Ερώτηση από Μαρία (15.10.2014)
"Θα ήθελα να ρωτήσω εάν μπορώ να έχω ερωτική επαφή με τον σύζυγό μου και μέχρι πότε; Είμαι 14 εβδομάδων έγκυος. Ευχαριστώ!"
Απάντηση από παιδίατρο (15.10.2014)
"Αγαπητή Μαρία,
εύχομαι με το καλό το μωρό, και όλα να πάνε καλά με την εγκυμοσύνη.
Θέλω κατ’ αρχάς να κάνω σαφές πως αυτή την ερώτηση πρέπει οπωσδήποτε να την κάνετε και στον γυναικολόγο σας, καθώς εκείνος μόνο μπορεί να σάς πει με σιγουριά κατά πόσο η σεξουαλική επαφή είναι ασφαλής για εσάς και το έμβρυο.
Παρόλ’ αυτά, αν υποθέσουμε πως έχετε μια απολύτως φυσιολογική εγκυμοσύνη, και πως ο πλακούντας είναι σε θέση που να μην “κινδυνεύει” από την επαφή (π.χ. πρόδρομος πλακούντας, ή με μερική αποκόλληση κλπ), τότε η σεξουαλική επαφή ΜΕ προφυλάξεις θεωρείται ασφαλής καθ’ όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης (από την πρώτη ως και την τελευταία ημέρα). Από την πλευρά μου σάς προτείνω να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό, καθώς “συνηθισμένες” σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις ενδέχεται όντως να θέσουν την κύηση σε σχετικό κίνδυνο (αλλά και την υγεία του νεογνού αργότερα). Πολλές από αυτές μάλιστα δεν δίνουν συμπτώματα στον άντρα, ο οποίος όμως μπορεί να τις μεταδώσει.
Επίσης, από πολλούς προτείνεται να αποφεύγεται η “βίαιη” συνουσία (δηλαδή η πράξη πολύ υψηλής έντασης) - σε κάθε περίπτωση, όσο προχωρά η κύηση, η θέση και το σχήμα της μήτρας αλλάζουν αρκετά ώστε σημεία (όπως η άκρη του τραχήλου της μήτρας) που προηγουμένως μπορεί να ήταν στην εγγύτητα του πέους, να μην είναι πλέον. Προτείνεται λοιπόν η “ήρεμη” συνουσία.
Εάν επιλέξετε την επαφή χωρίς προφυλακτικό (πράγμα που δεν σάς προτείνω), τότε θα πρέπει να γνωρίζετε πως το σπέρμα περιέχει παράγοντες οι οποίοι υποβοηθούν την εξάλειψη του τραχήλου της μήτρας (πράγμα απαραίτητο προκειμένου να μπείτε σε τοκετό, αλλά ανεπιθύμητο αν δεν είναι ακόμη η ώρα να έρθει το μωράκι σας). Άρα, επαπειλούμενες κυήσεις, ή γυναίκες που μπαίνουν σε πρόωρο τοκετό, κατά κανόνα πρέπει να αποφεύγουν την σεξουαλική επαφή εντελώς. Από την άλλη, όταν ο τοκετός καθυστερεί και όλα τα άλλα είναι καλά, δεν αποκλείεται ακόμα και να σάς προτείνει ο γυναικολόγος σας να έχετε σεξουαλική επαφή, ίσως και χωρίς προφυλάξεις, καθώς αυτό μπορεί να επιταχύνει την διαδικασία.
Κατά τα άλλα η σεξουαλική επαφή κατά την διάρκεια της κύησης είναι, όπως και πριν, ακόμα μια έκφραση της αγάπης ανάμεσα στους μέλλοντες γονείς, και δεν πρέπει τυφλά να λέμε “όχι”. Η σεξουαλική επαφή, η εγκυμοσύνη και η γέννηση ενός μωρού, παραμένουν φυσιολογικές διαδικασίες τις οποίες πρέπει να βοηθήσουμε τους γονείς να απολαύσουν όσο το δυνατόν καλύτερα και με ασφάλεια.
Θα επαναλάβω πως ενώ είναι σε γενικές γραμμές ασφαλής η μη-βίαιη σεξουαλική επαφή, την τελική απάντηση για την κάθε γυναίκα ξεχωριστά (και για τον κάθε τοκετό), πρέπει να την δώσει ο γυναικολόγος της. Καλό είναι μάλιστα να την επιβεβαιώνετε σε κάθε επίσκεψη. Αν αμφισβητείτε την γνώμη του γυναικολόγου σας, τότε ιδανικά πάρτε μια δεύτερη γνώμη, από έναν άλλον γυναικολόγο.
Ελπίζω να βοήθησα έστω και λίγο σε αυτό το ερώτημα που δεν άπτεται εξολοκλήρου της ειδικότητάς μου,
Πάντα στην διάθεσή σας,"
Π. Ρενιέρης