγάλο μέρος της ακτινοβολίας του ήλιου. Το παιδί σας ΔΕΝ είναι προστατευμένο από τον ήλιο στη σκιά, αλλά είναι προστατευμένο (ως ένα βαθμό) από την ζέστη.
Πάντα δίπλα σας,