Η αλματώδης εξέλιξη της Ιατρικής τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια επιτρέπει στους ειδικά εκπαιδευμένους Γυναικολόγους, τη δυνατότητα να εκτελούν χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς να κάνουν μεγάλες τομές στην κοιλιά των ασθενών. Η μέθοδος ονομάζεται Λαπαροσκοπική Χειρουργική.
Ο όρος Λαπαροσκόπηση σημαίνει την επισκόπηση της κοιλιάς διά μέσου μίας μικρής τομής μήκους λίγων χιλιοστών, όπου εισάγεται μια ειδική κάμερα, το Λαπαροσκόπιο.
Πώς γίνεται η επέμβαση
Αρχικά γίνεται μία μικρή τομή 1 εκ. κάτω από τον ομφαλό, ο χειρουργός εισάγει το Λαπαροσκόπιο στην κοιλιά και γίνεται ο αρχικός έλεγχος των ενδοκοιλιακών οργάνων. Ακολουθεί η τοποθέτηση 2-3 επιπλέον ειδικών λαπαροσκοπικών εργαλείων από μικρότερες τομές 5 χιλιοστών στο κατώτερο τμήμα της κοιλιάς, κάτω δηλαδή από τη γραμμή του μπικίνι.
Η απλή Διαγνωστική επέμβαση διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά. Οι μεγαλύτερες επεμβάσεις μπορεί να είναι:
- Αφαίρεση κύστης ωοθήκης
- Αφαίρεση ενδομητριώματος
- Θεραπεία ενδομητρίωσης
- Αφαίρεση ινομυώματος (ινομυωματεκτομή)
- Θεραπεία εξωμήτριας κύησης
- Λύση ενδοκοιλιακών συμφύσεων
- Αφαίρεση ή απολίνωση σαλπίγγων
- Υστερεκτομή
Τι πρέπει να ξέρει ο χειρουργός
Ο χειρουργός πρέπει να είναι γνώστης αυτής της καινούργιας τεχνολογίας, όχι μόνο από χειρουργικής πλευράς αλλά και από την πλευρά των μηχανημάτων. Πρέπει να γνωρίζει καλά τα εργαλεία που χρησιμοποιεί και να είναι σε θέση να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει τυχόν βλάβες .
Επιπλέον πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος και γνώστης της Λαπαροσκοπικής τεχνικής. Πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τυχόν επιπλοκές και να γνωρίζει τα όρια της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής.
Τι πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής
Οι πιθανοί κίνδυνοι και επιπλοκές πρέπει να εξηγούνται από τον χειρουργό στον ασθενή πριν υποβληθεί σε οποιαδήποτε επέμβαση. Όσον αφορά την Λαπαροσκοπική Χειρουργική, πρέπει να γνωρίζει το γεγονός ότι η εγχείρηση μπορεί να μην είναι εφικτό να γίνει τελικά Λαπαροσκοπικά (περίπου 5%) λόγω π.χ. κάποιου τεχνικού λόγου (πολλές συμφύσεις ή μεγάλες ενδοκοιλιακές μάζες) και ο χειρουργός να μετατρέψει την επέμβαση σε κλασσική μέθοδο με την τομή στην κοιλιά. Κατά τ' άλλα οι πιθανές επιπλοκές είναι παρόμοιες με της κλασσικής χειρουργικής.
Πλεονεκτήματα
Για τον χειρούργο
Με τη μεγέθυνση που παρέχει η κάμερα ο γυναικολόγος έχει τη δυνατότητα να δει με μεγάλη λεπτομέρεια ανατομικά στοιχεία που με την ανοικτή μέθοδο δεν θα ήταν εύκολο να διακριθούν. Επίσης, με την αρχική τομή έχει τη δυνατότητα να ελέγξει όχι μόνο την πάσχουσα περιοχή ή όργανο αλλά όλη την ενδοκοιλιακή χώρα, π.χ. σε γυναίκα που θα υποβληθεί σε κυστεκτομή μπορεί ο χειρουργός να ελέγξει το ήπαρ, το έντερο κλπ.
Επίσης σημαντική είναι η δυνατότητα καταγραφής σε DVD της χειρουργικής επέμβασης για μελλοντική χρήση και για εκπαίδευση νεότερων χειρουργών.
Για τον ασθενή
Τα πλεονεκτήματα είναι πολλαπλά. Η έλλειψη της χειρουργικής τομής μειώνει σημαντικά το εγχειρητικό στρες και τον μετεγχειρητικό πόνο. Η μέθοδος γρήγορα αντικατέστησε τις ανοικτές μεθόδους γιατί σχεδόν εκμηδένισε τον πόνο.
Ο ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος συνεπάγεται αφ' ενός μεν την καλύτερη αναπνευστική λειτουργία, αφ' ετέρου δε την κινητοποιήση και πολλές φορές την έξοδο της ασθενούς την ίδια μέρα με την επέμβαση, με αποτέλεσμα τη μείωση των πιθανών μετεγχειρητικών επιπλοκών. Κατά δεύτερο λόγο, οι επιπλοκές που έχουν σχέση με την τομή όπως λοίμωξη, διάσπαση ή μετεγχειρητική κήλη είναι σπάνιες.
Τέλος, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο ο δε χρόνος νοσηλείας είναι συνήθως λιγότερο από 24 ώρες.
H Λαπαροσκοπηση επέτρεψε στους Γυναικολόγους να εκτελούν πολλές επεμβάσεις με ασφάλεια. Το φάσμα των επεμβάσεων που εκτελούνται σήμερα επεκτείνεται συνεχώς. Πρέπει όμως οι επεμβάσεις αυτές να γίνονται από Γυναικολόγους κατάλληλα εκπαιδευμένους στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική, οι οποίοι να γνωρίζουν καλά τα όρια και τις δυνατότητές της.